ZAPISI IZ PORAJNJA

Voja Tramp

Inače, svet se trenutno najviše zabavlja medijskim cirkusom zvanim američki predsednički izbori. Zanimljivo je da je Balkanac uglavnom skloniji Donaldu Trampu, koji je bogat, ima mladu ženu, nabusit kao Kurčubić
157 pregleda 2 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Facebook
Vojislav Šešelj, Foto: Facebook
Ažurirano: 10.09.2016. 13:25h

Inače, svet se trenutno najviše zabavlja medijskim cirkusom zvanim američki predsednički izbori. Balkanac je uglavnom skloniji Donaldu Trampu, koji je bogat, ima mladu ženu, nabusit kao Kurčubić. A rečit kao Voja Šešelj.

Ode i ovo leto.

Gazde na primorju prebrojavaju pazar.

A izborne komisije pripremaju prebrojavanje glasova. Prvo u Hrvatskoj. Pa u Crnoj Gori. Pa u Makedoniji. Postoje zemlje u kojima će se izbori izgleda ponavljati sve dok ne pobedi neko ko zaista može da vlada. U bratskoj Španiji bi se, recimo, moglo desiti da za godinu dana građani biraju i treći put. Isto. Dakle, ljudi u sestrinskoj Srbiji ne bi trebalo da se žale, tamo su birali samo tri puta za četiri godine. Četiri puta su bolji od Španije.

Da li će u Podgorici nakon izbora biti dosadno kao u Beogradu? Da li će Crnogorci jasno odlučiti da žele više istoga, kao što Srbi, Rusi i ostala braća čine, izlazeći na birališta da potvrde vlast. To je lepo objasnio onaj seljak u Srbiji kada su ga opozicioni aktivisti upitali zašto opet glasa za Slobu. „Glasaću i za vas kada dođete na vlast“.

Inače, svet se trenutno najviše zabavlja medijskim cirkusom zvanim američki predsednički izbori. Zanimljivo je da je Balkanac uglavnom skloniji Donaldu Trampu, koji je bogat, ima mladu ženu, nabusit kao Kurčubić. A rečit kao Voja Šešelj. Ne psuje Ruse već im javno predlaže dilove na račun patuljastih naroda. Ali zato ne voli Meksikance i ostale Indijance. Kao da ga je izbacila postjugoslovenska tranzicija, a ne usijani američki „melting pot“. Sve u svemu – Voja Tramp.

Mada zli jezici tvrde da Srbi, pre svih, Klintonovoj u stvari ne mogu da oproste Bila i sve što ide uz njega – bombardovanje, amputiranje Kosova i slične nestašluke, mislim da je potajni razlog i to što se Hilari ne ponaša kako dolikuje prevarenoj ženi. U ime želje da i sama sedne u onaj ovalni kabinet, oprostila je sve što je tamo Bilu radila gospođica Levinski.

No, kada navijaju za Trampa, politički „trampoidi“ bi trebalo da zamisle Voju Šešelja sa nuklearnim arsenalom. On bi sa prstom na dugmetu terao sve koji su u dometu da „pojedu to što su izasrali“.

Ili bi se, kao u holivudskoj priči, preobratio u mirotvorca? Dobro, to je kič, ali i Biblija poznaje put od Savla do Pavla.

Doduše, niko u to više ne veruje, jer Voju nisu promenili ni sudije ni doktori. Ali su se zato promenile njegove vojvode.

Dakle bliža i dalja okolina – od bratske Makedonije, do bratske Amerike – navalila da bira. Kakav je to izbor? Na Balkanu na vlasti imamo bivšeg boksera. Pa bivšeg radikala. Bivšeg komunistu. Bivšeg izbacivača. Sve državnik do državnika. A u opoziciji poreski dužnici velikih sila. Vođe paravojnih formacija. Šverceri suzavca. Ponosni ustaški unuci. I tako dalje.

Kad je izbor takav, nije čudo da bi ljudi, da su kojom nesrećom Amerikanci, sigurno birali Voju Trampa. On bi znao na čemu je s njima, a oni ne bi imali pojma na čemu su s njim.

Autor je urednik Deutsche Welle - programa na srpskom

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")