STAV

Izađite i glasajte

Glasanju nikada ne treba prići olako. Glasanje nije samo pravo, ono sa sobom nosi i odgovornost
39 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.10.2016. 08:11h

Ovu jesen obilježiće veliki događaji u Crnoj Gori i Sjedinjenim Američkim Državama. Građani i Crne Gore i SAD-a učestvovaće u najvažnijem demokratskom činu: glasanju koje će odlučiti o liderima naših država. Izbori su uvijek važni jer reprezentuju glas svih građana u demokratskom društvu. To je, zasigurno, istina ove godine kada će građani obje naše zemlje imati priliku da se jasno opredijele koga žele da ih vodi i šta žele za svoju zemlju u budućnosti.

Glasanju nikada ne treba prići olako. Glasanje nije samo pravo, ono sa sobom nosi i odgovornost. Bivši američki kongresmen Walter Judd napomenuo je da odluke u demokratskim društvima ne donosi većina svih građana nego "većina onih koji učine da se njihov glas čuje i koji glasaju - što je vrlo različita stvar". Nažalost, u Sjedinjenim Američkim Državama izlaznost birača u 2012. godini bila je samo 57,5%, što je pad u odnosu na 62,3% u 2008. To je znatno niže nego u Crnoj Gori gdje je 70,6% birača glasalo na posljednjim parlamentarnim izborima. Nadam se da će se građani Crne Gore nastaviti da se odnose ozbiljno prema svojoj građanskoj dužnosti i da će veći broj mojih sunarodnika, američkih građana, učestvovati na ovogodišnjim izborima.

Suštinski je važno, takođe, da se svi glasovi u društvu čuju. Bez obzira na rasu, dob, vjeru ili etničko porijeklo, svaki građanin ima jednak glas. Predsjednik Obama primio je mnogo pohvala za uspjeh u mobilisanju mladih birača i manjina, grupa koje prethodno nijesu glasale u velikom broju. Uoči ovogodišnjih izbora u SAD-u, obje političke stranke su povećale napore da privuku manjine i mlađe birače. SAD je jači zbog bogatstva naših različitosti i nastojimo da uključimo sve glasove u našu vladu. I Crna Gora i SAD su multietnička društva i naše vlade treba da predstavljaju sve. Na vama je, glasanjem, da osigurate da se to dogodi.

Još jedno ključno pitanje u ovogodišnjoj američkoj predsjedničkoj kampanji je uloga medija. Neki kritičari u SAD-u tvrde da mediji ne tretiraju sve kandidate jednako ili da ne provjeravaju dovoljno tačnost njihovih izjava. Sloboda medija je temeljno važna za svaku demokratiju, ali mediji takođe treba da budu odgovorni. Novinari imaju veliku moć uticaja na društvo, a uz tu moć dolaze i potreba poštovanja profesionalnog etičkog kodeksa i objektivnost.

Sadašnju kampanju u SAD-u obilježava snažno osporavanje uz cijeli niz političkih stavova o kojima se otvoreno i žustro raspravlja. Ova vrsta žestoke političke rasprave još jedan je kamen temeljac snažne demokratije. Međutim, političke kampanje ne smiju postati dominantno negativne, kada rasprava postane lična i političari demonizuju svoje protivnike i njihove pristalice. Na kraju krajeva, nakon što se svi glasovi izbroje, moraćemo svi da se okupimo i naporno radimo kako bismo naše zemlje učinili boljim i sigurnijim mjestom.

Bez obzira na ishod ovih izbora, znam da će Crna Gora i Sjedinjene Države ostati bliski saveznici i snažni partneri zbog demokratskih vrijednosti koje su nam zajedničke. Dakle, molim vas, ne zaboravite - Izađite i glasajte!

Autorka je ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")