BLOG

Digitalni urođenici

0 komentar(a)
studenti, Foto: Ecampusnews.com
studenti, Foto: Ecampusnews.com
Ažurirano: 29.04.2016. 08:45h

Za generaciju rođenu poslednjih godina XX veka upotrebljavamo različite reči: milenijalsi, generacija ja, net generacija, digitalni urođenici. Ti ljudi će do 2020. zauzimati 40% ukupnih poslova. (...)

Sudeći po magazinu Forbes koji se neobično lepo ovim pitanjima bavio, milenijalsi ne žele posao, oni žele život. I tu je osnovna pukotina u percepciji između njih i menadžera koji, kao stariji i iskusniji tretiraju deobu poslova kao izvorište velike moći... Uopšte ih ne impresionira. Oni žele životni a ne samo poslovni uspeh. Većina od oko 72% milenijalsa hoće da bude „sam svoj gazda“. Oni žele da rade koliko, kad i kako hoće, sve dok to donosi rezultate. To je lifestyle mnogo više nego job. Sa novim tehnologijama, kojima urođeno vladaju, mogu komotno da ganjaju svoje ambicije bez brojanja radnih sati. Ok, dobićemo masivnu populaciju preduzetnika od kojih će većina propasti, ali to ne mora da bude tako loša stvar.

Prema istraživanju koje je uradila Marijana Agić Molnar, milenijalsi neuporedivo više vole saradnju, kolaboraciju nego nadmetanje. Valjda zato što se u grupi lakše skrivaju individualne greške. Pada li vama možda nešto manje maliciozno na pamet?

Milenijalsi su odrastali u šumi od milion svakojakih, svakodnevnih izbora za otprilike sve što im je ikad trebalo ili što su želeli. Takav im je i pogled na stvari. Nema potrebe za trulim kompromisima. Moje „ja“ je savršeno i ono uvek može da bira i dominira. Iritira li i vas taj mali narcizam? Jesmo li ih zbog toga prozvali „selfi generacijom“?

Kako god meni zvučali ili izgledali, oni su najveća generacija do sad, veća od „baby boomersa“. Više od 76 miliona ljudi. Povezivanje sa njima je ponekad teško i izazovno, ali brojke su takve da ćemo morati svi da se prilagodimo. Možda umesto gunđanja da probamo da ih razumemo. Marketinške agencije... kažu da milenijalse pokreću: sreća, strast, šarolikost i otkrivanje novih stvari. Nema patnje i paćeništva ni u tragovima.

Šta bi bila poruka poslodavcima: dajte im slobodu i fleksibilnost. Ako hoćete rezultate, moraćete da se potrudite da ih malo usrećite. A ni oni se, sva je prilika, ne stide da vam kažu šta žele. (...) Autor: tsunade (blog.b92.net)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")