STAV

Dinamit

U ime velikog broja građana Prijestonice Cetinje sa kojima sam razgovarao ovih dana, da profesionalnog boksera Dejana Zlatičanina odlikujete ordenom najvišeg reda
96 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2016. 09:35h

Otvoreno pismo Filipu Vujanoviću (za one koji ne znaju predśedniku Crne Gore)

Izvinite, gospodine predśedniče, što vas uznemiravam, možda odmarate glas nakon gostovanja u Turskoj, ali moram da Vas obavijestim da smo dobili novog šampiona svijeta u profesionalnom boksu. Naš Dejan Zlatičanin je postao prvak svijeta i to u WBC verziji! Nijesam želio da budem prvi, da „uhvatim muštuluk“, već u strahu da ne biste doznali prije Nikoljdana, s obzirom na to da se vrlo rijetko pojavljujete u javnosti i ne miješate se, pa samo da sa Vama podijelim ovu radosnu vijest i pozovem Vas da reagujete u skladu sa svojim nadležnostima.

Priznaćete da je ovo ogroman uspjeh crnogorskog sporta, vjerovatno najveći u istoriji, pa Vas molim ako budete u prilici, ako vam ne predstavlja preveliki napor, da javno odate priznanje bokseru Dejanu Zlatičaninu u ime svih građanki i građana Crne Gore. Smatram da je to najmanje što možete da uradite.

Za našu malu zemlju svaki sportski uspjeh na evropskom i svjetskom nivou je zlata vrijedan i treba da se ponosimo svakim boljim rezultatom naših sportista. Šta tek reći kad neko iz malene Crne Gore u bilo kom sportu postane šampion svijeta? A ovo nije bilo koji sport, ovo je profesionalni boks(!), tim prije Dejanov trijumf predstavlja ogroman uspjeh. Nadam se da ste toga svjesni i da ćete najozbiljnije razmisliti o mom predlogu.

Poštovani predśedniče svih građana,

Želim da Vam ukažem i na još jednu, veoma bitnu, stvar.

Kako se nijedan sportski savez nije oglasio povodom prebijanja Milorada Mija Martinovića, kojega je policija ove naše države - Crne Gore zamalo usmrtila na pravdi Boga, prije nepunih osam mjeseci na podgoričkom asfaltu (sa čime ste, iskreno se nadam, upoznati), koristim ovu priliku da vas obavijestim da je upravo taj Milorad Mijo Martinović predśednik profesionalne bokserske federacije Crne Gore, čovjek koji je zajedno sa našim Dejanom Zlatičaninom juče crnogorsku zastavu postavio na krov svijeta! Pa čisto da Vam skrenem pažnju da ovaj čovjek nije neprijatelj države, već da je svojim angažmanom u sportu, bez ičije pomoći, ovim uspjehom i svim ranijim uspjesima crnogorskih boksera, više učinio za Crnu Goru, nego komletna politička elita za ovih 25 godina.

Poštovani predśedniče svih građana,

Čestitali ste nam Novu godinu i nestali ste, pa smo se opet bili zabrinuli za Vaše zdravlje, dok se nedavno nijeste pjesmom javili iz drevnoga Carigrada. Cetinjem je već bila počela da kruži priča kako ste nas napuštili i zaposlili se u Budvu. Sad nam je svima puno lakše, kad znamo da ste dobro i zdravo, pa ne zamjerite što sam bio slobodan da Vam se ovako obratim.

Konkretno: ovim putem želim da Vas zamolim, u ime velikog broja građana Prijestonice Cetinje sa kojima sam razgovarao ovih dana, da profesionalnog boksera Dejana Zlatičanina odlikujete ordenom najvišeg reda. Napisaću najkraće moguće obrazloženje: Podgoričanin, Crnogorac, Dejan Zlatičanin je šampion svijeta(!) u profesionalnom boksu. Mislim da je to dovoljno.

Na kraju, ne bi loše bilo i da se ovome momku posveti makar po' ure na RTCG i da se država malo okrene prema njemu i crnogorskoj profesionalnoj bokserskoj federaciji, kad se završi serijal o rukometašicama Budućnosti i kad džudista Mrvaljević bude neđe zauzet prvo kolo. Uz svo poštovanje za ostvarene rezulate pomenutih i svih ostalih.

U nadi da ćete pročitati ovo pismo ili da će vam neko prenijeti ovih dana, još jednom Vas najljubaznije molim da odlikujete našeg Dejana Dinamita Zlatičanina, zaslužio je više nego iko. Zaista, gospodine predśedniče, to je najmanje što možete da uradite.

S poštovanjem,

Danilo Mrvaljević.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")