STAV

Iznenadite nas!

61 pregleda 14 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Duško Marković, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Ažurirano: 01.12.2016. 11:17h

Predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Dušku Markoviću

Poštovani gospodine Markoviću,

Da podsjetim - javno sam se zalagao za vladu nacionalnog jedinstva i spasa; protiv sam svake vlade koja predstavlja dominaciju bilo koje polovine građana nad drugom polovinom građana. Zbog toga zasada ne vidim nikakav razlog da Vam čestitam izbor za predsjednika Vlade, ali ću biti presrećan ako Vam zbog uspješnog vođenja države budem mogao uputiti čestitku poslije prvih 120 dana vladavine.

Naravno, preporod Crne Gore nije moguć za 120 dana, ali je za to vrijeme moguće prekinuti dosadašnje katastrofalno vođenje države i krenuti putem preporoda. Takav zaokret možete napraviti jedino ako imate slobodu da mislite i odlučujete svojom glavom, ako ste otvoreni za dobronamjerne prijedloge i ako se ne budete ponašali kao vlasnik Crne Gore, već kao čovjek koji je u službi Crne Gore.

Kad kažem katastrofalno vođenje države mislim prije svega na trajno obezvređivanje teritorije divljačkom gradnjom i rasprodajom; na uvođenje najsurovije vrste kapitalizma i prepuštanje države i građana na milost i nemilost domaćih i bjelosvetskih tajkuna; na bezumno zaduživanje koje nas vodi u dužničko ropstvo... Sa ovakvom teritorijom i malim brojem stanovnika, Crna Gora može biti najbolja evropska država; sve sem najbolja evropska država je poraz i nesposobnost. Naravno, za takav preporod je potrebna vlast kakvu do sada nijesmo imali; vlast u čijoj osnovi leže znanje, mudrost, humanost i ljubav prema Crnoj Gori.

Molim Vas, Vašu Vladu i poslanike koji Vas podržavaju da po hitnom postupku (siguran sam da će to podržati i opozicija), najkasnije do kraja zime, razmotrite i prihvatite sljedeće inicijative:

1. Prvo, situacija je toliko kritična da za spas crnogorske teritorije treba uvesti privremenu zabranu bilo kakve gradnje u svim primorskim opštinama i na teritoriji nacionalnih parkova i parkova prirode. Vlada ovakvu odluku mora donijeti već u decembru, sa važenjem tokom čitave 2017. godine.

2. Drugo, građanima se mora omogućiti ustavno pravo (stav 2 člana 2 Ustava) na direktno odlučivanje, popularno govoreći na referendum švajcarskog tipa, čime bi građani prestali sa budu bespomoćni i mogli u svakom trenutku da preuzmu sudbinu u svoje ruke; referendum švajcarskog tipa je građanska barijera uništavanju prirodnih, kulturnih i privrednih vrijednosti i barijera uvijek mogućoj samovolji i zloupotrebi vlasti.

3. Treće, mora se donijeti zakon po kome su u Crnoj Gori jedino dozvoljene u svijetu dobro poznate i priznate društveno odgovorne investicije (socially responsible investing), čime bi se zaustavilo dalje neodrživo uništavanje resursa i ekonomska okupacija praćena ropskim položajem građana.

Ovo prvo obraćanje ograničavam na približno 400 riječi, ali ću Vašoj Vladi i Skupštini Crne Gore dostaviti razrađene prijedloge koje sam više puta javno iznio tokom 2016. godine.

Pozdrav, sa velikim željama i malom nadom za uspješno vođenje države. Iznenadite nas !

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")