Koprivica i Šaranović napustili sjednicu: "Zakon izaziva međunacionalnu mržnju"

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, potvrdio je da ta partija neće učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva dok se ne povuče iz procedure Zakon o slobodi vjeroispovijesti
15456 pregleda 93 komentar(a)
Šaranović i Koprivica, sa ranije sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović
Šaranović i Koprivica, sa ranije sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2019. 19:16h

Demokratska Crna Gora neće učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva dok se ne povuče iz procedure Zakon o slobodi vjeroispovijesti, potvrdio je na Odboru poslanik te partije Momo Koprivica.

Nakon toga je sa kolegom Danilom Šaranovićem napustio sjednicu tog radnog tijela. Koprivica je kazao da Zakon izaziva međunacionalnu mržnju i pozvao sve vjerske zajednice na slogu i da se sačuva mir.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je kazao da su se Demokrate uplašile rezultata javnog mnjenja, pitajući kakve veze ima taj Zakon sa izbornim zakonodavstvom. On je na početku sjednice pitao Demokrate da li je tačno da će poslanici Demokrata napustiti rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ako se ne povuče iz procedure Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako je danas najavio lider Demokrata Aleksa Bečić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je rekao da je opozicija ozbiljno shvatila rad u Odboru i da su predložili 200 institucionalnih i zakonskih rješenja i 16 zakonskih projekata. Istakao je da je opozicija završila svoj posao, dok DPS zvančćno nije predala nijedno rješenje.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao mu je žao što rad Odbora dobija ovu dimenziju i da je izvjesno da to radno tijelo neće završiti rad do 18. decembra. "Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog. Pozvao bih sve da se vrate dijalogu".

Marta Šćepanović (DPS) je rekla da napuštanje Odbora kada su bili na korak od dogovora govori o pravoj namjeri Demokrata.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da su iz vladajuće strukture znali da bi stavljanje tog zakona u proceduru moglo izazvati izlazak Demokrata iz Odbora.

Poslanik SDP Ranko Krivokapić je ocijenio da iz ovakve situacije neće biti nista dobro: "Ko će biti kriv, građani će platiti račun".

Boris Mugoša (SD) rekao je da je u Odboru bio najveći problem što nije bilo dogovora unutar opozicije. "Izvinjavam se građanima koji vjeruju da posjedujemo političku zrelost", rekao je Mugoša.

Odbor nije imao kvorum za nastavak rada i razmatranje tačaka dnevnog reda, te je sjednica prekinuta.

Branimir Gvozdenović je kazao da već treću sjednicu pokušavaju javnosti da predstave šta je sve do sada uradio Odbor.

“Žao mi je što jedan uspješan zajednički partnerski rad u prethodnom periodu, zahvaljujući ozbiljnom angažovanju nevladinog sektora i akademske zajednice i vladajuće strukture, a kasnije i uključenje Demokrata zajedno sa SDP-om i kluborm koji predstavlja Nedjeljko Rudović, nismo doveli do kraja, odnosno, nismo bili u poziciji da prezentiramo šta su radne grupe sve uradile”, rekao je predsjednik Odbora.

On je istakao da mu je žao što nisu u prilici da danas konstatuju nekoliko zakonskih rješenja koje su mogli predočiti Parlamentu do kraja godine, a koji bi bili usaglašeni predlozi između dijela opozicije u Odboru i vladajuće koalicije.

Gvozdenović je kazao da je bilo dosta raznih uslovljavanja, navodeći da je DPS i on kao koordinator posla pokazao tolerantnost, koja je bila u interesu unapređenja izbornog zakonodavstva i jačanja povjerenja građana prema izbornom zakonodavstvu.

“Da vam pravo kažem nisam očekivao, posebno ne od momenta prošle sjednice do danas, kada smo dogovarali i usaglasili ovaj dnevni red”, rekao je on.

Gvozdenović je na kraju sjednice konstatovao da sa osam članova Odbora koji glasaju za razmatranje tačaka dnevnog reda i jednim uzdržanim, nemaju mogućnost da rade u skladu sa pravilima rada koje su ranije prihvatili.

“Zahvaljujem svima koji su dali ozbiljan doprinos, jer smo imali i ozbiljne rezultate do danas”, rekao je Gvozdenović.

Bonus video: