SVIJET U RIJEČIMA

Puč: Erdogan nije vukao konce

Glasine o rastućem nezadovoljstvu u armiji su se pronosile već mjesecima prije pokušaja puča. No, u noći puča je postalo jasno da oni, koji su ga željeli nisu bili koherentna grupacija
50 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2016. 08:49h

Pokušaj puča u Turskoj 15. jula je djelovao diletantski i propao je već na početku. No, iako je izgledao kao čin amatera, oficiri su ga planirali odavno. Puč nije bio, kao što i dalje tvrde pojedini kritičari turskog predsjednika Redžepa Tadžipa Erdogana, njegova režija a sve da bi se pokrenuo besprimjerni talas otpuštanja i hapšenja

Kroz istraživanja nezavisnih turskih medija i izjava poznavalaca turskog aparata moći, u međuvremenu su na sunce dana isplivali mnogi detalji iz noći puča. Iz mozaika, sastavljenih od njih, da se zaključiti da je puč propao iz četiri razloga:

- morao je biti obavljen prijevremeno, tako da nisu svi djelovi plana mogli biti blagovremeno aktivirani;

- generalštab i važni generali na vodećim pozicijama su odbili da učestvuju;

- većina stanovništva je bila protiv pučista, za razliku od ranijih sličnih poduhvata;

- Erdogan je sigurnim instinktom, koristeći tradicionalna i moderna sredstva, odmah po početku puča uradio ono što je bilo neophodno da preživi.

Drugi turski političari na njegovom mestu najvjerovatnije ne bi preživjeli prva dva sata puča.

Glasine o rastućem nezadovoljstvu u armiji su se pronosile već mjesecima prije pokušaja puča. No, u noći puča je postalo jasno da oni, koji su ga željeli nisu bili koherentna grupacija. Pučistima nisu pripadale cijele oružane snage, nego samo pojedini djelovi, prije svega ratno vazduhoplovstvo i vojna žandarmerija. Tenkovi pješadije u noći puča skoro da i nisu izašli na ulice, a i uključene osobe su bile mješavina svih mogućih činova.

Svaki drugi general turske vojske je od 15. jula do danas otpušten iz službe. U puč su bili uključeni prije svega srednji oficirski rangovi. Na vrhu je bio šef ratne avijacije Akin Öztürk kao i komandanti 2. i 3. turske armije, Adem Huduti i Erdal Öztürk.

Izvedba puča je bila planirana za subotu 16. jula u 4 h ujutro. Dva razloga se sada navode kao motiv za neplanirani navrat-nanos početak puča u petak naveče: turska civilna obavještajna služba MIT je u petak u 15 h obaviještena o planu puča, kada je njen šef Hakan Fidan dobio informacije o neuobičajnim pokretima u bazi ratnog vojnog vazduhoplovstva Güvercinlik blizu Ankare. On je o tome koji sat kasnije obavijestio šefa generalštaba, Hulusi Akara. On je, pošto je lično provjerio situaciju, u 18:30 h izdao naređenje svim garnizonima i bazama turske armije da odmah zatvore vazdušni prostor nad Turskom i momentalno obustave sve vojne aktvinosti i pokrete. Pučisti su potom morali odmah da reaguju, posebno što su u međuvremenu dobili konkretne informacije da je Erdogan za istu tu subotu, takodje u 4 h, i bez njihovog puča, naredio masovni talas hapšenja po cijeloj državi.

Skoro cijelo tursko ratno vazduhoplovstvo, elita turske vojske, bez izuzetka je bilo na strani pučista. Ali odlučujuće je bilo da su one jedinice pešadije, koje su pučisti bili čvrsto za sebe planirali, odbile naređenja - kad je bilo najgušće. One nisu mogle biti aktvirane, jer su se njihovi oficiri već bili povinovali naređenjima šefa generlaštaba Akara već prije početka puča. Pučisti su htjeli da za početak, u noći na subotu, prebace transportne avione tipa C-130 iz baza u Malatyi i Kaysarii u kurdski jugoistok, prije svega za Sirnak.

