STAV

Otvoreno pismo Hajdukovića opoziciji: Zaustavite crnogorsku tragediju

Ako nadvlada briga za Crnu Goru, opozicija ima sigurnu pobjedu u svojim rukama. Ako sigurnu pobjedu pokloni svojim političkim protivnicima, opozicija postaje saučesnik u ubistvu Crne Gore.
53 pregleda 52 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Opozicija, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2016. 13:14h

Više puta sam javno rekao da Đukanovićev DPS nema sudbinu u svojim rukama. Smjena vlasti ili opstanak vlasti je u rukama opozicione šestorke: Demokratski front, SNP, SDP, Demos, Demokrate i URA. DPS bi sigurno izgubio izbore ukoliko bi ova šestorka napravila zajedničku listu „Svi zajedno“ otvorenu i za manje partije. Opozicija podijeljena u dvije liste ima realnu šansu za pobjedu, ali ne i sigurnu pobjedu kao u slučaju jedne liste. Ukoliko opozicija nastupi sa tri liste šanse su minimalne, a sa četiri ili više izbornih lista opozicija se svjesno odriče pobjede i poklanja je Đukanoviću; nažalost, bojim se da će tako i biti i da već sada možemo Đukanovićevoj partiji čestitati trijumf na oktobarskim izborima.

Nijesam pomenuo „izborne krađe“ kojima opozicija redovno pravda svoje poraze, jer mislim da to, iako postoji, nije presudno. Ovako usitnjena opozicija kojom dominiraju lične netrpeljivosti i sujete, opozicija koja nije u stanju da državne interese stavi ispred ličnih i partijskih interesa bi izgubila izbore i u državama kao što su Švajcarska ili Engleska.

Država koja divljački razori i rasproda najljepše djelove svoje teritorije, država koja uništi poljoprivredno zemljište i proizvodnju hrane, država koja prepusti svoje građane i teritoriju na milost i nemilost najsurovije vrste kapitalizma, država koja postane ekonomski okupirana od strane domaćih i bjelosvjetskih tajkuna, država čiji dugovi kao i dugovi opština vrtoglavo rastu i vode nas u dužničko ropstvo, država koja postane raj za kriminal, to je država bez budućnosti, država na pragu suštinskog nestajanja. Takva je današnja Crna Gora. Katastrofalno loše vođenje Crne Gore ugrožava dugovječnost naše države mnogo više od manjinskih protivnika njenog postojanja, kojih bi bilo mnogo manje da je Crna Gora kvalitetna država.

Ako nadvlada briga za Crnu Goru, opozicija ima sigurnu pobjedu u svojim rukama. Ukoliko sigurnu pobjedu pokloni svojim političkim protivnicima, opozicija postaje saučesnik u ubistvu Crne Gore, jer 2016. Crna Gora je težak bolesnik, a 2020. će biti mrtvac; samovoljna i bezobzirna vlast će u naredne četiri godine dovršiti divljačko razaranje, rasprodaju i obezvređivanje crnogorske teritorije i privrede.

Zbog svega ovoga, kao građanin još jednom molim opozicionu šestorku da prije kraja avgusta formira zajedničku listu „Svi zajedno“. Kao korak u tom pravcu (i vjerovatno posljednju šansu) pozdravljam prekjučerašnji prijedlog Demosa da se napravi zajednička lista petorke SNP, SDP, Demos, Demokrate i URA.

Mada nije dobro što je iz prijedloga izostavljen Demokratski front, ipak bi to otvorilo realnu šansu za smjenu vlasti. Pošto jedino smjena vlasti može zaustaviti sunovrat Crne Gore, pozivam SNP i Demokrate da bez obzira na sve ostalo odmah prihvate Demosovu inicijativu. Krivokapićev SDP mora da odluči da li je definitivno raskrstio sa DPS ili ne; ako jesu, neka prihvate predloženu koaliciju, a ako nijesu časnije je da idu samostalno na izbore. Kao posmatrač sa strane mislim da URA prihvata ovu inicijativu.

Ovakva opozicija je najveća Đukanovićeva snaga. Molim opoziciju da tokom avgusta napravi istorijski zaokret i da umjesto Đukanovićeve snage postanu snaga Crne Gore. Ne učine li tako ostaće u istoriji kao krivci za crnogorsku tragediju, ništa manji krivci od Đukanovićeve tajkunske vlasti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")