Kototorski festival pozorišta za djecu: Pronaći petu stranu svijeta - Vijesti.me
od 2. do 10. jula

Kototorski festival pozorišta za djecu: Pronaći petu stranu svijeta

Budžet od 170.000 eura nije mali i dovoljan je za kvalitetan festival, kazao je Pejaković

Dvadeset drugo izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu održaće se u tradicionalnom terminu od 2. do 10. jula, pod sloganom „Peta strana svijeta“.

Festival će sjutra, 2. jula u 21 sat na trgu pred Svetim Tripunom svečano biti otvoren izvedbom italijanske plesne predstave „Karmen“.

Kako je podsjetio PR festivala Slaviša Grubiša, festival je prethodne dvije godine trajao po dan duže, odnosno počinjao je 1. jula, pretprošle godine jer je slavio dvadeseti rođendan, a prošle jer je bio podržan iz fondova EU, pa je program bio pojačan.

„To, naravno, ne znači da je ove godine program manje kvalitetan, samo je malo manje obiman“, objasnio je Grubiša.

Tako će se ove godine na festivalu održati 74 programa, od čega 12 predstava u Glavnom programu. Festival će se odvijati kroz devet programskih segmenata, na 20 lokacija, a u programima će učestvovati više od 1300 učesnika iz čak 17 zemalja (Italija, Crna Gora, Izrael, Srbija, Engleska, Ukrajina, Bugarska, Čile, SAD, Hrvatska, Slovenija, Rusija, Litvanija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo i Kina).

Direktor festivala, poznati reditelj Petar Pejaković rekao je da ovogodišnji plan da se redukuje broj programa ne proizilazi samo iz finansijskih i organizacionih razloga, nego prije svega da se izbjegnu preklapanja termina i izađe u susret publici koja želi da isprati sve programe. 

Opština Kotor je ove godine izdvojila nešto više nego prethodnih godina - 100.000 eura, Ministarstvo kulture 40.000, a festival donacijama i sponzorskim sredstvima planira da obezbijedi dodatnih 30.000 eura

Pejaković je naglasio da se ove godine zaokružuje jedan petogodišnji ciklus festivala, i najavio da se za naredni period planiraju promjene, koje će ići ka tome da festival traje duže i dobije nove sadržaje. Prema Pejakoviću, selekcija predstava Glavnog programa ove godine možda je najraznolikija u istoriji festivala, a preko polovine predstava nagrađivano je na nizu evropskih festivala. Međutim, „kvalitet, pa i kvantitet regionalnih produkcija evidentno drastično opada, što je vrlo zabrinjavajuća tendencija, a najistrajnije i najžilavije da se bori sa okolnostima koje do toga dovode pokazalo se lutkarsko pozorište, koje stoga ove godine dominira u selekciji“.

„Ove godine nismo mogli da računamo na sredstva iz evropskih fondova, ali ipak budžet festivala od 170.000 eura nije mali i dovoljan je da se napravi kvalitetan festival“, kazao je Pejaković.

Opština Kotor je ove godine izdvojila nešto više nego prethodnih godina - 100.000 eura, Ministarstvo kulture 40.000, a festival donacijama i sponzorskim sredstvima planira da obezbijedi dodatnih 30.000 eura.

Koordinatorka pratećeg programa Marija Backović najavila je obiman prateći program - 52 programa, i takođe internacionalni u pravom smislu riječi. Posebno je akcentovala nekoliko seg


Najčitanije iz sekcije Zabava