NEKO DRUGI

HDZ pred minskim poljem

Problemi za HDZ dolaze i sa strane s koje je nisu očekivali. S uvjetno rečeno desne strane političkog spektra
0 komentar(a)
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.06.2016. 08:21h

U razgovorima s ljudima iz šireg vodstva HDZ zadnjih se tjedana osjeti velika zabrinutost. Neki od njih koji su u vrhu stranke već godinama kažu da HDZ nikada nije bio u ovako teškoj situaciji. Po njihovom mišljenju čak je i cijela priča oko Sanadera bila manje opasna budući da je eksplodirala u vrijeme kada on više nije bio na čelu HDZ-a. A sada dok se otvaraju problemi s Karamarkom on je još uvijek na čelu stranke, štoviše prije mjesec dana izabran je na novi četverogodišnji mandat.

Naravno, moguće je čak i da Karamarko politički preživi na kraće ili duže vrijeme. Ako na primjer Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne donese izravnu odluku o njegovoj krivnji već izađe s nekakvom srednjom definicijom cijelog slučaja, on nije bez šansi. Čak i u slučaju da Vlada prije ili nakon te odluke padne nije nužno da su on osobno ili HDZ osuđeni na propast.

U tom bi se slučaju išlo na nove izbore u koje bi Karamarko ušao politički ozbiljno ranjen, ali još uvijek ne smrtno. Ali ulazak u eventualne izbore s predsjednikom opterećenim aferom ”Konzultantica” neće bit nimalo lak. Mogu se očekivati frontalni napadi i iz medija i iz oporbe, a ako će se na njih odgovarati i kampanja voditi kao što je to bio slučaj prije šest mjeseci HDZ-u se definitivno ne piše dobro.

Problemi za HDZ dolaze i sa strane s koje je nisu očekivali. S uvjetno rečeno desne strane političkog spektra. Naime prije osam dana u Zagrebu je održan skup inicijative ”Hod za život” koja oko sebe okuplja brojne udruge vezane uz Katoličku crkvu.

Iako čelnici ove inicijative govore o tome da žele poboljšati sveukupan položaj obitelji u društvu ipak se iz svega može nazrijeti da bi se relativno skoro, možda već sljedeće godine, Hrvatska mogla suočiti s referendumom o zabrani prijevremenog prekida trudnoće. Ako do toga zaista dođe, HDZ bi se mogao naći u nezavidnoj situaciji koje su vodeći ljudi HDZ-a itekako svjesni.

Naime, ako do referenduma dođe jasno je kakvo će biti stajalište Katoličke crkve. Na njenu podršku HDZ je uvijek računao iako odnos s njom nije uvijek bio savršen. Između Crkve i HDZ-a došlo je do velikog raskola početkom devedesetih vezano za tadašnju politiku službene Hrvatske prema BiH.

Ili kada je u to vrijeme tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang pokreno inicijativu za zdravstveni odgoj koja je na kraju na mig s Kaptola bila odbačena.

Ako ”Hod za život” zaista uspije izgurati referendum, bit će to veliki izazov za HDZ bez obzira na to tko će biti na njegovom čelu. Odnos s Katoličkom crkvom nije uvijek bio lagan. HDZ-u treba barem neizravna podrška Kaptola, ali s druge strane ne može mu popustiti baš u svemu kako ne bi udaljio birače sklone sebi koji nisu spremni slušati naputke crkvene hijerarhije.

U sljedećih godinu dana HDZ i njegovo vodstvo nalazit će se u situaciji u kojoj će gotovo svak dan morati hodati po pravom političkom minskom polju.

Situacija je to u kojoj se od onih koji su za stranačkim kormilom očekuje najviša razina političkog umijeća i odgovornosti. Jer ako im se, uza sve objektivne probleme s kojima su suočeni i zbog kojih su birači ljuti na njih, zaista dogodi da im u lice eksplodira još jedan gadan politički skandal, u koji bi bio upleten netko iz samog vrha stranke, to bi možda moglo značiti definitivan kraj za HDZ kao utjecajnu političku snagu u Hrvatskoj.

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")