STAV

Zločin u holu Skupštine Crne Gore

Svi oni koji su horski ustali protiv Rječnika poslužili su kao inspirativna mina za poslanika Đeljošaja da ostvari svoje prijetnje uništavanja Rječnika - vatrom ili mašinom
92 pregleda 45 komentar(a)
crnogorski rječnik, Foto: Printscreen (YouTube)
crnogorski rječnik, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 11.06.2016. 10:45h

Nezamislivo je da čovjek može doći na toliko suludu ideju da RECIKLIRA knjigu od izuzetne naučne vrijednosti, bez obzira na ozbiljne greške, koje su se mogle ispraviti, za koje se mogao naći način da se dođe do njihovog pravog značenja i tumačenja. Riječ je o Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika, čiji je prvi tom nedavno izašao iz štampe. Odmah su se javili lovci na greške, a da Rječnik nijesu ni pročitali. Prvi je Rječniku presudio Nik Đeljošaj, poslanik u Skupštini Crne Gore. Đeljošaj se našao pogođen tumačenjem odrednice Albanac i albanizacija. Prva njegova reakcija bila je da se Rječnik spali. Za poslanikom i „znanstvenikom“ Đeljošajem povelo se dublerski Fakultet za crnogorski jezik i književnost, njegov dekan i odreda svi njegovi poslušnici.

Pobjeda je otvorila stranice za polemiku, koja se ubrzo pretvorila u hajku neviđenih razmjera do danas u crnogorskom kulturnom životu. Iz dana u dan hajka je dobijala osobenosti rigidne osude i Rječnika i Akademije i Savjeta Rječnika. Na kraju se pojavilo, takođe u Pobjedi, 114 potpisa uvaženih intelektualaca, koji su svi do jednog tražili povlačenje Rječnika. Među 114 intelektualaca intervencionista najviše je Albanaca iz Crne Gore. Poslije Albanaca najčešći su sankcionisti Rječnika, Akademije i Savjeta članovi bivše DANU, koju je nedavno Sud izbrisao iz Registra nevladinih organizacija. Dakle, nažalost, DANU više ne postoji osim kao bivša činjenica koja je zadovoljavala neutaživu želju Sretena Perovića da bude predsjednik makar i nepostojeće DANU!

Svi oni koji su horski ustali protiv Rječnika poslužili su kao inspirativna mina za poslanika Đeljošaja da ostvari svoje prijetnje uništavanja Rječnika - vatrom ili mašinom za koju Gebels nije znao te se morao poslužiti benzinom. Ovo što je uradio albanski poslanik Đeljošaj zločin je, prije svega prema svome narodu, zatim Skupštini Crne Gore, čiji je poslanik, a tek prema jednoj knjizi objavljenoj kao prvi tom Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika! Naravno i prema evidenciji zločina učinjenih prema knjizi: do danas, do Đeljošaja i njegovih podstrekača, u Crnoj Gori niti u okolini, možda ni u Evropi nema parlamenta u kojem je reciklirana knjiga od izuzetne važnosti bez obzira na ozbiljne greške!

Šta Skupština Crne Gore mora uraditi: mora utvrditi ko je Đeljošaju dozvolio da u Skupštinu unese aparat za recikliranje knjige! Ko mu je dozvolio da hol Skupštine koristi za predstavu sa sramnim činom reciklaže jedne knjige! I, najzad, predsjednik Skupštine, gospodin Darko Pajović, mora zatražiti od partije kojoj Đeljošaj pripada da ga pod hitno zamijeni, jer zbog čina kojim je osramotio svoju partiju i svoj narod, on ne bi trebalo više da bude narodni poslanik.

Ostaje činjenica: Skupština Crne Gore je jedina Skupština u Evropi gdje se reciklirala jedna naučna knjiga, a to ne služi na čast ni Crnoj Gori, ni Skupštini Crne Gore!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")