STAV

Korupcija za višak decibela?

Ovim iscrpljujem sve mogućnosti institucionalne borbe pritiv preglasne muzike. Do ovog momenta, ja sam se kroz ovaj slučaj borio za opšte dobro i zakupaca koji emituju glasnu muziku, jer smetaju jedni drugima. Zalažem se da kako se bude postupalo prema zakupcima Holegra da se iste mjere i eventualne sankcije primjene i prema ostalim objetkima koji emituju preglasnu muziku ili da se sve ostavi u sivoj zoni moguće korupcije na relaciji zakupaca i komunalne inspekcije. Kako mi rekoše, oni su jedini direktno nadležni.
120 pregleda 9 komentar(a)
Goran Danilović
Goran Danilović
Ažurirano: 16.08.2016. 09:14h

Otvoreno pismo ministru policije Goranu Daniloviću

Poštovani gospodine ministre,

Na početku da Vam poželim dobro zdravlje i uspješan rad u prelaznoj Vladi Mila Đukanovića. O Vašem učešću u vladi i njenim domentima bih imao što šta da kažem, no o tome nekom prilikom kada se sretnemo. Svrha mog obraćanje je problem koji bi resor kojim upravljate, mogao da riješi.

Naime, sa terase ulcinjskog restorana Holegro i ne samo nje, već više od decenije se u večernjim časovima, poslije 23h do 01h, čuje nesnosno glasna muzika koja nanosi nemjerljivu štetu za mnoge porodice koje se bave turizmom kao i gostima. Neću pogriješiti ako kažem da se sa ovim problemom suočava oko 20.000, mještana i gostiju na Pristanu, Starom Gradu, Pinješu, Meterizima. Napisano je bezbroj peticija građana, poziva prema komunalnoj inspekciji, lokalnoj policiji, nadležnima na nivou države. Postavljana su odbornička pitanja - ali lijeka nema.

Moja malenkost je ovih dana krenula u institucionalnu borbu protiv nesnosne buke u pomenutom vremenu sa pomenute terase. Nadam se da će ova borba uroditi plodom da se ta muzika svede u zakonsko okvire, ali bojim se (što bi rekao F. Vujanović) da neće. Dakle, u više navrata sam se obraćao lično, putem mejla i dopisa svim nadležnim i manje nadležnim, za ovu problematiku. Obavio sam razgovore sa načelnikom policije u Ulcinju, kao i predsjednikom opštine Ulcinj, a telefonski sa načelnikom Komunalne inspekcije. Time se moja institucionalna borba za svođenje preglasne muzike sa terase Holegro u zakonske okvire završava. Sačekaću još par dana da vidim da li to moje zalaganje ima kakvog efekta.

Priznaćete, ministre, da ako se poslije mog razgovora sa načelnikom komunalne inspekcije 10.08.2016. oko 23.30h, već poslije nepunih pet minuta muzika znatno stiša, logiciram da za pet minuta inspekcija nije mogla izaći na teren, izmjeriti glasnoću, napisati zapisnik i stišati je. Dalje logiciram - vjerovatno da je došlo do direktnog razgovora između zakupca terase i pomenutog načelnika i problem je nakratko riješen. Meni to liči na elemente korupcije, a ne na snagu države. Kako drugačije to objasniti? Da li u tom lancu, eventualne korupcije, ima i još neki predstavnik iz opštine u Ulcinju ili možda čak i u lokalnoj policiji, nije na meni da sudim i ne pada mi na pamet da to procesuiram i dokazujem. No ove moje sumnje, iznesene u ovom obraćanju Vama, mogu biti podstrek za predistražene radnje u tom pravcu. Znam da tu stvar pokreće tužilaštvo, no ipak se Vama obraćam, jer ovo je „teror“ nad mještanima i gostima.

Ovim iscrpljujem sve mogućnosti institucionalne borbe pritiv preglasne muzike. Do ovog momenta, ja sam se kroz ovaj slučaj borio za opšte dobro i zakupaca koji emituju glasnu muziku, jer smetaju jedni drugima. Zalažem se da kako se bude postupalo prema zakupcima Holegra da se iste mjere i eventualne sankcije primjene i prema ostalim objetkima koji emituju preglasnu muziku ili da se sve ostavi u sivoj zoni moguće korupcije na relaciji zakupaca i komunalne inspekcije. Kako mi rekoše, oni su jedini direktno nadležni.

Ukoliko se ovaj problem ne riješi dugoročno, nego se nastavi po starom, više se neću obraćati nijednom pojedincu niti instituciji. Naime, organizovaću lično takvu „buku“ koja će uspjeti da nadjača i čuvenu sa pomenute terase i puštaću je u periodu od 23h - 01h. Unaprijed se izvinjavam građanima i gostima. Pretpostavljam da će onda neko zvati policiju, a ona će se oglasiti nenadležnom. Dalje će se pojaviti ulcinjski Eliot Nes u liku Saubit Mehmetija, načelnika komunalne policije u Ulcinju. Ukoliko komunalna inspekcija izmjeri „buku“ većom od propisane, neka preduzme sve zakonske mjere. To bi bio prvi scenario.

Drugi scenario je da eventualno dođe do incidenta, jer je ipak ugožen posao „čuvenih turističkih radnika čiji je angažman inspirisan kroz praćenje Grandove produkcije“, pa me eventualno policija procesuira kod sudije za prekršaje. Oni će mi, normalno, izreći mandatnu kaznu za narušavanje javnog reda i mira koju ja principijelno neću platiti. Ona će se pretvoriti u kaznu zatvora i ja ću otići u isti (bar ću se tih desetak dana naspavati kao čovjek).

Naravno, naći će se i pojedini politički subjekti iz Ulcinja u liku „komandatora“ koji će saopštiti da muzika meni smeta jer se uglavnom izvodi na albanskom jeziku, previđajući da se svakodnevno žale i moji sugrađani Albanci, jer ogroman višak decibela ne poznaje granice, boju, rasu, naciju, nacionalnost. Onda će se u moju odbranu javiti saopštenjem politička grupacija kojoj pripadam i saopštiti da se radi o obračunu sa njihovim političkim aktivistom. Nakon toga slijedi saopštenje MUP-a , pa komunalne inspekcije pa Opštine Ulcinj i tako do polovine septembra. Od toga naravno neće biti „fajde“.

Citav ovaj proces, naravno, pratiće preglasna muzika sa Pristana.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")