STAV NOVINARA: POZDRAV DOMOVINI

Poslije izbora nema kajanja

Zaboravile su opozicione vojvode zaklinjanja da na megdan neće dok kralj koristi izborne čarolije od kojih jedan sužanj glasa bar dvaput. Više ne mare zbog dinastije Jelića, kraljevih "ptičica" iz tajne policije, , niti zbog mrtvih duša što čekaju izborni dan
85 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2016. 06:10h

Trostruki meštar Filip sa cetinjske citadele pustio je bijele gavrane, a da Podgoricu i primorje nijesu poharale ni prve avgustovske vrućine. Zima dolazi, izbori se bliže. Još jednom, prije nego pođe u meštarsku penziju, Filip podsjeti partijsku braću da valja zbijati redove, zaboraviti na prijeke riječi i klanove jer odsudni izbori kucaju na vrata. Andrija, prekaljeni junak izbornih bojeva, prije nego gavrani poletješe, prepusti skupštinske megdane bratu Radojici i krenu u potragu za borcima kadrim da stanu na crtu visokom kralju što vodi vojsku mrtvih birača.

I Ranko, zapovjednik crnogorske straže, dobro je znao da će zima umoriti mnogu političku nejač, pa poče tražiti saborce koji će konačno zaustaviti ekonomsku poharu i oboriti kralja. Ponovo politički oživljen, pozva Miodraga i Žarka da stanu pod građanski barjak, dok Aleksa odluči da sam povede mladu vojsku još nesviklu na boj. Srđan nije imao kada da misli o zimi jer je razgonio junoše što baraku pored Morače hoće da predaju kralju. O zimi nijesu mislile ni manjine, sigurne da će se sa prvim snijegom primaći nečijem ognjištu, pa nastaviše da proklinju Akademiju i knjigu što o njima ružno zbori. Mjestu kraj ognjišta nadali su se i svi mali što štuju kralja, gledajući u njegovo svijetlo lice. Vladar Crne Gore i brda do tada je već prebrojao mrtve duše spremne da glasaju putem pisma i nahranio izborne zmajeve crnim fondovima, partijskom administracijom i kapitalnim projektima koji samo što nisu počeli.

Nije Đukanović lukavi Lanister ni Targarien što jaše zmajeve, niti opozicija ima Džona Snoua i Hodora, ali izborno finale crnogorske Igre prijestola obećava nove epske bitke, bratoubistva, izdaje i spletke. Prije nego se završi odjavna špica i prebroje se glasovi, mnogi kralj ostaće bez krune, a politički junak izgubiće ulogu ili biti sveden na epizodistu. Nije Milo ni Džordž Martin, ali opozicija se sprema da i u novoj sezoni Igre prijestola glumi po njegovom scenariju i pogine na kraju. Kako se sezona bliži kraju, zaboravljaju su opozicione vojvode zaklinjanja da na megdan neće dok kralj koristi izborne čarolije od kojih jedan sužanj glasa bar dva puta. Više ne mare zbog dinastije Jelića, kraljevih "ptičica" iz tajne policije, koje lete po Montenegru, niti zbog mrtvih duša što čekaju izborni dan. Ne sjećaju se ljutih bojeva za elektronske čitače i Javni servis, obećanja o kontroli državne kase i dubinskom čišćenju sistema, već opet drže govore, oštre mačeve i zovu narod, gladan hljeba i sit velikih priča.

Zakletve su prvi zaboravili u Frontu i na mala vrata ušli u Skupštinu da tamo dijele verbalne megdane. Ljetnje sunce otopilo je zakletve da na izbore neće, suzavac je izvjetrio, šatore je prekrio zaborav i samo još prijeke riječi poslanika podsjećaju na nekadašnje govore sa platoa ispred parlamenta. Dok im lider radi na terenu, vitezovi Fronta pojačali su predizbornu retoriku i povisili tonove prije nego Skupština u avgustu stavi ključ u bravu. Filipovim gavranima odazvali su se i junaci iz "opozicione trojke" koji sve glasnije najavljuju saveze i odvojeno obilaze Crnu Goru, pišu kolumne i ćutke gube potpredsjednike. Ne mareći što im kralj odbija predloge i prijeti ocjenjivanjem, opozicioni ministri mjesta na dvoru sve više koriste za promociju dok su im priče o dubinskoj kontroli odavno samo zgodne stavke u govorima. Iako kraljeva većina bez riječi glasa desetine zakona, opoziciona trojka opet u prazno prijeti izlaskom iz Vlade i podgrijava političke delicije koje narod vari već decenijama. Bježeći od tog menija, Demokrate su u borbeni stroj stale odvojeno i prve zaboravile na priče o bojkotu izbora. Umjesto toga, prije juriša, kao zastavu će podići odluku da ne podrže prelaznu Vladu i tako pokušati da obezbijede što više poslaničkih mjesta prije kraja sezone. Njihov nekadašnji lider u SNP-u će za to vrijeme voditi unutrašnje bitke i odlukom da ne ode na kraljev dvor pokušavati da obezbijedi ulogu i u narednoj sezoni Igre prijestola.

Iako ih niko nije očekivao, mjesto u novoj sezoni tražiće i tek okupljeni "Otpor", dok će uloge "pozitivaca", socijaldemokrata i liberala zavisiti samo od inspiracije glavnog scenariste. Za potrebe scenarija ovogodišnje izborne sezone, manjine će opet započeti sporadične duele sa kraljevom vojskom i svirati u nacionalne trube, da bi već u prvoj zimskoj epizodi sjele na kraj kraljevog stola. Prije nego zmajevi budu pušteni i pravi boj počne, opozicioni redovi već će biti prorijeđeni unutrašnjom borbom za mjesta u prvim redovima. A kada preko opozicije pređe predizborni virus "sastavljanja izbornih lista", koji karakterišu trovanja, udarci i unutrašnja krvarenja, zmajevi i vojska mrtvih glasača samo će završiti posao. Kralj će opet sjesti na prijesto i počeće još jedna duga zima. I nova sezona.

A kako je glavni scenarista odavno izgubio inspiraciju za velike zaplete, u prvim epizodama naredne sezone treba očekivati jačanje šefa kraljeve garde i dinastije Jelića, povlačenje meštra Filipa i pozive na bojkot parlamenta i izlazak na ulice, zbog kojih će još jednom pasti teške riječi u opoziciji. Zmajevi će se povući u mrak, klanovi ponovo probuditi, a kralj će nastaviti da uređuje dvor i prinosi žrtve bankarima iz Davosa, moleći ih tako za još jednu sezonu. Da se postizborna pustoš što manje vidi, opet će ugasiti svjetlo. A noć je hladna i puna užasa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")