Krize nema, loptica kod poslanika

Sudskim savjetom rukovodiće Dobrica Šljivančanin, od Skupštine se očekuje da što prije raspiše konkurs
2687 pregleda 0 komentar(a)
Članovi Sudskog savjeta: Pažin, Vukčević i Simović Zvicer, Foto: Savo Prelević
Članovi Sudskog savjeta: Pažin, Vukčević i Simović Zvicer, Foto: Savo Prelević

Sudski savjet će nastaviti da funkcioniše u krnjem sastavu nakon što Skupština konstatuje ostavku predsjednika Mladena Vukčevića, reklo je više sagovornika “Vijesti” iz Sudskog savjeta.

Oni očekuju da će parlament što prije raspisati konkurs za izbor članova Savjeta iz redova pravnika. Njih je četvoro, dok su ostali članovi sudije i ministar pravde Zoran Pažin - i njihov mandat je sada neupitan.

Vukčevićeve kolege Vesna Simović Zvicer, Dobrica Šljivančanin, Ljoro Markić, kako su rekli “Vijestima”, neće poći njegovim koracima, što bi bio pritisak na poslanike da što prije izaberu nasljednike.

Vukčević je u srijedu Sudskom savjetu i Skupštini uputio ostavku, navodeći da očekuje da će time podstaći raspisivanje novog oglasa. Njemu mandat prestaje kada ostavku konstatuju poslanici na plenarnoj sjednici.

Povezani članci

19. Decembar 2019.

Mladen Vukčević podnio ostavku

“U mojoj namjeri nema skrivenih razloga, osim uvjerenja da ću ovim činom podstaći raspisivanje novog oglasa i otvoriti prostor za izbor novih članova iz reda uglednih pravnika. Hvala svima sa kojima sam sarađivao, onima koji su pozitivno cijenili moj rad, i drugima, koji su mi ukazivali na propuste”, naveo je on u dopisu.

Za ponedjeljak je zakazana sjednica Sudskog savjeta na kojoj će ostavka biti primljena k znanju, a zatim formalno biti zatraženo od parlamenta da raspišu konkurs. Predsjedavaće Dobrica Šljivančanin, koji je Vukčevićev zamjenik:

“Samom konstatacijom ostavke šaljemo Skupštini poruku da što prije raspišu konkurs za izbor četiri člana. Nakon ove sjednice, insistiraću da se prije novogodišnjih praznika zakaže nova kako bi se izabrao predsjednik Savjeta”, rekao je Šljivančanin za “Vijesti”.

On kaže da nije dobro da se u novu godinu uđe bez predsjednika Sudskog savjeta koji između ostalog vodi i finansije svih sudova u državi.

To je i razlog zbog čega Šljivančanin, između ostalog, neće podnijeti ostavku na mjesto člana SS: “Ako bismo to uradili i nas troje, time bismo blokirali dio rada pravosuđa”, rekao je on.

Profesorica i članica Savjeta Vesna Simović Zvicer kazala je da razumije razloge kolege, ali da ona to ne bi uradila: “Nema šanse da se uskoro u Skupštini dogovore oko izbora četiri pravnika i time bi se stvorila vrlo nezgodna situacija”.

Advokat Ljoro Markić ima slične argumente: “Kad bismo znali da bi u parlamentu naše ostavke shvatili ozbiljno, mi bismo pošli istim putem. Ali nažalost poslanici do sada nijesu dokazali ozbiljnost u ovim pitanjima, dva puta je propao pokušaj izbora članova Sudskog savjeta,” rekao je član Savjeta za “Vijesti”.

U obrazloženju ostavke Mladen Vukčević je podsjetio da je u toku šesta godina od izbora ovog saziva Savjeta, odnosno druga godina od datuma kada mu je mandat produžen.

“Pored toga, ni poslije dva javna oglasa i četiri glasanja u Skupštini nijesu izabrani članovi Savjeta iz reda uglednih pravnika. Takođe, istekao je i rok u kome je Odbor za dalju reformu izbomog i drugog zakonodavstva trebalo da predloži rješenje na ovom planu (30. septembar 2019), a to nije učinio ni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbomog i drugog zakonodavstva u predviđenim rokovima (15. novembar 2019. i 18. decembar 2019). To upućuje na zaključak da u dogledno vrijeme neće biti izabrani članovi Savjeta iz reda uglednih pravnika. Polazeći od toga, cijenim da je isteklo primjereno vrijeme privremenosti mog mandata”, kazao je Vukčević.

Odbor za izborno zakonodavstvo više ne postoji, a njegova radna grupa je ranije napravila predlog. Ona je preporučila da dio članova Sudskog savjeta koji se bira u parlamentu, u slučaju nepostojanja dvotrećinske većine, treba izglasati prostom većinom glasova poslanika, odnosno vladajuće koalicije. To bi podrazumijevalo i promjenu Ustava. Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović rekao je ranije da nije dobro otvarati pitanje ustavnih promjena u izbornoj godini i da je suština i političkoj odgovornosti, a ne stalnim promjenama propisa.

Predsjednica odbora: Još nema novog konkursa

Nakon dva neuspjela pokušaja za izbor članova Sudskog savjeta zbog nepostojanja dvotrećinske većine za izbor, skupštinski odbor za pravosuđe nije raspisivao konkurs. Predsjednica Odbora Marta Šćepanović rekla je “Vijestima” da Odbor još nije donio odluku o novom pozivu.

Bonus video: