Radunović: "Mali šengen" ne bi ugrozio put ka EU - Vijesti.me
volio bi da se crna gora pridruži sporazumu

Radunović: "Mali šengen" ne bi ugrozio put ka EU

"...zašto ne bismo građanima omogućili da mogu lakše da funkcionišu a svojim preduzećima da mogu jeftinije da dolaze do robe, da ne plaćaju više inspekcija, parkiranje kamiona na granicama kamiona po nekoliko dana i slično", kazao je Radunović

Radunović
Radunović (Foto: Boris Pejović)

Pristupanje Crne Gore inicijativi Mali Šengen ne bi ugrozilo njen put ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović, i dodao da je svaka inicijativa, koja olakšava život građanima i privrednicima, dobrodošla.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama su 10. oktobra u Novom Sadu potpisali Deklaraciju o namjerama o uspostavljanju Malog Šengena između te tri države.

Radunović je rekao agenciji MINA da pozdravlja svaku inicijativu, koja olakšava život građanima i privrednicima.

"Naravno, podrazumijeva se da se to ne odnosi na inicijative koje prouzrokuju neku drugu vrstu štete, koja je možda veća od te dobijene koristi", naveo je Radunović.

U inicijativi Mali Šengen, kako je naveo, ne prepoznaje slučaj da bi mogla da šteti više nego što bi mogla da koristi.

"Približavanje između država regiona i otvaranje granica definitivno ne može da bude razlog da se proces integracija uspori", smatra Radunović.

On bi, dodao je, volio da se Crna Gora prodruži tom sporazumu.

"Jer granice, posebno prema Srbiji su zagušene, postoji ogroman problem sa protokom roba a povremeno i sa protokom ljudi", dodao je Radunović.

On je rekao da nema bojazni da bi pristupanje Crne Gore tom savezu moglo da je uspori na putu ka EU.

"Ta bojazan je bez osnova jer Crna Gora je članica i potpisnica još nekih sporazuma, kojih će morati da se odrekne onog dana kada bude u prilici da postane punopravni član Evropske unije", pojasnio je Radunović.

On je upitao zašto se ne bi uživalo u plodovima zajedničkog tržišta do momenta do kad Crna Gora ne dobije šansu da postane članica EU, "a što svakako neće biti u neko doglednoj budućnosti".

"I zašto ne bismo građanima omogućili da mogu lakše da funkcionišu a svojim preduzećima da mogu jeftinije da dolaze do robe, da ne plaćaju više inspekcija, parkiranje kamiona na granicama kamiona po nekoliko dana i slično", kazao je Radunović.

To, rekao je on, sve treba da prouzrokuje jeftinije cijene roba, što je potrebno građanima Zapadnog balkana, pa i građanima Crne Gore.

Pitanje Malog Šengena, rekao je, može biti usko povezano sa odsustvom odluke o otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Može biti da su se zato odlučili na ovaj potez, ali ne mislim da je to urađeno iz osvete. Jer EU nema nijedan razlog da bude protiv ovakvog poteza", naveo je Radunović.

Kako je kazao, ta odluka ni na jedan način ne ugrožava sve ono što su pojedine države do sada postigle za implementaciju pravne tekovine EU.

"Jer se podrazumijeva da će standardi, koje će ove države između sebe da uspostave kada je njihova saradnja u pitanju biti zasnovane na standardima koje su usvojile države koje su najdalje otišle u procesu evropskih integracija, a sigurno ne na standardima država koje su najudaljenije u procesu evropskih integracija", smatra Radunović.

To će, smatra on, biti blagodarno i za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su mnogo dalje u tom procesu od Srbije i Crne Gore.

Upitan da li postojanje takve i sličnih inicijativa može da ukaže na pad entuzijazma kod zemalja na Zapadnom Balkanu, odgovorio je da je ustvari došlo do osvješćivanja.

"I da ono što je EU često slala kao signale zemljama evropskog regiona samo da bi ih „nagradila“ za pojedine poteze koji su, kada je Crna Gora u pitanju, bili nepopularni u njihovim državama, poput priznanja Kosova ili ulazak u NATO", naveo je Radunović.

Kako je naveo, sada građani tih država imaju jasnu perspektivu i rečeno im je da ne mogu da se jedan izvjesni broj godina nadaju članstvu.

"Tako da ovaj potez Vučića, Rame i Zaeva možemo da doživimo kao vid otrježnjenja i poruke građanima da ne vjeruju baš svemu što čuju", zaključio je Radunović.


Vidi sve komentare