NEKO DRUGI

Brigo moja, pređi na sportiste

Svojom izjavom je Udovičić kvalifikovao sebe za reizbor na funkciju ministra sporta, mada bi bilo realnije da bude na čelu Ministarstva za glupe izjave
8 komentar(a)
Vanja Udovičić, Foto: Blic
Vanja Udovičić, Foto: Blic
Ažurirano: 15.08.2016. 09:32h

Možda ga se sećate kao najboljeg vaterpolo igrača sveta. Danas je on tehnički ministar sporta, a uskoro će biti reizabrani ministar u Vladi Srbije. Ponekad se čini da neku osobu za mesto ministra u Vučićevoj vladi najbolje kvalifikuju njegove glupe izjave. Takvu jednu je nedavno dao Vanja Udovičić, ministar o kojem je reč.

On je preporučio srpskim reprezentativcima u Riju da, ukoliko se nađu na pobedničkom postolju sa sportistima sa Kosova, demonstrativno siđu sa njega jer bi slušanje kosovske himne i gledanje njihove zastave značilo priznavanje te samoproglašene države.

Nema veze što je Olimpijski komitet Srbije prihvatio odluku da se Kosovo primi u MOK, jednostavnije je svaliti krivicu na sportiste. Međutim, to nije sve. Predložio je tehnički ministar, nekada najbolji igrač sveta, srpskim reprezentativcima da se ne intimiziraju sa kosovskim sportistima, već da ih u Olimpijskom selu zaobilaze u širokom luku. Kada je pomenuo intimiziranje, verovatno je mislio da ih naši ne jure za autograme, jer kako je krenulo, Kosovo će u Riju možda imati više medalja od Srbije.

Evo još nekoliko saveta koje je ministar Udovičić dao našim reprezentativcima:

- Nisu bitni rezultati, bitno je da se ne susretnete ni sa kim sa Kosova.

- Ako naiđete na nekog sportistu sa Kosova, lezite na zemlju i pravite se mrtvi.

- Siđite sa postolja uzdignutog čela, a ne kao one pi*de Hrvati.

- Kada prođete pored nekog kosovskog sportiste, proverite da li su vam oba bubrega na broju.

- Ako prolazite pored Kosovara, viknite: Kosovo je Srbija! Samo, pazite se, dobri su u džudou.

- Ako naiđete na nekog od njih, pevajte Vidovdan, u interpretaciji Cece.

- Setite se pesama kosovskog ciklusa i Marka Kraljevića kako je pobedio Musu Kesedžiju. Ali, za razliku od njega, nemojte žaliti svoje protivnike.

- Ako naiđete na nekog kosovskog sportistu, stavite mu fusnotu na dres.

- Kad budete prolazili pored njih, pitajte ih zašto njihova privremena vlast ne priznaje samostalne srpske institucije na severu Kosova, kada će Trepča i druga javna preduzeća u koje je ulagala Srbija biti vraćeni pod srpsku jurisdikciju i kada će privremena vlast Kosova povući odluku o proglašenju samostalne države.

I tako je tehnički ministar Udovičić, već nakon nekoliko dana od početka Olimpijskih igara, sa zadovoljstvom konstatovao da je uspeh naših sportista u nesusretanju sa kosovskim kolegama izuzetan, da je do sada ostvaren rekordan broj nesusretanja sa njima, te da će predložiti predsedniku Nikoliću da im, u to ime, uruči ordenje. Svojom izjavom je Udovičić kvalifikovao sebe za reizbor na funkciju ministra sporta, mada bi bilo realnije da bude na čelu Ministarstva za glupe izjave.

I dok se naše Ministarstvo sporta bavilo rešavanjem pitanja Kosova, iz kosovskog ministarstva sporta svojim sportistima su ponudili nagrade ukoliko uspeju da se uslikaju zajedno sa srpskim reprezentativcima na postolju. Ubrzo nakon toga, ministarstvo je spustilo kriterijum: „Dovoljno je samo uslikati bilo kog srpskog sportistu na postolju. Ma, dovoljno je samo uslikati srpskog sportistu koji se krije od nas.“

(NIN)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")