STAV

Tajna snage DPS-a

Istina je, međutim, da svaki četvrti građanin sa pravom glasa i znatno ispod polovine aktivnih glasača spremno i neupitno podržavaju DPS jednoumlje
12 komentar(a)
DPS Tivat, Foto: Siniša Luković
DPS Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.08.2016. 09:49h

“Tako treba, derite ovce koje vas drže na vlasti tolike godine” (vijesti.me, 21.08, komentator Visarion)

Tri decenije novije i četiri do pet ranije istorije vladavine jednopartijskog sistema i diktature, pak opet ne znamo tajnu DPS-a, razloge njegove težine i snage. Kojom je obgrlio i pritisnuo rodnu grudu. Pitanje se samo nameće, svi ga često postavljamo, ali najčešće i spontano, nudimo neki izgovor prije nego odgovor.

Kad priča krene, ubrzo se mrsi, gubi nit i neosjetno prelazi u prostor tamnog vilajeta i nepojmljivih sila, alogičnog bezdana, zle sudbine i beznađa: „Takav smo narod, nema nam spasa, sve sam narcis, špijun i nesoj...“. Vlastodršci i oni bliski njima - koji obnoviše državu po liku svojemu - reći će bezdušno, da nezadovoljnima niko nije kriv, što bjehu pospani, bogme i protivni, neoliberalnoj ekonomiji, rasprodaji, krčmi i prisvajanju društvene tekovine, umanjenju radničkih prava i proširenju azbuke.

Ukratko, DPS revolucionarnom kursu i novom, sada već starom i prestarjelom, svjetskom poretku. Tek, gaji se zbrka i podržava dilema sa određenog mjesta, da su ošišane ovce zaslužne za postojeće stanje ili pak vuci i lisice kojima ništa ne prifali, nego množe imovinu, u vremenu kontrarevolucije, raspada ekonomske osnove, sunovrata proizvodnje; rasta duga i manjka u budžetu.

Beslovesne ovce ili slomljene krave

Često se, dakle, navodi kao razlog postojanosti depees uprave - ovčija ćud širokih narodnih masa. Koliko uvredljiva, toliko i netačna pretpostavka. Ni malo čudno ako ju podržava DPS agitprop. Apatija i niska samosvijest naroda je jedan od temeljaca DPS ideje vječnosti. Jedan pronicljivi građanin je primijetio da mu teza „narod je stoka“ miriše na Udbinu kuhinju. Logična premisa za službu koja decenijama bezobzirno sprovodi volju vladajuće klase, brani demokratiju i državu od naroda. Pak se, uprkos sumanutosti i gruboj neistini, ova pogrdna parola uz onu drugu, jednako besmislenu - kako narod voli Mila i DPS - uporno i godinama protura, ponavlja i publikuje kao naučno objašnjenje depeesovštine.

Istina je, međutim, da svaki četvrti građanin sa pravom glasa i znatno ispod polovine aktivnih glasača spremno i neupitno podržavaju DPS jednoumlje. Nažalost, i na dužu stazu neodrživo, uz izdašnu nadoknadu i troškove koji, godinama već, tanje i potkopavaju ekonomsku moć države. Troškovi u vezi održavanja DPS-a na vlasti koštali su državu CG ne samo gubitka pokretne i nepokretne imovine, nego i duga koji se mjeri milijardama eura. U narodu je ostala uzrečica: „Drže ga ka’ slomljenu kravu“. Naime, „slomljena“ krava ne daje mlijeko ali, do daljega, ište svukoliku brigu i njegu. Sličnost sa DPS glasačkom mašinom nije slučajna. Ministar finansija Žugić je najavio nove dvije milijarde duga.

Svete krave

“Vladajuća DPS-SD-HGI većina izglasala je rebalans budžeta … u kome su na teret umanjenja sredstva za kapitalne izdatke, povećana izdvajanja za plate i troškove lokalne administracije. …. nova lokalna vlast formirala čak 19 sekretarijata, direkcija i službi i imenovala tri potpredsjednika Opštine umjesto dosadašnjeg ni jednog…” (Tivat: DPS uzima kredite i zapošljava, građani plaćaju - vijesti.me, 19. 8. 2016.).

Ovaj slabo čitani tekst objašnjava „tajnu“ vladavine DPS-a i trabanata. Tivćanski opozicionar Dejan Risančić izračunao je da će DPS-ov novozapošljeni kadar građane i poreske obveznike grada Tivta u naredne četiri godine da košta 3,2 miliona eura.

“Glasovima DPS, SD i HGI Skupština Opštine je usvojila i odluke o novim kreditnim zaduženjima od 6 miliona eura za nastavak izgradnje…”. Pomenuti ministar Žugić obećava da će zbog manjka u budžetu i nužnih novih milijardi duga u naredne dvije godine, otpustiti i 2.500 državnih službenika. Ako u međuvremenu ne počnu da daju mlijeko. Slovenački poeta i muzikant Andrej Šifrer pjeva pjesmu “Svete krave”. Kao što i priliči, pjesnik Andrej je tiši od crnogorskog epsko-narodnog genija - pa kaže: “Nikada ništa nisu dale, al’ svi ih vole, svi ih hvale - svete krave”.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")