NEKO DRUGI

I reče Kerum: "Nevermore!"

I reče: “Biti poduzetnik pa u politiku ući s kapitalom kao što sam ja ušao, pa su mi napravili to što su napravili, to je glupost.”
445 pregleda 0 komentar(a)
Željko Kerum, Foto: Screenshot (YouTube)
Željko Kerum, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.12.2016. 11:59h

I reče Kerum: “Nikad više!” Reče: “Politikom se više neću baviti.” Reče: “Naučio sam ja lekciju.”

Reče: “Političar može biti svatko. Pričaš, lažeš, mažeš i - to je to.“

I reče: “Biti poduzetnik pa u politiku ući s kapitalom kao što sam ja ušao, pa su mi napravili to što su napravili, to je glupost.”

Sve je to Željko Kerum rekao prije samo godinu dana. Rekao je to nakon što je Hrvatska građanska stranka Željko Kerum na parlamentarnim izborima osvojila nula mandata. Ili - za ljubitelje brojeva nešto krupnijih od nule - sveukupno 2.234 glasa. Od čega 1.539 glasova ili 0,63 posto u X izbornoj jedinici, te 695 glasova ili 0,3 posto u IX izbornoj jedinici, gdje se Kerumova lista uspjela izboriti za najveće nepovjerenje birača i za pripadajuće posljednje mjesto na ljestvici.

Reče tad Kerum: “Nikad više!”

Reče: “Politikom se više neću baviti.”

Sve to reče, da bi nepunih godinu dana potom obznanio svoju novu, treću po redu kandidaturu za gradonačelnika Splita. I da bi, bez imalo nelagode, odgovarao na novinarska pitanja o svojoj prošlogodišnjoj najavi povlačenja iz političkog života i o naprasnom povratku među one svatkoviće kojima je u opisu posla da “pričaju, lažu i mažu i - to je to“.

Željko Kerum danas priča ovako: “Mene je politika koštala, ali ja se nisam vratio. Ja se iz politike nisam ni maknuo. Smatram da sam odradio samo prvi dio angažmana u Splitu i da još puno toga mogu napraviti.”

I kaže: “Želim naglasiti da svi koji ulaze u politiku ne ulaze iz srca i duše. Svi ulaze zbog svog osobnog interesa.“

Baš svi osim, naravno, Željka Keruma koji je - kako u svakoj prilici voli istaknuti - “bogat ušao u politiku”. Više nego novcem bio je bogat srcem i dušom, pa tako ni izgradnju promenade ispred svog privatnog hotela, financiranu gradskim novcem, nije smatrao osobnim interesom, nego velikodušnim i kardio-grandioznim poklonom građanima Splita.

A oni su, umjesto da se osjete počašćenima Kerumovom altruističkom vladavinom, na prošlim lokalnim izborima pokazali popriličnu nezahvalnost. Željku Kerumu nisu pružili šansu niti da uđe u drugi krug utrke za gradonačelnika. Njegova Hrvatska građanska stranka je na izborima za Gradsko vijeće Splita, skupa sa seljacima i umirovljenicima, osvojila tek 12,41% glasova, a ista je koalicija slično prošla i na izborima za Županijsku skupštinu. Kerumova sestra i saborska zastupnica Nevenka Bečić ne samo da nije postala županica splitsko-dalmatinska, nego je u prvom krugu dobila gotovo četiri puta manje glasova od don Ivana Grubišića i Zlatka Ževrnje.

Ali Kerum nije zlopamtilo. Danas veli kako je on te izbore zapravo i htio izgubiti, pa je stoga i nalijepio onu fetu pršuta na čelo. “To je bio jedan vid marketinga. Zbog pršuta nisam pobijedio na lokalnim izborima i drago mi je da je tako bilo, jer sam tada imao previše obaveza.”

Na tvrdnje da se u politiku vratio zato što ga je osokolila pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, Kerum odmahuje rukom i kaže: “To su drugi zaključili zato što on ima neke sličnosti sa mnom, samo što je moja kampanja bila 2009. a njegova 2016. On također nije imao šanse u medijima i dobio je. Drago mi je da jest.”

Istini za volju, Kerum je još ovoga proljeća predviđao pobjedu Hillary Clinton, ali nije krio da navija za njezina protukandidata: “Volija bi da dobije Trump jer je oženija našu žensku, jer ja smatram da je Slovenka ka da je i naša, i jer nam je bliže, a sve šta mi je bliže, to je meni draže. Moja žena ima i slovenskih korijena. Njezin pranono, pradida, je iz Beča, ona je plemenitog roda. Ona pripada plemićkom zboru, nije tražila potvrdu od njih za to, ali zna da se njena familija tamo vodi ka plemići.”

Sprdali su se splitski zajebanti tada da će politički upokojenec po imenu Željko Kerum osnovati Hrvatsko-slovensku buržoasko-aristokratsku stranku, pa s njom izaći na izbore za Euroatlantski parlament, jer nitko od njih ustvari nije očekivao da će se bivši gradonačelnik nakon izbornih poraza 2013. i 2015. ikada više kandidirati za bilo kakvu političku funkciju.

Ali sada kada je porekao ono svoje “Nikad više!” svečano izgovoreno prije samo godinu dana, nije isključeno da Kerum postane i budući gradonačelnik Splita.

Jer naučio je on lekciju. Lekciju da političar može biti svatko.

“Pričaš, lažeš, mažeš - to je to.”

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")