INOVACIJE I TEHNOLOGIJA

Onlajn borba sa Islamskom državom

Do sada su teroristi zaostajali za kriminalcima kada je u pitanju pravljenje virtuelnog novca, kao što je digitalna valuta bitkoin
68 pregleda 1 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock.com
internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.05.2016. 09:05h

Dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz vazduha bombarduju u Iraku i Siriji, moguće je da se njihov cilj, ISIL, priprema za kontranapad - na drugom frontu. Započinjanjem borbe u sajber prostoru, ISIL-u bi išle u korist mnoge prednosti asimetričnog rata, ako se, naravno, SAD ne pripreme na uzvratnu reakciju.

Prepreke na putu razbuktavanja sajber ratova su veoma slabe, pa i za vandržavne strukture. Čak i da ISIL sada nema mogućnosti za izvođenje sajber napada, njemu uopšte neće biti teško da angažuje pristalice s neophodnim znanjima. U prošlosti su tako postupale druge terorističke i borbene organizacije, uključujući i Al Kaidu. Mogu se obratiti sajber plaćenicima, simpatizerima, a takođe i nezavisnim profesionalcima čije su usluge dostupne po odgovarajućoj cijeni.

Stručnjaci upozoravaju da ISIL može udariti kako po nezaštićenoj infrastrukturi, tako i po privatnim kućama. Stotine hiljada industrijskih i komercijalnih sistema kontrole, uključujući brzo rastuću mrežu nazvanu “Internet stvari” (Internet of Things, IoT), pretvorili su značajan dio našeg svakodnevnog života u potencijalnu metu sajber napada. Još veću zabrinutost izaziva upozorenje nekomercijalne organizacije “Inicijativa za smanjenje nuklearne prijetnje” (koja djeluje u oblasti jačanja bezbjednosti), da mnogi civilni i vojni nuklearni objekti nisu adekvatno pripremljeni za zaštitu od sajber napada.

U prošlosti su stručnjaci za kompjutersku i bezbjednost mreže otkrili (i tu nema ničeg za iznenađenje, ali ni za radovanje) da je ISIL aktivan na takozvanoj “tamnoj mreži” (Dark web). Tako se zovu sajtovi koje pretraživači ne vide i dostupni su jedino uz pomoć specijalnih programa. Oni često služe kao utočište za trgovce dječijom pornografijom, narkoticima i drugom nelegalnom robom, uključujući hakerske usluge i škodljive softvere. To otkriće predstavljalo je prvi signal da ISIL aktivno pokušava da razvije sajber moć koju može koristiti čak i u slučaju da izgubi osvojene teritorije.

Do sada su teroristi zaostajali za kriminalcima kada je u pitanju pravljenje virtuelnog novca, kao što je digitalna valuta bitkoin. Ali situacija se može promijeniti ako zapadne zemlje uspiju u presijecanju današnjih izvora finansiranja ISIL-a, uključujući šverc nafte i iznude. Uostalom, bilo je riječi o tome da ISIL, navodno, traži prebacivanje donacija u bitkoine.

Ova grupa koristi Dark web i za regrutaciju, a takođe i za širenje propagande koja služi kao nadahnuće džihadistima. Ponekad je dovoljan onlajn poziv da simpatizer iz auditorijuma počini akt nasilja. To se posebno odnosi na one koji su već radikalni, kao što su na primjer Sajed Faruk i Tafšin Malik, muž i žena koji su u decembru na prazničnom banketu u San Bernardinu u Kaliforniji otvorili paljbu.

S operativne tačke gledišta, možda najvišu zabrinutost izaziva vjerovatnoća da ISIL koristi Dark web da bi sa svojim agentima koordinisao planove velikih terorističkih napada u Evropi ili SAD. Teroristi uvijek pokušavaju da budu korak ispred organa za sprovođenje zakona i obavještajnih službi; može se pretpostaviti da su ISIL-u potrebni programi koji omogućavaju šifrovanje IP adresa i preusmjeravanje internet saobraćaja preko anonimnih servera.

Naravno, prodor ISIL-a u sajber prostor otvoriće zapadnim snagama reda i obavještajnim službama mogućnost da se pozabave odgovarajućim nadzorom, ako, naravno, budu u stanju da stvore kapacitete potrebne za to. Pokazalo je da ISIL nije svemoguć na realnim boljnim poljima, pa će ga tako biti moguće pobijediti i u sajber prostoru. Za efikasnu borbu na tom frontu, koji nema granice, SAD će morati tijesno da sarađuju sa međunarodnim partnerima. Ipak, postoje koraci koje SAD mogu i samostalno preduzimati.

Nedavno je ministar odbrane Ešton Karter pozvao Sajber komandu SAD - vojna formacija koja se bavi operacijama u sajber prostoru - da “intenzivira borbu sa ISIL-om”. Ali SAD bi postupile veoma mudro ako bi razmislile o proširenju te borbe uz pomoć civilnih volontera.

Kada je riječ o sajber napadima - važna je količina. U drugim zemljama, na primjer Iranu, Kini i Sjevernoj Koreji, već postoje velike sajber armije - desetine hiljada regruta sposobnih za monitoring, praćenje, odgovor i ublažavanje sajber prijetnji koje se pojavljuju pred zemljom.

U SAD se Građansko tijelo sajber bezbjednosti Mičigena samooganizovalo radi odgovora na sajber napade. Kopiranje tog programa (smatraju ga nečim između “dobrovoljnog vatrogasnog voda i nacionalnne garde”) na nacionalnom nivou omogućilo bi širenje američke moći. Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost već razmišlja o formiranju “sajber-rezervista” kompjuterskih stručnjaka. (...)

Za pobjedu nad ISIL-om, Sjedinjenim Državama i njihovim sajber-vojnicima biće potrebno umijeće brzog reagovanja uz istovremeno dejstvovanje koje je u skladu sa sveobuhvatnom strategijom. Onlajn odgovor ISIL-u zahtijeva neprestanu, prilagođenu reakciju. I ljudske resurse, da bi to bilo moguće.

Clarke je politikolog u RAND Corporation

Porche je viši inženjer u RAND Corporation

Prevod: N. RADOIČIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")