STAV

Izbori 2016 - simbolika Budve

Bilans je tragičan. Sve, apsolutno sve što su uradili je pogrešno, i to u svakom smislu, u svakoj sferi života Budve. Turizam je srozan na najniže grane, nekontrolisana gradnja je pokopala svaku nadu u održivost grada, svaki razvojni projekat je korišten za besomučno punjenje privatnih džepova, najčešće onih bliskih DPS-u. Gore napisano nije pretjerivanje, ni populizam i predizborna priča, jednostavno je - istina
150 pregleda 2 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2016. 10:25h

Poseban značaj na redovnim parlamentarnim i lokalnim izborima u oktobru ove godine ima Budva. Naime, posljednja tri izborna ciklusa, na ovaj ili onaj način, dobija DPS u Budvi. Podrška koju imaju sa svakim novim ciklusom pada, od nekada 77%, adekvatnih nekoj državi trećeg svijeta, bez namjere da uvrijedim bilo koga, ili da ocjenjujem demokratičnost nekih drugih društava, do posljednjih izbora i teškom mukom namaknute većine u lokalnom parlamentu, gdje su u tročlanoj koaliciji jedva uspjeli da zadrže vlast za nekoliko desetina glasova. Šta je bilans vladavine DPS-a u Budvi u posljednjih deceniju i kusur?

Bilans je tragičan. Sve, apsolutno sve što su uradili je pogrešno, i to u svakom smislu, u svakoj sferi života Budve. Turizam je srozan na najniže grane, nekontrolisana gradnja je pokopala svaku nadu u održivost grada, svaki razvojni projekat je korišten za besomučno punjenje privatnih džepova, najčešće onih bliskih DPS-u. Gore napisano nije pretjerivanje, ni populizam i predizborna priča, jednostavno je - istina. Mi u Demokratama namjerno insistiramo na jasnim i nedvosmislenim stavovima svih, kako ne bismo ponovo došli u situaciju da neki tamo Časlav, ponosni vlasnik stana od 100 m2, na zemlji i sa komunalijama Opštine Budva, ili da neki drugi, novi Časlavi i na ovim izborima troše opozicionu priču, budu u kampanji ljuti opozicionari, kritikuju sve što se radi i ne radi u Budvi, a onda posle izbora sa nekim dogovorenim alibijem završe sa DPS-om da zajedno izglasavaju nove štete za Budvu.Kako bi svima bilo jasno, nijedan jedini glas koji dobije lista Demokrata u Budvi, bilo ih ukupno 5 ili 5.000, nijedan neće otići DPS-u, u formi koalicije ili bilo kom drugom skrivenom ili otkrivenom obliku. Naš je stav jasan - svi na političkoj sceni Budve su nam prihvatljivi, izuzev DPS-a i onih koji ostavljaju prostor sa saradnju i koaliciju sa DPS-om. Zašto je to tako?

Neko će reći da je zbog odluke partije, neko misli da je zbog ideologije, zbog ove ili one podjele, zbog toga što mrzimo DPS, jer nemamo odgovore i rješenja pa hoćemo pukom kritikom da dođemo na vlast, ili bezbroj sličnih gluposti.

Naravno, ništa od toga nije tačno. Takav naš stav proizilazi iz težine onoga što se desilo u Budvi, zato što su ljudi, tačnije „dobri ljudi iz Budve“ krali od naše djece i punili svoje džepove. Zato što su, da bi punili svoje džepove, punili i džepove ko zna kojih domaćih i bjelosvjetskih tajkuna, narkobosova, itd. Zato što više nisu naši: Zavala, Avala, Sveti Stefan, Miločer, Zeta Film, Luka Budva, Školj, Grad Teatar, Budvanska rivijera, Citadela… Zato što budvanske plaže nisu više naše i do njih ne možemo. Zato što su sve bolje opštinske parcele u centru i van grada otišle u privatne ruke, raznim mehanizmima i zloupotrebama. Zato što su uništili naš Petrovac, zato što glumci prekidaju predstave zbog buke, zato što su sav javni prostor, svo zelenilo, progutali soliteri i privremene lokacije, zato što je centar grada blokiran stotinama taksi vozila, zato što Ceca „isprazni grad“, a Stereo MC’s ne.

I onda će neko da kaže da bilo ko u Demokratama mrzi DPS ili nekoga lično iz DPS-a. Ne, nije u pitanju mržnja nego ljubav, ljubav prema svom gradu, i borba da se održi u životu Budva, makar i ovakva kakva je danas posle DPS-a. Na tu borbu smo se odlučili zbog naše djece -jer ko smo mi ako im ne ostavimo ništa, ako novom prevarom odu i Buljarica, Jaz, Mogren, gradski park, Slovenska plaža, ako dozvolimo nove stare gradove, nove promenade, kružne tokove, žičare, iluminacije...

