STAV

Više se ne smije ćutati

Svima je lijepo: plate, naknade, dnevnice, putni troškovi. Dižu zajedno ruke nekadašnji ljuti protivnici - „milovci i momirovci“
67 pregleda 32 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 20.09.2016. 08:46h

Pismo podrške gradonačelnici Kolašina

Minule sedmice, ali i minulih godina, bili smo svjedoci nezapamćene, primitivne i podle hajke na gradonačelnicu Kolašina, Željku Vuksanović.

Kao građani, lišeni pripadnosti bilo kojoj političkoj partiji i grupi, ovim pismom želimo da se obratimo javnosti i iskažemo bezrezervnu podršku ženi koja se trenutno nalazi na čelu naše Opštine.

Uvijek je bilo i uvijek će biti da čovjek mora reagovati kada dođe vrijeme da valja izaći na lice dana i pred licem javnosti braniti najbolje ljudske vrijednosti i vrline. Cijenimo da je došao takav trenutak i da se više ne smije ćutati jer „je ljudska dužnost najsvetija.“

Kada je u vrijeme investicionog buma, 2008. i 2009. godine, prvi put u Kolašinu ostvaren suficit u budžetu opštine, mnogi su pomislili da stižu bolji dani.

Ali ne!

Baš te godine kada se najviše novca slilo u opštinsku kasu Opština se najviše i zadužila.

Kako je to moguće?

Željka Vuksanović, opoziciona odbornica tadašnjoj vlasti DPS-a i Grupe građana traži od odbornika da spriječe rasprodaju imovine Opštine. Napominje da će tako uništiti perspektivu života građana u Kolašinu. Upozorava da će zbog svega što se u Kolašinu čini ispaštati građani - za godinu, pet ili deset.

Na te pozive odbornici ostaju nijemi. Svima je lijepo: plate, naknade, dnevnice, putni troškovi - idila! Dižu zajedno ruke nekadašnji ljuti protivnici - „milovci i momirovci“, smiju se, seire, dobacuju nepristojno. Kao u poznatim scenama iz filmova Živka Nikolića.

I desilo se što se desilo.

Kolašin je zadužen preko deset miliona eura!

Od januara do oktobra 2008. godine za gorivo je utrošeno 408 hiljada eura!

U jednom danu račun reprezentacije u restoranu Jezerine iznosio je 10 hiljada eura!

A danas ti dizači ruku, dakle iste te „lokalne političke patriote“, koji su poharali opštinu Kolašin govore o zakonu, moralu, o pravdi!

A ko je kriv? Željka Vuksanović!

Neće biti, gospodo!

Dvadeset godina javnog rada i djelovanja su apsolutno i više nego dovoljne da bezrezervno iskažemo podršku gospođi Vuksanović i da jasno stavimo do znanja svima koji je brutalno i divljački napadaju svih ovih godina da znamo „đe je jadac“ i da nas neće prevariti sad, kao što nijesu mogli ni do sada, jer ljudi su se oduvijek dijelili samo po časti, poštenju i namjerama, a nikako po političkoj pripadnosti, licemjerstvu i kukavičluku.

Bez lažnih i revolucionarnih ostrašćenosti i zanosa apelujemo na građane da lokalnu zajednicu zidaju razumom, kako bi građevina stojala postojano, nepristrasno i otvorena za sve, kako je neki od nas, građana, sjutra opet ne bismo vidjeli kao plijen u tamnici i poželjeli srušiti, opljačkati i spaliti.

Svjesni smo da postoje mnogi koji Željku Vuksanović podržavaju tiho, gotovo tajno, ali osjećamo da je naša ljudska i građanska dužnost uraditi to javno prije nego što beskrupulozna atmosfera linča ne ode još dalje.

Dajemo podršku gradonačelnici za sve što je uradila u lokalnoj zajednici i što je zaustavila opštu propast lokalne uprave, svjesni napora koji čini da dovede poharanu opštinu Kolašin u redovno i pristojno stanje.

Markić RAKOČEVIĆ, ekonomista

Sonja DRAGOVIĆ, urbanista

Darko DOŽIĆ, politikolog, osnivač Tango Natural

Marija DRAŠKOVIĆ, ekonomista

Zoran RAKOČEVIĆ, politikolog, student pozorišne režije

Slobodan ŠABELJIĆ, pisac

Anja DRAŠKOVIĆ, filolog

Srđa DRAGOVIĆ, grafički dizajner

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")