PISMA UREDNIKU

Necivilizovano ponašanje narodnih predstavnika

52 pregleda 3 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2016. 09:35h

Dana 04.10.2016. bili su u prilici naši građani ili bar oni koji su pratili emisiju na TV Vijesti, sa Petrom Komnenićem kao voditeljem, da čuju i vide, i da prosto ne vjeruju, koliko se necivilizovano ponašaju neki predstavnici pozicije i opozicije, koji su bili gosti te slobodne i nezavisne TV kuće, iznoseći stavove u predizbornoj kampanji.

Ono što je više nego za žaljenje je što su ovi učesnici debate, i navodni intelektualci, umjesto da se drže utvrđenih pravila, uspostavljenih sa voditeljem na početku debate, u potpunosti odstupali i nadugo i naširoko pričali o nekim političkim, bračnim i predbračnim vezama i onome što je van teme. Uzalud je bila intervencija uvaženog voditelja, uz molbu da to ne čine, ali svi su i dalje nastavili da, svako na svoj način, „gusla“ po starom. Pokazali su time sav „raskoš“ i „umijeće“ onoga i što ne priliči civilizovanom dijalogu, a pogotovo debati između različitih učesnika stranaka i partija. Prepucavanja, optuživanja, omalovažavanja i nedorečenosti, a u krajnjem nekulturno ponašanje.

Njihov je dijalog, nažalost, više je ličio na igru „gluvih telefona“ ili dijalog sa pijace, a ne akademsku raspravu. Prosto je nevjerovatno koliko su pokazali netolerancije i neuvažavanja jednih prema drugima, a posebno prema građanima koji je trebalo od njih nešto da čuju. Niti su čuli, a još manje razumjeli njihovu priču, osim onoga što ne bi trebalo i što nije bila tema.

Poslije svega što smo svi kao građani Crne Gore „preživjeli“ i spoznali od predstavnika koje narod, nažalost, nije birao (nego partije), a koji su se i ovoga puta kandidovali, nameće se pravo pitanje, po nama komunistima: dokle će ovaj narod da trpi one koji nemaju afiniteta da vode ni mjesnu zajednicu a kamoli ozbiljnu državu i je li došlo vrijeme da se nešto suštinski mijenja na političkoj pozornici Crne Gore u izboru poslanika i odbornika? Odgovor je - jeste, i to što prije, jer ovakav izborni sistem kao sadašnji upravo produkuje ovakvo stanje i kadrove, koje neposredno biraju partije a mi ćemo biti kandidovani i kao društvo i zemlja na začelju naprednog i civilizovanog svijeta.

I na kraju, ono što im se dogodilo na kraju same emisije moglo je slobodno da se to dogodi mnogo ranije.

Arh. Ratko ĐUKIĆ

Savez komunista Jugoslavije

Savez komunista Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")