Naravno, ima tu krivice svih nas iz Budve, što smo ih pustili, nekih što su to gledali , podržavali, glasali i kupili mrvice sa stola, nekih što su bili opozicija a crpili za sebe korist kroz svoj opozicioni angažman. Svi smo na neki način krivi, međutim, nijesmo svi isto odgovorni.

Neki su manje, a neki više odgovorni, neki krivično, a neki samo politički. Sebe krivim što se ranije nisam angažovao, istupio i konfrontirao se.

Velika je važnost Budve, i posle svega što je ovom gradu urađeno, imperativ je da DPS “padne” u Budvi u oktobru. Velika je to simbolika, velika je poruka, da “padne” Budva, nekadašnje glavno uporište DPS-a.

Da nema šape DPS-a na glavnoj kasici prasici Crne Gore. Da nema servilnosti i prihvatanja svega što odozgo stigne bez pogovora.Ovoga puta nema Sveta, koji je dao ime partiji, koji im je napisao sve slogane, sve programe, izuzev nezavisnosti kojom se najviše diče, naravno, to je program LSCG-a. Nema više Sveta, nema ni nekih drugih, manje važnih ali ništa manjih lopova od njega.

Međutim, oni imaju “nove snage”, jednako poslušne, jednako štetne, jednako pretenciozne i bolesno ambiciozne. Mi smo to prepoznali, a znamo i kako da im stanemo na put. Cilj je jasan, a i sredstva za stizanje do cilja, naravno za onoga ko istinski hoće promjene.

Trenutno, nema nijedne političke grupacije u Budvi koja ne osuđuje stanje u gradu i ono što je DPS uradio. Saopštenja sa osudama prestižu jedno drugo, i to ne dnevno nego iz sata u sat.

Šta treba uraditi?

Jednostavno treba politički izolovati DPS. Zajednički ili samostalan nastup tu ne igra veliku ulogu, trebalo bi ih samo prezreti i reći: zbog učinjenog u Budvi, DPS Budva je za sve ostale učesnike ovih izbora neprihvatljiv kao mogući činilac buduće vlasti. E sad, to je lakše reći nego uraditi. Neki će reći nećemo sa ovima, oni su protiv države, međutim, jedina struktura koja je potvrđeno štetna i za Budvu i za Crnu Goru je DPS. Danas, DPS u Budvi nema ni blizu podrške koja je potrebna da bi sami formirali vlast, to je nesporna činjenica i jedini način da budu na vlasti posle izbora je da neko od ostalih napravi koaliciju sa njima.

Dakle, poštovane Budvanke i Budvani, to je cijela filozofija - ne glasaj DPS ili bilo koju listu koja ostavlja prostor za koaliciju sa DPS-om, i promjene su neminovne.

Promjene koje će nastupiti posle oktobra nisu velike, nisu epohalne, jednostavno prostora za tako nešto nema, DPS je Budvu desetkovao, u svakom smislu. DPS je prije svega Budvu moralno unizio do neslućenih razmjera i sada je ključno da se malo po malo, malim koracima vratimo na pravi put, a prema mišljenju Demokrata to je put emancipacije. Emancipacija jednog društva je najteža misija i to se ne može desiti u četiri godine, to su procesi koji traju mnogo duže. Međutim, jednom kada si na tom kolosijeku i kada društvo osjeti nagovještaj slobode i benefite takvog opredjeljenja, onda će čak i oni koji su religiozno glasali DPS promijeniti svoje mišljenje.

Građani Budve, tražite od lista i kandidata jasne stavove, gledajte svako ime na svakoj listi, oni koji posle svega što se desilo u Budvi ostavljaju mogućnost koalicije sa DPS-om su nova Pozitivna, i ako DPS i ti sateliti budu nekim čudom (poput novih 2.000 birača u Budvi) namakli vlast, novo posrnuće i nove štete su neminovne. Budvi treba neko ko će da iznese taj nezahvalan posao i da nas posadi na kolosijek emancipacije kako bi polako demontirali ono loše što se godinama taložilo u Budvi i dovelo nas do situacije u kojoj smo trenutno. Naše stavove znate, oni su kristalno jasni, a koja to lista treba da oporavi Budvu, neka odluče građani sami.

Nadam se samo da će im to biti dozvoljeno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")