PISMA UREDNIKU

Najteže se branimo od sebe!

99 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.04.2016. 08:40h

Govoriću o razvoju energetike u Crnoj Gori, s ciljem da vas uvjerim da nam ne treba novi blok termoelektrane u Pljevljima, već energija iz zelenih izvora.

Sektor proizvodnje struje je nemjerljivo važan za budući ekonomski razvoj Crne Gore, ali njegovo nepromišljeno planiranje može imati pogubne posljedice na sve sfere društva. Stoga je važno da ljudi shvate značaj ove teme, kako ne bismo napravili sličnu grešku i odstupili od koncepta održivog razvoja.

Pod održivim razvojem podrazumijevam razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti, ne dovodeći u pitanje sposobnost budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. U oblasti energetike to se ogleda kroz proizvodnju struje iz zelenih izvora, tj. onih resursa koji dolaze iz prirode, a čije se rezerve konstantno obnavljaju.

Kao potvrdu svog stava mogu navesti najmanje tri argumenta. Prvo, već godinama Pljevljima prijeti humanitarna katastrofa čiji će završni čin biti upravo ovaj projekat. U zimskim mjesecima u toj opštini živi samo ko mora. Tako je udio broja djece sa respiratornim problemima udvostručen od 1985. Prilično slikovito je i istraživanje međunarodne organizacije Grinpis koja u narednih 40 godina predviđa štetu zdravlju Pljevljaka i njihovoj životnoj sredini od preko 2,5 milijarde eura.

Zatim, upitna je i rentabilnost TE. U regionu ne fali struje, a teško da energija dobijena iz fosilnih goriva može biti poželjna na zapadu Evrope. Tako, na primjer, slovenačka elektrana Šoštanj pravi godišnje gubitke od 6 milona eura. Takođe, budući da smo duboko u procesu pristupanja EU, moram se osvrnuti i na posljedice na tom polju. Iz gore navednih podataka jasno je da će država morati subvencionirati rad te elektrane. Svjesno ulazimo u to, iako se već godinama državna pomoć privredi žestoko kritikuje u izvještajima Evropske komisije. Takođe, ova investicija će učiniti nemogućim ostvarenje uslova kojim smo se obavezali, a to je korišćenje 33% energije iz obnovljivih izvora. Stoga me izuzetno zanima kako naše diplomate u Briselu brane ovu priču.

Dakle, apsolutno je očigledno da će ova investicija biti potpuni promašaj i to ne samo zbog brojnih posrednih negativnih efekata, već i zbog najdirektnijih prihoda zbog kojih je realizujemo.

Vjekovima smo Crnu Goru branili od drugih. Ispade najteže da je odbranimo od sebe samih!

Filip MIŠUROVIĆ, student energetike na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")