NEKO DRUGI

Odbrana od branilaca

Imamo državu gde pametni šapuću, a glupi se deru. I pošto naš narod najviše obožava osobe koje "vataju na galamu", legalne institucije šapuću, a paralelne institucije se deru
317 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Vučićević Željko Mitrović, Foto: Facebook
Dragan Vučićević Željko Mitrović, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.11.2016. 11:21h

Ima raznih srpskih kletvi. Najgora je: "Da bog da te branio Vučićević". Nešto gora je: "Da bog da te branio Mitrović". Nešto još gora je: "Da bog da te branio Krstić".

A najgora je: "Da bog da te branili Vučićević, Mitrović i Krstić u paketu". To se u pravosuđu zove udruženi dobrovoljački branilački poduhvat po službenoj dužnosti.

Znate ono kad neki "baja" želi da ostavi utisak u društvu pa izjavi: "Moraću prvo da se konsultujem sa timom mojih advokata". I sad zamislite kako izgledaju konsultacije sa timom advokata u sastavu pomenuti Vučićević, pomenuti Mitrović i pomenuti Krstić. Valjda se na tim konsultacijama prodaju ušećerene jabuke i šećerna vuna za razdraganu publiku.

Zato je, izgleda, premijer Vučić na medijskoj konferenciji u Beogradu izjavio: "Niko ne treba da me brani", što će biti zabeleženo kao pandan istorijskoj replici: "Niko ne sme da vas bije".

Stvari su se, mora biti, otele kontroli tako da je premijerov trenutno najveći problem: kako da se odbrani od svog ličnog tima branilaca? Jer se nalazi u situaciji kada mu je mnogo bolje da izjavi, ako ga neko napadne: "Moram prvo da se ne konsultujem sa timom mojih advokata". Pošto je, kad god se konsultovao sa timom svojih advokata, završavao u "prajm tajmu" kod Kesića. Gde su ponekad završavali i advokati.

Izgleda da je premijeru došlo, što kaže naš narod, "iz dupeta u glavu", jer razmišljanje o premijerovim braniocima ima neku takvu čudnovatu vertikalu, odozdo na gore.

Oni se najpre pojave na jednom neobičnom mestu u koje se lako ulazi, al' teško izlazi. I odakle se malo teže stiže u glavu.

Ali u njihovom slučaju ništa nije nemoguće: ovih dana, izgleda, konačno su stigli baš u premijerovu glavu. Gde ih je dočekao on lično i rekao: "Nemojte, molim vas, više da me branite. Propadoh načisto".

Ili je to samo još jedan od herojskih blefova premijera, čoveka, jelte, koji je onom historijskom replikom zapravo hteo da naglasi, kako sve može sam, pa i da se brani.

I da mu zato nisu potrebni ovi koji ga toliko brane da posle njihove odbrane čak ni sam ne može da se odbrani.

- A šta onda oni rade? - pitate se vi.

- Oni su tu sasvim slučajno. Iza svakog uspešnog muškarca stoje Vučićević, Mitrović i Krstić - objasniće vam neki tumač srpske dobrovoljačke advokatske scene.

A istina je zapravo drugačija.

Imamo državu gde pametni šapuću, a glupi se deru. I pošto naš narod najviše obožava osobe koje "vataju na galamu", legalne institucije šapuću, a paralelne institucije se deru.

To je valjda shvatio i premijer pa se u svakom nastupu njegovih branilaca nalazi i njegov parcijalni DNK.

(danas.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")