PRAVILA BORDELA (36)

Kosovo je bubreg Srbije

Zato je uljudni gost rekao Milanu da ga ništa nije čuo jer mu je kolega Pajović nešto šaputao na uvce. Milanu nije bio problem da ponovi. A još manje da prevede. “Zotri Meta Kosova është veshka e Serbisë”. Ili: “Gospodine Meta, Kosovo je bubreg Srbije”
119 pregleda 184 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2016. 05:53h

Opet me prijatno iznenadio vudu vrač Milan Knežević. Mislio sam da nema te sile koja će ga skinuti sa bilborda i vratiti među narod. A kamoli u Skupštinu. Posebno nakon što je iz pjesme koja ga je ovjekovječila (Moj Milane, jabuko sa grane) Knežević darvinovski uspio da evoluira i da, sa te grane, odleprša na mnogo uticajniju platformu - bilbord. Dolazili su brojni rođaci vudu Milana iz gradske opštine Golubovci da ga ubjeđuju da siđe s bilborda, da ga narod traži, da lubenice plaču za njim u jeku berbe - ali uzalud. Milan nije htio ni da čuje, iz razumljivog straha, da će mu mjesto na bilbordu zauzeti Marko Milačić. Iz gradske republike Zabjelo. Koji je mnogo uspješnije nego vudu Milan raznio zločinačku NATO alijansu da bi sada krenuo u novu uspješnu misiju - rušenje ništa boljeg DPS-a! I to sa Fejsbuka, a ne bilborda.

Međutim, ničija nije gorela do zore, pa ni Milanova na bilbordu. Skinuo se sam. Naime, kako javlja portal IN4S, u noći suzavca, 24.10., dok se njegov brat Andrija probijao prema kafani “Kristal” kako bi izbjegao bojne otrove mrskog neprijatelja, naš Milan je sišao s bilborda i opet nam se ukazao u Skupštini. Gdje je, prije neki dan, imao novi performans u vidu dočeka uglednog gosta iz Tirane. Albanskog Darka Pajovića, ne bilo primijenjeno. Jer Ilir Meta je predsjednik tamošnje Skupštine. Vudu Milan, kao poliglota i dobar domaćin, uvaženog je gosta pozdravio na albanskom - "Zotri Meta Kosova është veshka e Serbisë"... Da bi ovaj to razumio, Knežević mu je preveo na srpski - “Gospodine Meta, Kosovo je bubreg Srbije”. Gospodin Meta ga ništa nije čuo jer mu je baš u tom momentu kolega Pajović Darko skandirao, takođe na albanskom: “Milo është mbret”. Što u prevodu znači “Milo je kralj”. To je trebalo da uvjeri šefa albanskog parlamenta da je orden koji su mu spakovali za usput opravdan i da ga je Milo, kao otac nacije, zaslužio.

Zato je uljudni gost rekao Milanu da ga ništa nije čuo jer mu je kolega Pajović nešto šaputao na uvce. Milanu nije bio problem da ponovi. A još manje da prevede. “Zotri Meta Kosova është veshka e Serbisë”. Ili: “Gospodine Meta, Kosovo je bubreg Srbije”.

Meta je onda Milanu uzvratio da je bubreg organ sklon kvarenju i da kad dođe do neželjenog razvoja bolesti jedini spas leži u vađenju istog. “Toliko ljudi živi bez jednog bubrega pa može i Srbija bez jednog Kosova”, zaključio je Meta. Na čistom srpskom. Ali, da bi kolega Knežević razumio, Ilir mu je sve rečeno preveo na albanski: “Kur njeriu mund pa një veshkë mund dhe Serbia pa një Kosovë”!

Poslanik Knežević je nakon ove provokacije kolege iz Tirane, dobio roze boju lica koja nas je sve podsjetila na brendirani domaći proizvod - paradajz “jabučar”. Koji nosi žig “Dobro Crne Gore”. Kada je roze boja prerasla u jarko crvenu, a glava vudu Milana počela da se puši kao strašni sud, koji se na albanskom zove - expres lonac, brojni gledaoci rijalitija “Skupština CG” znali su da slijedi krešendo. Milan se zaletio prema Sulju Mustafiću koga je na trenutak zamijenio sa Ilirom Metom i počeo da mu viče: "Lažeš! Lažeš! Lažeš kao pas!"

Pošto se poslanik Knežević obraćao Sulju na maternjem, to jest albanskom, ovaj ga srećom ništa nije razumio. Inače bi mu odgovorio da su Bošnjaci u Crnoj Gori "za NATO i Tursku”. Što je slično ovom Kneževićevom da je Kosovo bubreg Srbije. Jer ako je poslanik Mustafić za oboje, onda se može pretpostaviti da bi za Tursku dao srce, a za NATO bubreg. Kada se sve sabere, ispada da je NATO Sulju isto što i Kosovo Milanu. Bubreg, dakle.

Predsjedniku albanskog parlamenta ništa nije bilo jasno iako mu se kolega Knežević obraćao strogo na maternjem, znači albanskom. U jednom momentu Meta je rekao Milanu: “Govori srpski da te ceo svet razume”! Ni to nije bio problem za vudu Milana jer ga zemljak Migo, iz gradske opštine Sent Etjen, nikad ne bi pustio na bilbord da Knežević ne govori više svjetskih jezika. Uključujući i srpski. Milan je onda uzviknuo Iliru na srpskom: “Gospodine Meta, Kosovo je srce Srbije”! Pošto je Ilir i dalje stajao zbunjen, Knežević je dodao: “Slobodane, samo reci, lećećemo kao meci”! Meta je ostao izgubljen u prevodu čak i kad mu je Milan raširio novi bilbord na kome je pisalo: “Život damo, Kosovo ne damo”!

Tek kada je kolega Pajović, kao poznati embriolog, preveo kolegi Meti poruke vudu Milana, ovaj se grohotom nasmijao i uzvratio: “Amerika dhe Anglia do jenë shtete proletare”. Ili na srpskom: ”Amerika i Engleska biće zemlja proleterska”! Gost iz Tirane je time htio da objasni kolegi Kneževiću kako će prije Amerika ili samostalna Engleska preći u ruke radnika samoupravljača, nego Kosovo u ruke Srbije. Drugim riječima, Kosovo je srce Srbije - Malo Morgen. Pošto se poslanik Knežević služi i njemačkim, nije mu bilo teško da razumije Metinu metaforu. Ali nije Milan džaba pjesnik i autor zapažene zbirke poezije. Uzvratio je Iliru munjevito i to na njemačkom: “Das Ist Valter” i pokazao na Zubin Potok. Predsjednik Skupštine Albanije, za razliku od svojih kineskih kolega, kako javlja nova-stara Pobjeda, nikada nije gledao Batu Živojinovića i “Valter brani Sarajevo”, tako da je umjesto odgovora pustio u vazduh dron koji je vukao srpsku trobojku i natpis “Amerika dhe Anglia do jenë shtete proletare".

Čudo su metafore. Bravo ti ga, Milane.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")