DRUGI O NAMA

Čovjek koji zna kako se drži kontrola: Markovića se u sopstvenoj partiji plaše

Marković je godinama vodio crnogorsku tajnu službu, o najbitnijim igračima zna puno toga, a njegov uticaj na bezbjednosne i pravosudne strukture ne smije da se potcijeni. Duško Marković, pedesetosmogodišnjak, nije popularan, ali je poštovan. Svako u Crnoj Gori zna koliko je moćan
21 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2016. 10:03h

On je tip političara koji odmah sa svima prelazi na ti i garantuje: "Ajde, završićemo ti to". U posljednje vrijeme je Duško Marković izgradio dobre kontakte sa opozicionim medijima i nevladinim organizacijama. Njegov žovijalni stil ne smije da zavara: njega se i u sopstvenoj partiji najćešće plaše.

I to sa razlogom: Marković je godinama vodio crnogorsku tajnu službu, o najbitnijim igračima zna puno toga, a njegov uticaj na bezbjednosne i pravosudne strukture ne smije da se potcijeni. Duško Marković, pedesetosmogodišnjak, nije popularan, ali je poštovan. Svako u Crnoj Gori zna koliko je moćan.

Stoga se i činjenica da dugotrajni regent Milo Đukanović svoju funkciju šefa vlade prepušta Markoviću posmatra kao svojevrsna prekretnica. Do sada je Đukanović, pri svojim pređašnjim "povlačenjima", uvijek na svoje mjesto postavljao po jednu marionetu. Za Markovića se ipak zna da svom majstoru Đukanoviću umije i da protivrječi. Ovaj pravnik se, na primjer, opirao kad su u Crnoj Gori funkcije dodjeljivane osobama, koje su bliske vladi u Moskvi.

"Kandidat Amerikanaca"

Zato Markovića vide i kao "kandidata Amerikanaca". Ipak, nije slučajnost da će Marković postati premijer u trenutku kad Crna Gora treba da postane članica NATO-a. Njegov najveći protivik je Milan Roćen, koji vodi prorusko krilo vladajuće partije DPS. Borba za moć između njih dvojice je - tako se priča- povezana i sa "poslovnim interesima". No, do sada niko nije uspio da Markoviću bilo šta ilegalno dokaže.

Odlučujuće pitanje će biti da li će Đukanović Markoviću prepustiti i mjesto šefa partije i posve se povući. Marković je još uvijek broj 2 u zemlji i prema svom bosu pokazuje ofanzivnu lojalnost. Stoga se sada i ne očekuje neka nova politička orijentacija. Marković je čovjek kontinuiteta, a ne iskakanja. Ali i pored toga, ovaj čovjek , koji je već vodio resore pravde i unutrašnjih poslova, može da pripremi promenu elita. U prošlosti je bio dovoljno okretan da osiguranje vlasti spoji sa pojedinim reformama na području pravosuđa.

Marković je još u jugoslovenska vremena u komunstičkoj partiji naučio kako se kontroliše aparat vlasti. Konzervativni muškarac, čija izlaganja se smatraju za poprično „suvoparna“, je oženjen, ima troje djece i rado se bavi pecanjem.

(Der Standard)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")