Tamo je trebalo da ukrcaju ratno iskusne vojnike i naoružanje i da ih prebace za Ankaru, gdje je trebalo da budu upotrijebljeni za zauzimanje Predsjedničke palate, Generalštaba, centrale obavještajne službe kao i satelitskih stanica telefonskih ponuđača. Kad su ovi transportni avioni u petak rano uveče sletjeli u Sirnak, tamošnji guverner, alarmiran od strane civilne obavještajne, blokirao je sve piste na aerodromu vozilima vatrogasaca. Zato nije stigla neophodna pješadijska podrška pučistima ni u Ankari ni u Istanbulu. Već u subotu, u rano jutro, Adem Huduti, komandant 2. turske armije koja vodi rat protiv Kurda, odmah je uhapšen.

U Ankari je general-pukovnik Akar, šef Generalštaba, već u petak uveče sazvao vanrednu sjednicu Generlaštaba. Prije nego što su generali došli u zgradu Generalštaba, pučistički oficiri srednjeg ranga su oko 21 h uhapsili Akara i još trojicu generala i uzeli ih kao taoce. Erdogan , koji je u tom momentu već šesti dan sa familijom bio na odmoru u jednom hotelu u gradu Marmaris na Sredozemnom moru, tek oko 22 h je informisan o puču, saopšio je CNN Internacional.

Veoma se puno spekulisalo o tome zašto šef civilne obavještajne službe Hakan Fidan, inače Erdoganov čovjek od povjerenja, svog predsjednika nije obavijestio da je puč u toku. Erdogana je o puču informisao general Ümit Dündar, komandant 1. turske armije, stacionirane u Istanbulu. Tu informaciju je FAZ-u dao Yusuf Müftüoglu, dugogodišnji savjetnik turskog predsjednika Abdullah Güla. General Dündar se takođe pobrinuo za to da u Istanbulu ni jedna jedinica pješadije ne pređe na stranu pučista.

A zbog otpora vladi vjernih službi, koji se rasplamsao već od samog početka puča, propala je i akcija specijalnih komandosa, koji su trebali da uhapse ili ubiju Erdogana. Ovu akciju je trebalo da izvede specijalna jedinica stacionirana u Isparti. No, pošto su lokalne vlasti blagovremeno i totalno zatvorile vazdušni prostor, ova specijalna jedinica je sa 40 autobusa pokušala da se uputi u nedaleki Marmaris.

Kad je na to lokalna policija, vjerna Erdoganu, pohapsila vozače ovih autobusa, pučisti su angažovali elitnu jedinicu stacioniranu u desantnoj bazi kod Izmira da u helikopterima odleti za Marmaris. Kad su došli do Erdoganovog hotela, započela je razmjena vatre sa predsjedničkom gardom, koja je Erdoganu davala odstupnicu, jer je on nekih pola sata prije toga napustio svoj hotel. Erdogan je CNN International izjavio: da sam ostao još 15 minuta u tom hotelu, puč bi uspio.

Pošto se sakrio u jedan drugi, obližnji hotel, preko mobilnog telefona je dao izjavu za CNN Türk i pozvao svoje podržavaoce da se kao „narod“ i „u ime demokratije“ suprotstave pučistima. Istovremeno je sloboda kretanja pučista bila sve više ograničavana. Istanbulska gradska uprava je mobilizovala gomilu kamiona, koji su blokirali ulaze u najveće kasarne i pokrenula još veću gomilu vozača da probiju blokadu mostova na Bosforu.

Iako je general Dündar upozorio predsjednika Erdogana da su po svemu sudeći 2 borbena aviona dobila naređenje da sruše njegov avion, Erdogan je odlučio da odmah iz Marmarisa odleti za Istanbul. General Dündar mu je garantovao da će njegova 1. armija preuzeti kontrolu nad gradskim aerodromom još prije nego što Erdogan sleti.

Čim je Erdogan sletio u Istanbul i trijumfalno dočekan od svojih pristalica, puč je propao.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ), prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")