STAV

Lopovi i ostali kreteni

Dok palanka, začarana ljepotica, sanja pleme i idilični mir, toplinu ognjišta i vječnu prošlost - bije promaja sa svih strana
79 pregleda 17 komentar(a)
incident, Skupština, Foto: Savo Prelević
incident, Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2016. 17:51h

Badava li su evropski narodi prestali da uzdišu za toplim ognjištem, plemenom, slavnom prošlošću - i davno načinili i osmislili pravnu državu. Pak se o životno važnim stvarima za opstanak društva, organizovanog zbog toga u državu, o narodnoj imovini, otimanju i krađi iste, ne odlučuje nadvikivanjem, busanjem u junačka prsa i pozivanjem na poštenje, fizički obračun i junački megdan

U susjednoj Srbiji, u uglednom dnevniku Politika, bije se ovih dana bitka protiv jedne knjige. Opet je riječ o Filosofiji palanke Radomira Konstantinovića i sve su prilike da će, još jednom, biti nadjačana i ućutkana. Knjiga napisana 1969. godine, kriva je što čitaoce podsjeća da činimo ono što znamo, ali ne znamo činimo. Bavi se postplemenskom kulturom naroda i narodnosti, pak je u tom smislu predvidjela buduće događaje i naše mogućnosti u tom pogledu: povratak i obnovu palanke, događanje prošlosti, etničko jednoumlje, neoliberalni grabež, reformu jezika... I dok palanka, začarana ljepotica, sanja pleme i idilični mir, toplinu ognjišta i vječnu prošlost - bije promaja sa svih strana. A o sudbini naše države i naroda, u ovim odsudnim vremenima, odlučuju „lopovi i kreteni“.

Nema mira dok je Mila i Momira

Kod nas je ovih dana aktuelna svađa u Skupštini. Pokrenuli su je, prema uzajamnom poznanstvu i oslovljavanju - kreteni protivu lopova. S početka je prozvan jedan lopov - izravno i imenom - što se s obzirom na bojevu gotovost istog, pokazalo kao prilično naivno, nedovoljno, pa i promašeno. Prozvani je samo vrh ledenog brijega i nipošto tikva bez korijena; bez korijenja i podrške u vladajućoj klasi, partiji ali i tamnom vilajetu, koji se zove i palanka - čardaku ni na nebu ni na zemlji. Kako je to već opisano u gore pomenutoj, rentijerskoj klasi i poštenoj inteligenciji krajnje mrskoj knjizi. Zašto bi rentijerska klasa, kompraderija - ovdje pojedinac - van domašaja zakona, imao razloga da podvije rep, brine, bude zatečen i ucvijeljen uslijed jednog verbalnog napada, naprotiv: potvrd je to materijal, koji će uslišivši poruku u vidu zvučnog talasa, odvažno uzvratiti istom mjerom. I priprijetiti zbog neovlašćenog uznemiravanja. Još su nestašni poslanici dobro prošli - izbjegli ćoteke, kojom su prilikom iz prve ruke mogli da osjete snagu države.

Evropski narodi

Badava li su evropski narodi prestali da uzdišu za toplim ognjištem, plemenom, slavnom prošlošću - i davno načinili i osmislili pravnu državu. Pak se o životno važnim stvarima za opstanak društva, organizovanog zbog toga u državu, o narodnoj imovini, otimanju i krađi iste, ne odlučuje nadvikivanjem, busanjem u junačka prsa i pozivanjem na poštenje, fizički obračun i junački megdan. Nije čudo što načelnik izvršne vlasti, od nedavno imućan građanin i bivši džemperaš, prozvan za lopovluk, daje apsolutno prvijenstvo ovakvom načinu rješavanja spora oko miliona, stečenih tijekom svog služenja državi. Nesporno je, takođe, da je započeo službu kao mlad, lijep i pošten. Bez imovine i radnog iskustva. U međuvremenu država je ostala bez imovine. Dužna, obaška: pošten Piper, pošten Kuč - a mene kapota nema.

Lideri u regionu

Pitali Muja je li čitao roman Na Drini ćuprija: „Ćuj, ćitao - hodao bolan!“. Istina je da smo lideri u regionu. Čujemo da se Hrvatska Vlada sprema da proda državnu udio u poznatim firmama: Podravka, Končar elektroindustrija, Kroacija banka, Luka Rijeka… Prije toga, Vlada mora izmijeniti “zakonski i podzakonski okvir” gdje će definisati da se radi o “nestrateškim društvima iz državnog portfelja”. Kod nas nije bilo sličnih dilema - državni udio je već prodat. A što se tiče Filosofije palanke, u Beogradu se VIII izdanje knjige još čita i polemiše, a kod nas nema potrebe - mi to odavno živimo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")