STAV

Tiče te se!

Zato što Crnoj Gori treba nova snaga koja politiku neće bazirati na bilo kom etničkom predznaku
19 komentar(a)
Otpor beznađu, Foto: Otpor beznađu/Facebook
Otpor beznađu, Foto: Otpor beznađu/Facebook
Ažurirano: 26.07.2016. 07:32h

Ili: 27 razloga zbog čega je rođen Otpor beznađu, zbog čega smo ušli u politiku, zbog čega te se tiče

Zato što skoro tri decenije, dvadeset sedma godina, imamo kriminalnu, nesmjenjivu vlast, čija je neumitna subina Spuž.

Zato što je za to vrijeme opozicija uradila zabrinjavajuće, alarmantno malo.

Zato što se rastačemo kao društvo i tonemo u duhovno, ekonomsko i druga beznađa.

Zato što treba uraditi sve da opozicija nastupi zajedno na oktobarskim izborima: bojkotom ili učešćem.

Zato što zajedništvo mora biti ispred partijske piljarske filozofije.

Zato što je pobijediti mafiju važnije nego pobijediti opozicionu političku konkurenciju.

Zato što nam treba otpor, ali građanski.

Zato što Crnoj Gori treba nova snaga koja politiku neće bazirati na bilo kom etničkom predznaku.

Zato što je Crnoj Gori potrebna politička grupa koja ne ćuti na najvažnija pitanja današnjice: ni unutarpolitička, ni spoljnopolitička.

Zato što želimo da koncept neutralnosti izdignemo iznad etničkih obilježja, da ga proširimo i ojačamo. Neutralnost je nadetnička i nadnacionalna vrijednost, pacifizam i kosmopolitizam ujedno. To je filozofija mira.

Zato što je vojna neutralnost potreba svih etničkih grupa: to je sada, više nego ikada, elementarno egzistencijalno pitanje svih građana Crne Gore.

Zato što ne želimo da budemo „bezbjedni“ kao Minhen, Pariz, Nica ili Istanbul, već kao Ženeva, Beč, Valeta ili Dablin.

Zato što opasnim svrstavanjem i učešćem u globalnim zaoštravanjima ne želimo metu na čelu Crne Gore. Moramo biti neuvučeni u sukob, ni po koju cijenu u njemu, što dalje od njega.

Zato što o tome želimo da odlučimo na fer referendumu koji može i treba, između ostaloga, da bude objedinjavajući opozicioni faktor.

Zato što želimo da poručimo kako je borba za referendum - ne samo o NATO, već i na druge, manje važne teme - zapravo esencijalna borba za demokratiju, da se čuje glas svakog čovjeka.

Zato što želimo da neposredna demokratija i referendum bude mogućnost na osnovu građanske inicijative 25.000 ljudi, poput Švajcarske i mnogih drugih prosperitetnih zemalja.

Zato što želimo da ponudimo koncept trojake suverenosti: u odnosu na domaće uzurpatore i bandu na vlasti; u odnosu na strane uzurpatore oličene u vojnim savezima kakav je NATO i u odnosu na neoliberalni ekonomski koncept koji razjeda države i društva, a koji nam nameću bogati i bahati.

Zato što uz podršku, van granica Crne Gore poznatog, naučnika Dragana Hajdukovića želimo da implementiramo koncept održivog razvoja koji bi uzdigao Crnu Goru do visina planetarnog primjera.

Zato što nam na oči otimaju i Buljaricu, time gutajući i ovo malo obale što je ostalo van džepova njih i njihovih tajkuna.

Zato što želimo da sopstvenim primjerom pokažemo da politika nije centralno-komitetsko ustrojstvo, nije uravnilovka.

Zato što je neophodan otpor partitokratiji koja guta ovdašnja društva i uništava demokratiju.

Zato što je, za promjenu, ljekovita pojava političke grupe koja nije partija, nije nastala kao frakcija neke političke partije, koja nije izrasla iz interesa pojedinih centara moći. Koja je potpuno autohtona i nova.

Zato što je Crnoj Gori potrebna dugoročna alternativa vlasti u vidu mladih i stručnih ljudi, intelektualaca, ne botova.

Zato što, još više, Crnoj Gori treba dugoročna alternativa sistemu koji nam se nameće ne samo iznutra, već i spolja, a koji sistematično urliče, naročito mladima, u lice: „Bespomoćni ste. Ne možete da promijenite ništa. Ne bunite se!“

Zato što tom sve trulijem globalnom korporativističkom sistemum, ideologiji atlantizma koja prerasta u sveprožimajuću dogmu - praćenoj do sada neviđenom bankarskom otimačinom, vojnom silom i uslužnim globalnim medijima - želimo da poručimo: „Moćni smo. Mijenjaćemo. Bunićemo se!“

Zato što ne želimo jednodimenzionalni svijet, jednodimenzionalnu svijest i jednodimenzionalnog čovjeka, kako je tu skučenost modernog uma koja se planski nameće nazvao Herbert Markuze.

Zato što odveć volimo Crnu Goru da bi ćutali i prepustili je ovakvim političkim elitama.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")