Mandić: Htjeli smo da pozovemo na blokadu svih puteva, odustali smo nakon poziva Amfilohija i Episkopskog savjeta

"Da ne bi bilo da mi nešto želimo da zloupotrijebimo, što su pokušavali da nam pripišu mnogi, mi hoćemo da budemo članovi crkve kojima niko ne može prebaciti da želimo da profitiramo", kazao je poslanik DF-a
36163 pregleda 54 komentar(a)
Mandić
Mandić
Ažurirano: 13.05.2020. 16:35h

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, kazao je da su planirali da pozovu sve pravoslavne vjernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenicima, ali da su odustali nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Na sjednici poslaničkog kluba smo promijenili smo prethodno donešenu odluku da pozovemo sve pravoslavne hrišćane da blokiraju Crnu Goru i zaustave svako kretanje i saobraćaj dok ne budu oslobođeni Joanikije i sveštenici. Nakon poziva Amfilohija i Episkopskog savjeta, koji su poručili i nama svim partijama da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba crkve. Da ne bi bilo da mi nešto želimo da zloupotrijebimo, što su pokušavali da nam pripišu mnogi, mi hoćemo da budemo članovi crkve kojima niko ne može prebaciti da želimo da profitiramo", kazao je Mandić.

On je kazao da mu je žao što, zajedno sa svim poslanicima DF-a, mora da posluša Amfilohija.

"Jer znam da bi Crna Gora noćas bila blokirana i da bi se jednom završilo sa ovom diktatorskom vlašću", rekao je Mandić.

Joanikiju i sveštenicima je određeno zadržavanje do 72 sata nakon jučerašnje litije u Nikšiću.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović poručio je da su poslanici tog poltičkog saveza spremni životom da brane crkvu ako bude trebalo.

"DF je odgovoran politički subjekt. Saopštili smo da smo bili spremni da pozovemeo građane da blokiraju Crnu Goru. Ali nakon poziva mitropolita i Episkopskog savjeta ne želimo da ni u primisli bude nešto da radimo što crkva ne želi. Spremni smo da uradimo mnogo više za našu crkvu nego što neki mogu da pomisle. Spremni smo da crkvu našu branimo našim životima ako bude trebalo", poručio je Đukanović.

Prethodno je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović u ime Kluba nezavisih poslanika tražio da se rasprava o Predlogu zakona o privrednim društvima odloži za sjutra jer u sali ima malo poslanika, a nema ni predlagača - predstavnika Ministarstva ekonomije.

"U ovom trenutku ne postoje uslovi za raspravu, situacija je vrlo napeta, vezano za ono što smo imali na Kolegijumu gdje smo svi preuzeli neku obavezu. Besmisleno je pričati o zakonu o privrednim društvima, a Crna Gora samo što nije buknula. Treba da se sve učini iz parlamenta da se smire strasti", kazao je Damjanović.

Poslanik Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) kazao je da u cilju smirivanja situacije koju je izazvala izvršna vlast očekuje da pod hitno budu pušteni episkop Joanikije i njegovi sveštenici jer im građani duguju zahvalnost.

"Treba da zahvalimo vladici Joanikiju, jer da je bio drugačiji, bila bi drugačija danas Crna Gora.

Treba da budemo ponosni što nam je tako prošao Sveti Vasilije. Episkop nam jeste pritvoren, to treba da nam služi na čast. Pritvoriće nas još, pritvaraće nas svaki dan, to je njihova stvar. Jedno što mi treba da činimo, kuća nije ostala pusta, slušajte pažljivo šta govori mitropolit i sveštenici", rekao je Danilović.

Poslanik Andrija Popović (LP) pozvao je na smirivanje tenzija.

"Državni nadležni organi moraju da rade svoj posao, Skupština ne smije u to da se miješa. Ovdje su napravljena teška krivična djela - pozivanje na bunt i slično.Tražim da državni organi da reaguju, Crna Gora se ne može zapaliti, svi imamo neku odgovornost, ne smijemo dozvoliti da neko pređe neku granicu", kazao je Popović.

Miodrag Lekić (Demos) predložio je Brajoviću da zakaže vanrednu sjednicu parlamenta o stanju u "zemlji endemske korpucije" gdje bi se usvojile preporuke koje bi uputili Vladi, tužilaštvu o ostalim državnim organima.

Miloš Nikolić (DPS) pozdravio je poziv mitropolita Amfilohija i novu odluku DF-a koja je, kako je ocijenio, konstruktivan doprinos rješavanju ove situacije.

On je ponovio da je juče u Nikšiću bilo ne samo formalno-pravo kršenje mjera NKT-a, već je ozbiljno dovedeno u pitanje zdravstveno stanje građana Nikšića, ali i cijele Crne Gore.

Brajović je pozvao poslanike da budu oddgovorni jer građani slušaju diskusije u parlamentu i na mnoge od njih riječi poslanika utiču.

"Znamo da je ovo izborna godina i da je ovo jedan vid političke kmpanje, ali naše je da vodimo računa. Država se odgovorno ponijela u ovoj epidemiji COVID 19, ne očekujem da to svi gledaju na isti način, ali da se cijeni ono što je za cijenjenje, a da se osporava ono što je za osporavanje", kazao je Brajović i dodao da se ne može govoriti o ozbiljnosti onih koji ne dolaze u parlament.

Skupština će rad nastaviti sjutra u 11 sati.

Bonus video: