PISMA UREDNIKU

O riječi "tajkun"

204 pregleda 0 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.09.2016. 08:42h

Tajkun je japanska riječ i imala je ’’titularni značaj’’. Američkog predsjednika Abrahama Linkolna su njegovi saradnici u šali oslovljavali sa TAJKUN, odakle se ovaj izraz proširio u poslovnom svijetu. Nekada je taj termin imao ’’časno značenje’’, i danas se koristi u negativnoj konataciji, kao, uostalom, i mnogi drugi izrazi koji se apriori upotrebljavaju u svrhe negativnog etiketiranja nečije ličnosti.

Da crnogorski mafijaški primitivni tajkuni (prim. više im odgovara izraz ’’tajfun’’, orkan, uragan velike snage) nisu tako korumpirani, bezosjećajni skotovi, kreteni, lopovi i grabljivci, ni oni ne bi uspjeli ovdje. Omogućio im sistem - režim! Sa Buljaricom, na najprimitivniji način, ozakonjuje se ’’Tajkunska Crna Gora’’... Tajkuni bulje u Buljaricu poput buljina, bolje rečeno; lešinara ili hijena. U njihovim očima bilo je zmijske suvoće. Da, tajkunerija je bila pomamno suluda.

Stojim pored tajkunskog nebodera u izgradnji, bezglavog tijela koje stremi u visine, punog svetiljki. Posmatrao sam ga između crne Ekološke zgrade i znamenitog Hotela Podgorica. Kako je ogromna konstrukcija nezavršenog nebodera postajala crnja, šuplja unutrašnjost se punila mnoštvom električnih tačaka koje su podsjećale na mjehuriće šampanjca. Završena zgrada nikako ne može biti ovoliko lijepa.

Naravno, u crnogorskom rječniku nema riječi ’’tajkun’’, iako se danas ta omražena riječ - termin koji ima ’’nečasno značenje’’ najčešće izgovara. Ipak, toplo preporučujem mudropronicljivom novom predsjedniku CANU da odgleda ljekoviti film Dnevnik opijanja sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi. Biće mu sve jasnije...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")