Zašto su ljekovi toliko skuplji nego u Srbiji?

„Vijesti“ su više puta upozoravale na to da su cijene pojedinih ljekova višestruko skuplje u odnosu na susjedne države
5244 pregleda 17 komentar(a)
Zašto su ljekovi skuplji nego u regionu (ilustracija), Foto: Nenad Mandić
Zašto su ljekovi skuplji nego u regionu (ilustracija), Foto: Nenad Mandić

Predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović pozvao je ministra zdravlja Kenana Hrapovića da odgovori građanima Crne Gore zašto je velika razlika u cijenama ljekova u Srbiji i Crnoj Gori.

Litar medicinskog alkohola je, kako tvrdi Joksimović, tri puta skuplji u CG nego u Srbiji.

“Ljekovi: “xarelto” u Srbiji košta 49 eura, u CG 83 eura; “kodival” u Srbiji košta četiri eura, u CG 18 do 19 eura; ”ksalatan” u Srbiji košta četiri eura, a u CG 14 eura; “kosopta” u Srbiji košta četiri eura, u CG 13 eura; “ tritace “u Srbiji košt 1,5 eura, a u CG 5,2 eura; “seroksat “u Srbiji košta 2,6 eura, u u CG 10,8 eura; “ valsakor” u Srbiji košta 1,96 eura, a u CG 9,46 eura itd”, dodao je Joksimović.

„Vijesti“ su više puta upozoravale na to da su cijene pojedinih ljekova višestruko skuplje u odnosu na susjedne države.

Međutim, ministar Hrapović je početkom godine saopštio da su cijene ljekova u Crnoj Gori, koji se nalaze na Listi ljekova i izdaju se na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, niže su u odnosu na cijene u Srbiji i Hrvatskoj.

On je tvrdio i da se „u javnosti često manipuliše, iz neznanja, zle namjere, ili političkih pobuda, pa se razlika u cijeni ljekova na komercijalnom tržistu za dvadesetak ljekova predstavlja kao nacionalni problem broj jedan, a riječ je o manje od jedan odsto ljekova u prometu sa liste koju plaća država Crna Gora“.

Kazao je i da cijene na slobodnom tržistu diktiraju isključivo proizvođači, jer distributeri i veledrogerije imaju propisanu veleprodajnu (šest odsto) i maloprodajnu maržu (do 18 odsto). Joksimović, međutim, poručuje da je ministar zdravlja odovoran “za skupe ljekove u Crnoj Gori, koji su po višestrukoj cijeni skuplji od lijekova u Srbiji i okruženju”, pa je građanima donedavno bilo isplatvije da odu do Srbije kako bi kupili lijek.

“Ljekovi su skupi, a često se dugo čeka na neke specijalističke preglede po par mjeseci. Vi ste bili i direktor Fonda zdravstva pa znate kako to funkcioniše... Vi ste odgovorni za stanje u zdravstvu, i učinite napore da cijene ljekova u Crnoj Gori budu kao i cijene ljekova u Srbiji i okruženju”, poručio je Joksimović ministru Hrapoviću.

Podrška za Sindikat doktora medicine

PIR je u potpunosti podržao stav dr Milene Popović-Samardžić, predsjednice Sindikata doktora medicine, i njeno nedavno obraćanje predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

“I sve što je Sindikat doktora medicine saopštio je činjenično stanje… Doktorka Milena Popović-Samardžić je dala sliku trenutnog stanja u našem zdravstvenom sistemu. Što se tiče zdravstvene zaštite penzionera,CG je na začelju u Evropi”, zaključio je Joksimović.

Bonus video: