NEKO DRUGI

Ikona desnice

5 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2016. 09:48h

Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi da je pronašla lijek za narušeni imidž Hrvatske. Potrebno je povući veleposlanike koji su se odnarodili i, umjesto hrvatskih, zastupaju interese država u kojima su na službi. Zato je predsjednica javno naložila ministru da napokon to odradi

Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović sasvim nezasluženo prati reputacija da je drukčija od HDZ-a. Nije. Kolinda Grabar-Kitarović je, nebrojeno je to puta dokazala, tipična HDZ-ovka. Uostalom, Pero Ćorić ju je neki dan, pored živog Tomislava Karamarka, proglasio ikonom desnice.

I kao takva, predsjednica, naravno, smatra da je Hrvatska, bez ikakvog razloga, žrtva nepravednog i okrutnog svijeta, koji fabricira razne laži samo da bi napakostio našoj državi. Jednako uvjerenje dijele i, primjerice, vlasti u Poljskoj i Mađarskoj, zemljama koje također izazivaju podozrenje u međunarodnoj zajednici.

Ali, Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi da je pronašla lijek za narušeni imidž Hrvatske. Potrebno je povući veleposlanike koji su se odnarodili i, umjesto hrvatskih, zastupaju interese država u kojima su na službi. Zato je predsjednica javno naložila ministru Miri Kovaču da napokon to odradi.

Recept je, dakle, banalno jednostavan. Pitanje je kako ga se ranije nisu sjetili Mađari i Poljaci, koji, po svemu sudeći, imaju gomilu štetočinskih veleposlanika, a ništa ne poduzimaju. Kako to da Kolinda Grabar-Kitarović nije svojim prijateljima iz Uspravnice sugerirala ovo genijalno rješenje njihovih nevolja?

Jedan Viktor Orban još nije svjestan da su za lošu percepciju o njemu u Europi krivci - mađarski veleposlanici.

Nakon što Kovač provede dobivenu zapovijed i u Njemačku, Francusku, SAD i druge države s kojima su se poistovjetili hrvatski veleposlanici pošalje prave, nepotkupljive domoljube, procjenjuje predsjednica Republike, Hrvatska će nestati iz stranih medija.

Naš čovjek u Berlinu dosad je u tjedniku Spiegel s užitkom čitao izrazito negativno intonirane tekstove o Hrvatskoj. Kad ga Kovač zamijeni provjerenim kadrom, taj će unaprijed doznati da se sprema ovakva antihrvatska akcija države primateljice i nekako će je već osujetiti.

Tako bi, eto, na Pantovčaku voljeli da funkcioniraju stvari. Nažalost, to se događa samo u političkim bajkama.

Kolinda Grabar-Kitarović dobro zna da je kao veleposlanica u SAD bila nevažna osoba. Nije Hrvatska od nje imala naročite koristi. Ne zato što se ona možda nije trudila nešto učiniti nego stoga što su veleposlanici, osim ako ne dolaze iz velikih sila, posvemašnji marginalci, određeni diplomatski relikt.

Može Kolinda Grabar-Kitarović, nezadovoljna radom pojedinih hrvatskih veleposlanika, podnijeti ostavku na dužnost predsjednice i sama otići u svijet širiti istinu o Hrvatskoj, to ne bi nimalo utjecalo na njezin ugled.

Da se ikona desnice kao veleposlanica vrati u Washington, ne bi mogla spriječiti časopis Foreign Policy da pišu da je ministar Zlatko Hasanbegović osvjedočeni fašist.

Dok će god službeni Zagreb davati obilje materijala za slične analize, nikakvi veleposlanici supermeni neće moći napraviti dojam da je Hrvatska zapravo uzorna zemlja.

(Novi list)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")