PRAVILA BORDELA (32)

DF, vudu, magija

Nakon što su obezbijeđeni svi neophodni preduslovi da ritual otpočne, vudu vrač Miško i vudu vrač Željko počeli su da zabadaju igle u nemoćne lutke koje su ležale na velikom redakcijskom stolu
192 pregleda 76 komentar(a)
Demokratski front (Novine)
Demokratski front (Novine)
Ažurirano: 26.05.2016. 05:36h

Vudu lutke se izrađuju od različitih vrsta materijala: voska, plastike, gline, gipsa, drveta, tijesta, tkanine... Prvi zadatak koji se postavio pred uređivački kolegijum Vijesti bio je da se odredi materijal od koga bi trebalo izraditi vudu lutke lidera DF-a. Sve u svrhu njihovog potčinjavanja našoj volji i političkim ambicijama.

Tako je odlučeno da vudu Andrija bude od voska zato jer stalno pali svijeće što za žive, što za mrtve, a najčešće za - izgubljene. Kosovo u prvom redu. Vudu Knežević je ispao od gipsa zato jer obožava spušteni plafon, posebno ako na njemu oslikano zvjezdano nebo. To ga vraća u djetinjstvo, kada je u ljetnjim mjesecima, pored svoga stada, ležao na travi, gledao u zvijezde i maštao da se jednog dana ukaže na bilbordu u centru glavnog grada. A i šire. Vudu Medo je napravljen od gline, zato što je umislio da je glineni golub koga jure Prva i Druga familija po raznim bjelosvjetskim destinacijama u tajnim misijama skupljanja sredstava za regionalni projekat “Beograd na vodi”. Vudu Branko je izveden u duborezu, kao drveni don Branko, zbog njegove javno ispoljene težnje da neprijatelja nabija na kolac. Dok mu neprijatelj uzvraća: Ajde ako smiješ. Vječiti opozicionar Peđa je izrađen od plastike zato što je to materijal koji je idealan za reciklažu, tako da svaka vlast može da izradi novog Peđu kao omiljenog opozicionara? Vudu Koča je ispao od tijesta zato što je sklon razvlačenju i savijanju, providan je i dobar za rođendanske torte premijeru Đukanoviću. Dugo smo diskutovali na kolegijumu od čega da napravimo vudu lutku Emila - na kraju je ispao od papira, jer to je materijal koji ima najširu zloupotrebu, a najbolji je za potpalu. Oko vudu Slavena nije bilo dileme, uslišena je njegova želja da bude sačinjen od istog materijala kao i njegov lider vudu Andrija, dakle od voska, kojeg podjednako troše svakog dana, a posebno na Vidovdan i (svetog) Savu Grbovića.

Kada je lutka napravljena, valjalo bi imati nešto od osobe za koju se radi ritual. Najbolji je pramen kose. Može i crno iza nokata ili smola iz uha. Ako nema, onda valja uzeti korištenu maramicu voljenog lika ili neki drugi predmet…. Tako smo od vudu Andrije nabavili korištenu maramicu zahvaljujući kojoj se one noći, 24. oktobra, spasio suzavca i u rekordnom roku došao do slobodne teritorije u kafani Kristal. Kneževiću smo pokušali da skinemo vlas kose, ali nijesmo uspjeli jer na bilbordima je samo slika čovjeka, a ne on - živi i zdravi Milan, kako su mislili njegovi rođaci koji su danima obilazili bilborde pokušavajući da sa njim uspostave kontakt. I da zajedno skandiraju NE u NATO! Ili “Milo, lopove”. Od Meda smo nabavili avio kartu jer je čovjek više na nebu nego na zemlji, što je dovelo do sjajnog bronzanog tena ritualnog predmeta čime je on postao prijemčiviji za vudu magiju, mnogo više od ostalih bijelih ljudi iz DF plemena. Bliski saradnici vudu Peđe su nam dostavili njegovu majicu iz referendumske kampanje na čijoj je prednjoj strani bilo odštampano veliko NE a pozadi, na leđima, veliko DA.

