DANAS, SJUTRA

Opozicija - muzika za Đukanovićeve uši

U ovom momentu kao da nema snage za koju bi čovjek mogao da glasa a da bude siguran da njegov glas na kraju neće završiti Đukanoviću
24 komentar(a)
Demokratski front, opozicija, Foto: Boris Pejović
Demokratski front, opozicija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.08.2016. 12:12h

Nikada, kao pred ove izbore nije bilo bjelodanije – Đukanovića na vlasti održava opozicija. Više nego kontrola državnih institucija i resursa. Ili izborne krađe i strah puka. Više nego mafija.

Jer, većina građana je odavno protiv Đukanovića. To pokazuju sve računice. To pokazuju izbori koji su za nama. DPS ne može, uprkos svemu, da preskoči preko 40 odsto glasova. Ali drži apsolutnu vlast, jer je opozicija slabija od sopstvenog biračkog tijela i ne prati ga. Nema koalicioni kapacitet. Neće da se okupi oko glavnog cilja – smjene jednog od najkorumpiranijih i najdugotrajnijih režima u Evropi. Koji je razorio sve što je vrijedilo – od prirode nekad čarobne zemlje, preko društvenih resursa, do etičkih vrijednosti na kojima su stasale generacije.

Prst zato više ne treba okretati ka Đukanoviću. Znamo šta je on donio zemlji. Opoziciji se gledalo kroz prste dok je zemlja na njihove oči tonula.

Međusobnim sukobima i usitnjavanjem opozicioni lideri rade za još jednu pobjedu DPS-a. Kakve samo poruke razmjenjuju među sobom, kao da ih Kusovac piše. Ispada da im glavni protivnik nije režim. Kako samo DF čašćava kolege iz opozicije sa kojima su do juče bili nokat i meso. I kako im oni odgovaraju. Muzika za DPS uši.

Opoziciona se trojka, sa druge strane, raspada. Nema više sinhronizovanih odluka, ni volje za koalicionim nastupom. Jedni izlaze iz Vlade, drugi ostaju uprkos opstrukcijama. Njihovo biračko tijelo je u potpunoj konfuziji.

Đukanović ih je predriblao. Nijednu kontrolnu funkciju nijesu izvršili u potpunosti. Rijetki su obavještavali javnost o zloupotrebama moći, ali čemu to kad nijesu nijednu štetu spriječili. Uglavnom statiraju, dok vođa priprema novu pobjedu. I novi krug otimanja društvenih resursa, koji će definitivno otjerati našu djecu preko granice. Jer ovdje sreće neće biti, osim za familiju.

Ali, sve to kao da ne dotiče opoziciju. Kao da je bitno samo da u oktobru prekroče prag, da održe parlamentarni status.

Danilović, ministar unutrašnjih poslova, koji bi trebalo da kontroliše izborni spisak i cio proces, mjesec, dva prije izlaska na birališta nije uspio da makne nijednu mrtvu dušu. Niti da objasni otkud toliki broj birača u Crnoj Gori, kako funkcioniše novi AFIS sistem, da li su moguće zloupotrebe. Za septembar najavljuje velike akcije, pošto je prespavao ljeto. Ali kasno je, nepovratno kasno.

Neki od kontrolora nijesu se ni čuli. Otkada su ušli u sistem kao da ih je progutao. Čovjek što ispred trojke sjedi u ANB-u, šta je sa njim? Ili onaj iz Montenegroeirlajnsa. Je li živ?

Samo su naivni mogli povjerovati da će Đukanović prepustiti ključne poluge, da će da dozvoli da neko češlja po špilu karata koji mu uvijek donosi pobjedu. Danilović može da se žali na opstrukcije, ali to neće ispraviti nepravde, niti donijeti fer izbore. Da je sve naopako, znali smo i prije njegovog ulaska u Vladu.

U ovih 27 godina vladavine DPS-a, opozicija je ili nestajala ili srasla sa sistemom. Društvo je propadalo, a opozicionari su postajali jednakiji, kao kod Orvela. To je kasta za sebe. Pogledajte samo zakonska rješenja o njihovim penzijama i platama. Da slučajno nijesu spriječili novi Zakon o zaradama u javnom sektoru koji je poslanicima digao plate u nebo, dok mase siromaše. Nijesu se bunili što će sa dva mandata u Skupštini Crne Gore doživotno primati ogromne nadoknade, dok se građanima pogoršavaju uslovi za penziju. Pajović će sjutra, u četrdest i nekoj i nekolika mjeseca u stolici Ranka Krivokapića, primati do kraja života nadoknadu od preko 1.700 eura.

U ovom momentu kao da nema snage za koju bi čovjek mogao da glasa a da bude siguran da njegov glas na kraju neće završiti Đukanoviću. Polovina partija koje su najavile učešće na izborima samostalno, bori se za cenzus. Ako glasate za njih, vi u stvari glasate za DPS, kojem će se preliti najveći broj rasutih glasova. A dio opozicije koji ulazi već nekoliko izbornih ciklusa u parlament, radi prije svega za sebe. Za svoje partije-preduzeća, koja mi finansiramo glasovima i iz budžeta.

Njima je divno sa Đukanovićem.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")