ALTERNATIVE

Primijeniti sporazum

Stvari su se od prošlih izbora jednostavno promijenile, broj poslanika ne odgovara trenutnoj snazi političkih aktera u biračkom tijelu, a većina građana odbija da podrži radikalna rješenja
78 pregleda 2 komentar(a)
Skupština, Foto: Savo Prelević
Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.05.2016. 07:28h

Poslanici imaju pravo da na različite načine saopštavaju svoje poruke, a opozicioni poslanici naročito, pa i na neuobičajen, nekonvencionalan način.

Međutim, ostatak parlamentarnog performansa od proteklog petka je bio mučan, nasilan, nepotreban, nevaspitan i neprimjeren našem parlamentarnom životu.

Tome su doprinijeli poslanici DF, dvojica naročito, ali i sam predsjednik Vlade odgovarajući istom mjerom.

Demokratski front je očigledno djelovao u skladu sa svojim planom (predizborne kampanje) da: 1. sebe dodatno predstavi kao jedinu ”tvrdu” opoziciju, 2. da dodatno prolongira agoniju formiranja prelazne vlade i 3. da marginalizuje druge umjerenije opozicione aktere, što se obično dešava u situaciji kada se politička rasprava radikalizuje.

Nažalost, događaji ovog tipa, pogoduju i hrane DPS kao navodno dežurnog čuvara poretka i DF koji ubjeđuje opozicionu javnost da je posredno i neposredno nasilje dozvoljen metod kojim se ova vlast jedino može smijeniti.

Međutim, Skupština mora da radi, a naročito sada kad treba presudno da pomogne rješavanju političke krize, izboru nove vlade i makar djelimičnom i postepenom vraćanju povjerenja u izborni proces.

Političke tokove u zemlji ne može da određuje grupacija koja ima manje od deset posto podrške u biračkom tijelu. Stvari su se od prošlih izbora jednostavno promijenile, broj poslanika ne odgovara trenutnoj snazi političkih aktera u biračkom tijelu, a većina građana odbija da podrži radikalna rješenja.

Što je neophodno dalje raditi: 1. ubrzati proces formiranja nove vlade, ali i drugih imenovanja - prvo generalnog inspektora u ANB, a zatim i na druge pozicije u državnoj i lokalnoj samoupravi bez opstrukcija vlade i DPS-a, 2. nastaviti redovan parlamentarni rad i usvajanje zakona koji su na čekanju, uključujući i medijske zakone, 3. pojačati parlamentarni nadzor vlade i dati novu šansu opoziciji koja ne učestvuje u prelaznoj vladi da prati proces, 4. nastaviti pripreme izbora uključujući stroge kontrole i revizije biračkog spiska i srodnih baza podataka i registara, 5. pojačati organizovani rad policije i tužilaštva na otkrivanju organizovanih grupa koje utiču na izbornu volju građana i 6. ne usporavati realizaciju obaveza iz procesa evropske integracije ni u vladi ni u parlamentu, što je zahtjev i očekivanje Evropske komisije, a prije svega interes građana Crne Gore.

Na kraju, predstavnici opozicije u prelaznoj vladi i na drugim funkcijama u sistemu javne uprave moraju ukoliko žele podršku javnosti, redovno, odgovorno, organizovano i profesionalno obavještavati javnost o svom radu i rezultatima.

Misle li da se ozbiljnije suprotstave vladajućoj DPS, opozicione partije do kraja mjeseca moraju donijeti konačnu odluku o eventualnim predizbornim koalicijama, obznaniti odluku i krenuti u predizbornu kampanju za koju je je preostalo manje vremena nego što je dana do izbora.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")