Sa Kočom smo se povezali preko video linka u kome još 2001. slavi premijerovu ljepotu, mudrost i mladost, ističući želju da nas još dugo, dugo vodi. Od vudu Branka smo dobili nanogicu koja mu je napokon skinuta kako bi sišao u ravnicu i rekao Milu da je bolje biti pijan nego star. To jest, bolje biti majmun nego lopov. Emila smo uključili u ritual preko fotografije Radojke Rutović sa kojom dijeli profesionalne i moralne standarde. Pored vudu lutke poslanika Slavena smo stavili maketu stana, od 263 kvadrata, južna strana, okrenut prema kancelariji DPS u Bulevaru Lenjina.

Nakon što su obezbijeđeni svi neophodni preduslovi da ritual otpočne, vudu vrač Miško i vudu vrač Željko počeli su da zabadaju igle u nemoćne lutke koje su ležale na velikom redakcijskom stolu. Ritual se odvijao dok je trajala istorijska sjednica parlamenta, tako da smo na kolegijumu urednika mogli direktno da pratimo reakciju poslanika koji su bili izloženi ritualu crne magije. Kada je profesor ubo iglu u vudu lutku Andriju, vidjeli smo poslanika Mandića kako ustaje i pokreće pjesmu “Milo, lopove”. Isto je uradio vrač Željko sa vudu lutkom profe Branka kome su se u tom momentu iskolačile oči, a jarko crvena boja udarila u junačke obraze. Vračevi Miško & Željko nastavili su na isti način da zabadaju igle u vudu lutke ostalih poslanika DF-a, što je samo povećavalo žestinu njihovih nastupa, posebno u tačkama sa recitacijama ili narodnim pojanjem. Jedino se nije moglo doprijeti do poslanika Kneževića. Džaba smo boli u njegovu vudu lutku i držali uzorak vlasi kose uzet sa bilborda na magistralnom putu Podgorica-Golubovci - poslanik Milan nije reagovao. Džaba smo zvali strankoide i medijske poslanike da nam pomognu! Poslanik Knežević je ostao imun, što me je podsjetilo na slučaj iz 1857. godine kada su jednog brazilskog urođenika ukleli lokalni vračevi, direktni preci Miška & Željka, ali njihova magija nije imala nikakvog efekta jer je ovaj mladi plemenik kontrasugestijom umjesto smrti odabrao život vječitog opozicionara i poslanika u džunglama Amazona. Da ne pominjem slučaj s početka 20. vijeka kada je na Novom Zelandu jedna pripadnica plemena Maori, bliska rođaka poslanika Kneževića, pojela pipun za koji je znala da potiče sa “tabu” mjesta. Sjetila se da je oskrnavila uspomenu na vođu svog plemena vudu Andriju, direktnog pretka poslanika Mandića, i da će je njegov “duh” ubiti. I umrla je nakon 24 časa.

Ali pored ovih primjera zle ili crne magije, postoje i primjeri, istina rijetki, vudu magije za dobre stvari. Recimo za zdravlje, poslanički status, doživotni imunitet, besplatni tviter nalog, uspješne proteste. Sve do 24. oktobra redakcija Vijesti je radila za poslanike DF-a pozitivne rituale, što je dovelo do njihovog velikog uspjeha u okupljanju slobodnih građana. Ali te kobne noći, 24. oktobra, vrač Petar (Komnenić) je nakon poziva iz američke ambasade ubo iglom vudu lutku Andriju, što je natjeralo lidera DF da masu navede na Veljovićev kordon. S druge strane, vrač Željko je ubo vudu lutku Veska (Veljovića), napravljenu od pečene plastike u obliku pendreka. Pored lutke je u rukama držao i fotografiju Veljovića skoncentrisan na njegov bijeli biljeg u gornjem uglu lijeve obrve. Magija je izazvala strahovitu reakciju komandira Veska koga nijesmo mogli prepoznati. Što od bijesa, što od fantomke koju je nosio na glavi. Ostalo znate... Mirni i dostojanstveni protesti su ugušeni u suzavcu i suzama, na zadovoljstvo ambasade SAD i Donalda Trampa. Koji je već sjutradan osvanuo na jednom muralu u Podgorici kako se ljubi sa Milom uz natpis: “Da li je ovo budućnost kakvu želite”.

Čudo su metafore. Bravo ti ga, Donalde.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")