SVIJET U RIJEČIMA

Oko Trampa ostaju samo još ulizice

Matis je bio jedini član Trampove vlade koji ni na sjednicama nije tek govorio hvalospjeve Trampu - veličanje predsjednika čiji stil vladanja više liči na autokratiju nego na demokratiju
340 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Beta/AP
Tramp, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2018. 11:55h

Spisak bivših zvaničnika Trampove vlade već je veoma dugačak. Na njemu ima mnogo imena koja nisu vredna pamćenja. Ali ime koje će dospeti na taj spisak krajem februara, bez sumnje je najvažnije. I vjerovatno će imati najozbiljnije posledice: Džems Matis. Šef Pentagona je u četvrtak u pismu na dvije stranice objavio svoju ostavku - nakon što je Tramp objavio povlačenje američkih snaga iz Sirije. Matisovo pismo je izuzetno: s jedne strane, zato što ne sadrži baš nijednu lijepu riječ o Trampu, a s druge, zato što u njemu piše da daje ostavku zato što su njegova gledišta na spoljnu i odbrambenu politiku SAD upotpunom sukobu s mišljenjem Trampa. Nijedno, ni drugo u stvari ne čudi.

Matis je bio jedini član Trampove vlade koji ni na sjednicama nije tek govorio hvalospjeve Trampu - veličanje predsjednika čiji stil vladanja više liči na autokratiju nego na demokratiju.

Trampov čovjek - samo do određene granice

Da budemo jasni: Matis je bio član Trampove vlade i učestvovao je u donošenju čitavog niza užasnih odluka, bilo da je to odvajanje djece od roditelja migranata na granici sa Meksikom ili odluka o zabrani ulaska osoba iz određenih zemalja.

Ali, za razliku od drugih, Matis je bar pokušao da ublaži ili čak da spriječi neke odluke za koje je smatrao da su nerazumne. Nedugo nakon izbora 2016, još prije nego što je Tramp položio zakletvu, Matis se javno usprotivio budućem predsjedniku. Smatrao je da mučenje ne bi trebalo ponovno uvesti kao metodu prilikom saslušavanja. Matis je želio i da SAD ostanu pri sporazumu sa Iranom o atomskoj energiji, iako je i sam sumnjao u efikasnost tog dogovora. Ministar odbrane bio je skeptičan i kada je Tramp počeo da zvecka oružjem prema Sjevernoj Koreji, ali je isto tako ostao nepovjerljiv i prema najnovijem prijateljstvu Trampa i Kima Džonga Una.

Matis se suprotstavljao i često izraženoj Trampovoj želji da povuče američke snage iz Avganistana i Sirije. Trampov tvit u kome je najavio da će povući sve vojnike iz Sirije, bila je samo kap koja je prelila čašu.

Kod još jedne teme su Tramp i Matis uvijek bili različitog mišljenja: NATO. Još tokom predizborne kampanje, Tramp je to transatlantsko savezništvo označio kao „suvišno“ - on to nikada kasnije nije u potpunosti demantovao jer, eto, on tako misli o NATO. Po tom pitanja razlika između njega i Matisa ne može biti jasnija: kao general sa četiri zvezdice, koji je nekad i komandovao tim savezom, Matis smatra da je NATO od krucijalne važnosti. Isto tako, u susretima s uplašenim evropskim partnerima uvijek je ponavljao tu svoju podršku.

Nasuprot tome, Tramp ne vjeruje u trajne saveze. Ne vjeruje u zajedničke vrijednosti ili pouke iz istorije. Za njega je sve tek posao, samo dil. Takvo gledište bilo je u jasnom sudaru s Matisovim poimanjem svijeta u kome su na prvom mjestu dugogodišnja partnerstva i zajedničke vrijednosti - što je uglavnom bio i stav svih dosadašnjih američkih predsjednika.

Odlazi partner Evropljana

Ono što je veoma važno u Matisovoj ostavci, jeste činjenica da sa njim odlazi i posljednji uticajni ministar u Trampovoj vladi čije je gledište o svijetu i ulozi SAD slično najvažnijim partnerima u Evropi. Za predsjednike država ili vlada Evrope, Matis je bio posljednja prepreka protiv potpuno neuračunljivog i neodgovornog američkog predsjednika - iako je uticaj Matisa u posljednje vrijeme već počeo da popušta. Ipak, on jeste bio saveznik. I on sada napušta političku pozornicu. Evropa i NATO zato sad moraju da budu spremni na sve.

Kad Matis krajem februara bude napustio svoj položaj, Tramp će ostati okružen samo još ulizicama - koje rade samo za jednog čovjeka i govore samo ono što njihov šef želi da čuje. To je veoma opasna perspektiva za svijet, tim prije je još ni polovina Trampovog mandata nije prošla.

U svojoj nedavnoj bezobzirnoj podršci liderima Saudijske Arabije nakon ubistva novinara Kašogija, Tramp je još jednom ponovio: „Amerika na prvom mjestu! Svijet je veoma opasno mjesto.“

Možda će zvučati pretjerano, ali Matisova ostavka bi Trampu mogla da ostavi toliko prostora, da te riječi zaista postanu istina. Istina kakvu nismo mogli ni da zamislimo.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")