OPASNE STVARI

Katil ferman

Opasno može biti kada paranoja uhvati katila. Biće to onda kada on posumnja da si revidirao stav ili da za njega nećeš opet glasati. Onda ti je sve džaba, više ti ne vjeruje
393 pregleda 1 komentar(a)
Pištolj, Foto: Shutterstock
Pištolj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2016. 10:25h

Baš kao u vrijeme okrutnog nastupanja Otomanske imperije, katila - naški rečeno ubica ili nasilnik - bilo je svuda dok su se njihovi fermani - opet naški rečeno, njihova naređenja ili odobrenja - svuda osjećali, iako su mogli stizati sa velikih daljina. Ubice su svuda naokolo, raja drhti, a katila niko ne vidi. Ali, znalo se, tu je negdje i stalno je prisutan.

Ubistva u Kotoru, ubistva u Baru, ubistva u Podgorici..., pa opet iz početka.

Gdje je u Crnoj Gori najbezbjednije s prijateljima popiti kafu? Baš tu u ulici gdje se desilo ubistvo, jer narednih nekoliko dana tu ga biti neće. Prati ubistva, za njima idi na kafu baš u tu ulicu i miran si. Ne treba ti prevoz, nije to daleko.

Kako više ne uhvate tog katila? Zato što ga namjerno traže baš u toj ulici gdje je on izvršio ubistvo, iako znaju da ga tu neće naći. Jer on je otišao na sljedeći zadatak, dok je svima poznato ko je on i gdje se tačno nalazi.

Katil nije niko drugi nego je sistem koji bije i ubija, a građani uporno biraju baš njega. Većina je zaljubljena u tog nasilnika.

Kada se takav sistem uspostavi, onda katila možeš očekivati u svakom gradu. Možeš ga očekivati u tvojoj ulici i u tvojoj zgradi. Imaš ga na spratu gdje stanuješ. Ovoga iz zgrade i s tvoga sprata nemoj mnogo da se plašiš, on tebe cijeni jer si za njega glasao. On će samo da te prati da se uvjeri da nisi slučajno revidirao. Eto vidiš, nemaš baš nikakav razlog za paranoju. Opasno može biti kada paranoja uhvati katila. Biće to onda kada on posumnja da si revidirao ili da za njega nećeš opet glasati. Onda ti je sve džaba, silne godine si u njega uložio, a on ti više ne vjeruje. Tada nastupaju razlozi za tvoj golemi strah.

Moram te obavijestiti da je katila već uhvatila paranoja i on tebi više ništa ne vjeruje. Kako se osloboditi straha od takvog nasilnika? Jednostavno - javno i glasno mu reci NE! Tada on više na tebe ne računa i više nema razloga da u tebe sumnja. Ti mu postaješ nebitan. Svoje fermane on šalje samo onima u koje je počeo da sumnja. A tako im je vjerovao. A tako ih mnogo ima!

Eto vidiš kako izgleda jednostavna (a efikasna) terapija osloboditi se paranoje od katila? Ne zaokružiš više nikada njega i odmah i trajno ćeš se osloboditi katil fermana.

Toliko straha godinama, a tako jednostavno! Djeluje šašavo - ali glava više ne boli.

Kazivanje moga prijatelja Mirsada iz Sarajeva dalo mi je inspiraciju za naslov ovog teksta. Valja čuti njegovu analizu o zulumćarima i katilima iz vlasti u njegovom nacionalnom korpusu. I tamo katil fermani svuda i stalno pristižu - što domaći, što oni uvezeni.

Šta drugo pomisliti, nego opet braća po gluposti!

Autor je general u penziji i analitičar geopolitike blagoje.grahovac@yahoo.com

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")