PRAVILA BORDELA (37)

Čekajući Godoa

Svako svojim putem, reče Ćaki, iako su se Žarko i Ranko do posljednjeg nadali u njega. Ali da možda ipak sačekaju i još ne saopštavaju odluku o samostalnom nastupu jer će GO Demosa nakon ozbiljne analize sredinom mjeseca (naredne godine) donijeti konačnu odluku. Dugo je do tada, možda Lekić i Danilović prelome i ipak izađu sa URA-om i SDP-om. Greote
63 pregleda 29 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.08.2016. 05:59h

Konačno je riješena dilema - predsjednički kandidat Republikanske stranke na američkim izborima biće kontroverzni Donald Tramp, dok će Glavni odbor Demosa koliko sjutra, a najkasnije sredinom mjeseca, odlučiti o svom nastupu na oktobarskim izborima. Naime, nakon ozbiljne analize i konsultacija sa vrhom Republikanske stranke, lideri “trojke” prelomili su da dugo očekivanu i sudbonosnu odluku donesu sredinom avgusta. Ove godine, naravno. Osim ako ministar po dubini unutrašnjih poslova Goran D. ne odluči da vrati premijeru nepotpisan Birački spisak, što bi po automatizmu, a još više po Sporazumu, izazvalo odlaganje Olimpijade u Riju i crnogorskih izbora. Naime, ako je u rukama Vladimira Putina crveno dugme za aktiviranje atomske bombe, u Goranovim je crveno naliv pero kojim može da NE potpiše Birački spisak i time izazove odlaganje izbornog rata - na neodređeno. To bi bilo novo istorijsko NE, ovog puta Milu a ne Staljinu. Ako može Makedonija, što ne bismo i mi jer, sigurni smo, njihov spisak birača nije ništa gori od našeg. A Bil Klinton, muž od prve žene kandidata za predsjednika SAD, ionako neće primijetiti razliku pošto je davno pogodio da se čovjek isto osjeća u Montenegru, kao i u Makedoniji. Jer na obije teritorije vlada po jedan Gruevski.

Pomenuto i sasvim izvjesno odlaganje oktobarskih izbora, a time i odluke Demosa o načinu izlaska na njih, ostavilo bi dovoljno vremena svim opozicionim strankama da se presaberu i još bolje organizuju kako bi na njima ostvarile cilj i obezbijedile još jednu apsolutnu pobjedu DPS-a. Daleko je sunce, a još dalji izbori, zato lagano i u miru možemo razmotriti koje sve kombinacije pomenuti lideri imaju na stolu. Prva varijanta, takozvana “Ćakijeva”, jeste 5-0. Druga je “Žarkova” 3-1-1. Treća, “Rankova” 2-2. I na kraju ona “Milova”: 1-1-1-1-1!

Demos je za opciju 5-0, što bi značilo da bi izborni sastav izgledao ovako: Milić i Krivokapić po krilima, Bečić i Rakčević na sredini, a Lekić kao centarfor. Iako se Miliću nikad ne zna, a Aleksa je prije godinu dana rekao da će samostalno na izbore, vidjećemo šta će donijeti naredni dani i mjeseci. Jer ljudi se mijenjaju, a kamoli mišljenja. Daleko je do izbora.

U slučaju da ovaj sastav ne izađe na teren usljed otkaza pojedinih lidera uzrokovanog virusom Zika, formacija bi mogla da bude izmijenjena u “Žarkov” koncept 3-1-1. To bi značilo Bečić i Milić na zagrijavanju, pored aut linije, a Lekić, Rakčević i Krivokapić u napadu. Demos je, međutim, rezervisan prema krnjim postavkama jer se još sjećamo kako je prošla krnja Jugoslavija. A tek njen preśednik Sveta Marović. Zato insistiraju na kompletnom sastavu, iako bi Milić radije prespavao izbore nego da izlaskom na teren rizikuje da ga zakači neki smrtonosni komarac. Situacija sa Bečićem je složenija - njegov nastup u opozicionoj reprezentaciji je upitan jer čovjek obija pragove po čitavoj Crnoj Gori i teško može naći slobodan dan za izlazak na birališta zbog akcije od vrata do vrata. I od poda do plafona. Koja kao i revolucija teče. Bez prekida, već godinu.

Treća kombinacija 2-2, tzv. “Rankova”, predviđa da na ove izbore izlaze Demos i SNP dok ih URA i SDA preskaču jer čuvaju snagu za naredne koji će sigurno biti održani prije redovnog roka 2021. Tako im je obećao Duško Marković.

Ako se opozicija ne dogovori ni oko ove varijnate, onda im ne preostaje ništa drugo nego pobjednička, takozvana “Milova” opcija 1-1-1-1-1. Svi samostalno, što je kec u rukavu DPS-a i DF-a. Lekić bi bio u odbrani, a može i u napadu, Krivokapić na golu, a može i iza gola, Rakčević po sredini, a još više po dubini, Milić na Bečića, a može i Bečić na Milića. Bio bi to najjači sastav opozicije nakon 1962. i prvenstva svijeta u Čileu. Ta opcija garantuje DPS-u još 4 godine tendera i pohare, a DF najviše poslanika, što znači i najviše solističkih nastupa u direktnim prenosima skupštinskog rijalitija.

Svako svojim putem, reče Ćaki, iako su se Žarko i Ranko do posljednjeg nadali u njega. Ali da možda ipak sačekaju i još ne saopštavaju odluku o samostalnom nastupu jer će GO Demosa nakon ozbiljne analize sredinom mjeseca (naredne godine) donijeti konačnu odluku. Dugo je do tada, možda Lekić i Danilović prelome i ipak izađu sa URA-om i SDP-om. Greote.

Cudo su metafore. Bravo ti ga, Ziko.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")