GOVOR AMERIČKOG KONGRESMENA DAGA LAMBORNA

Prioritet Vlade Crne Gore da budu reforme da se posluje bez korupcije

Cilj američke asistencije Crnoj Gori je da pomogne toj državi da napreduje ka evroatlantskim integracijama, pojača svoju sposobnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ojača svoje građansko društvo i demokratske strukture, i pruži stabilnost na krhkom Balkanu
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.05.2016. 10:14h

Kongresmen Dag Lamborn

iz Kolorada

U Predstavničkom domu

Utorak 17. maj, 2016

Gospodine predsjedniče, danas se javljam za riječ kako bi čestitao Crnoj Gori desetu godišnjicu nezavisnosti, koja će biti obilježana u subotu 21. maja.

Ove nedjelje će biti deset godina od kako su birači u Crnoj Gori izašli na referendum na kojem je bilo postavljeno pitanje: „Da li želite da Crna Gora bude nezavisna država?“ Kada se prašina slegla, u noći 21. maja 2006. godine, 55,5 odsto birača je izabralo da na miran način raskine savez sa Srbijom.

Ubrzo nakon toga, svih pet članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija priznalo je najnoviju državu na svijetu. U regionu obilježenom mecima i bombama, to je bio početak hvale vrijednog poglavlja u regionalnoj i transatlantskoj istoriji. Pored toga, veoma sam zadovoljan što je ova ponosna država na putu da postane nova istočna članica NATO. Njeno uključenje u NATO će ojačati regionalnu i transatlantsku sigurnost, i šalje upečatljivu poruku snage kako prijateljima tako i neprijateljima.

Imajući u vidu da države mnogo veće od Crne Gore često dominiraju u našoj spoljoj politici, lako je previdjeti važnost desetogodišnjih odnosa između SAD i Crne Gore.

Cilj američke asistencije Crnoj Gori je da pomogne toj državi da napreduje ka evroatlantskim integracijama, pojača svoju sposobnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ojača svoje građansko društvo i demokratske strukture, i pruži stabilnost na krhkom Balkanu.

U međuvremenu, američki poslovni lideri imaju isto tako ključnu ulogu. Na primjer, Strateks grupa je najveći američki investitor u Crnoj Gori. Njen izvršni direktor je član jedne od prvih jevrejskih porodica koje su pobjegle pred represijom sovjetskog komunizma i naselila se u našoj velikoj državi.

Danas, njegova kompanija radi zajedno sa našom ambasadom i nedavno je ugostila pripadnike Ratnog vazduhoplovnog koledža. Samo na dva mjesta u Crnoj Gori viori se američka zastava: Na ambasadi SAD i projektima Strateksa.

Osim jačanja naših zvaničnih diplomatskih saveza, moje kolege ovdje u Kongresu moraju nastojati da kreativno promovišu poslovnu i kulturalnu diplomatiju – u Crnoj Gori i širom svijeta. Moramo podsticati naše diplomate da više cijene američke investicije u novim demokratijama.

Vjerujem da će kroz punu posvećenost vladavini prava, transparentnosti i nezavisnom sudstvu, Crna Gora ostvariti svoj proklamovani cilj da privuče američke investitore i, u tom procesu, ojačati transatlantsku zajednicu.

Uz punu pažnju Kongresa, uvjeren sam da će se lideri crnogorske vlade posvetiti tome da ove ključne reforme i obrazovanje nove generacije u poslovanje bez korupcije u 21. vijeku postave za prioritetne.

Kao predsjedavajući Crnogorskog kokusa, nastaviću da podržavam Crnu Goru i nastaviću da podržavam stabilnu, bezbjednu Evropu zasnovanu na kolektivnoj samoodbrani, slobodnoj trgovini i ekonomskoj slobodi, vladavini prava i demokratije.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")