sTAV

Pismo ubicama

Dakle, dvostruki ubica je bio naoružan, ali lokalizovan i satjeran u ćošak, “na nišanu”, po tvrdnjama medija bliskih režimu čak nekoliko puta i direktno na meti snajperiste, bio je u kući u kojoj nije bilo nikoga osim njega, bez talaca, okružen sa dvadesetak do zuba naoružanih specijalaca, najelitnijeg ranga
167 komentar(a)
Pljevlja, Dragićević, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Dragićević, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.04.2016. 08:19h

Otvoreno pismo rukovodiocima akcije ubistva dvostrukog ubice Gorana Dragićevića i njihovim nadređenima

Ubili ste u moje ime. Ubili ste dvostrukog ubicu, ali mene, koji vas plaćam zajedno sa svim građanima ove zemlje, koliko god to grubo zvučalo, ne interesuju njegova ubistva i bespregledna tragedija, on je to uradio u svoje ime, mene intresujete vi, vi ste ubili u moje ime. U naše. Ne interesuje me on, on je pojedinac, interesujete me vi, vi ste sistem. Zato, kao građanin u čije ime ste strijeljali, želim da znam sve o toj sumnjivoj smrti. Zato mi je važno, gospodo laka na orozu. Zato me se tiče, gospodo ubice.

Prvo, ne vjerujem vam ni riječ. Ne bih vjerovao ni jednoj policiji ovoga svijeta, ni jednom aparatu sile, ni jednom sistemu, a kamoli ovom našem, baziranom na nasilju i zlu još od devedesetih. Ne vjerujem vam ni zbog toga što je ova ista Specijalna antiteroristička jedinica, prošlog oktobra, pokazala kako ubija u najavi, goneći i prebijajući nenaoružani narod po ulicama Podgorice.

Tada ste - brojnim kamerama na telefonima građana - uhvaćeni na djelu, dok gazite ljude, Ustav i profesiju, pa ni onda vam istina nije mogla ništa. Kako sada da vam vjerujemo dok izvodite operaciju daleko od očiju javnosti, u zabarikadiranoj kući, nedostupnoj novinarima, kamerama i običnom svijetu, u orkestriranoj pratnji podobnih medija spremnih da bezrezervno brane sistem. I da ste najbolji, i da živimo u demokratiji, ne bih vjerovao: patriotizam znači ne vjerovati.

Kako da vjerujemo kada su i takva orkestrirana tumačenja sumnjiva. Uprava policije navodi da “su službenici SAJ-a oko 13.00 časova prišli kući, G.D. je zapucao u njihovom pravcu.” I da ovo uzmemo kao tačno - da je zapucao u njihovom pravcu - to znači, na osnovu cjelokupnog saopštenja policije, da Dragićević nije uopšte pucao na policiju u narednim satima, sve do trenutka kada su “policijski službenici u kuću ubacili hemijska sredstva - suzavac i šok bombe, u namjeri da ga onesposobe i liše slobode, nakon čega je G.D. ponovo pucao.” Zašto je bačen suzavac i šok bombe? Zašto se time remetio pregovarački proces? Ako ga je i bilo!

Potom, povezano: “Pošto G.D, iako su u kuću ubačena hemijska sredstva, nije izlazio iz kuće a u međuvremenu se u kući čuo prasak nalik na aktiviranje bombe, policijski službenici su izvršili upad u kuću u namjeri pronalaska lica i njegovog lišenja slobode.” Da li su upali zabrinuti za njegovu bezbjednost zbog “praska bombe”? U ozbiljnijem tonu: zašto je odlučeno da se upada i provocira sukob? Zašto se upadom remetio (mogući) pregovarački proces? Ponovo: ako ga je i bilo!

Dakle, dvostruki ubica je bio naoružan, ali lokalizovan i satjeran u ćošak, “na nišanu”, po tvrdnjama medija bliskih režimu čak nekoliko puta i direktno na meti snajperiste, bio je u kući u kojoj nije bilo nikoga osim njega, bez talaca, okružen sa dvadesetak do zuba naoružanih specijalaca, najelitnijeg ranga. Kažu da je ubijeni u jednom trenutku tražio i vodu. Mnogi, čitajući komentare doznajem, s pravom pitaju: zašto mu u nju, recimo, nije ubačeno sredstvo za uspavljivanje? Konačno, nije jasno: zašto se brzalo s ubistvom.

Pošto ste ubili u moje ime, naše ime, intresuje me:

1. Ko je pregovarao u ime policije (ako je pregovarano), u ime građana? Da li je u pitanju jedno lice ili pregovarački tim? Imena i prezimena. 2. Kako je pregovarano? Gdje je audio ili video snimak pregovora? 3. Da li su sve pregovaračke metode iskorišćene? 4. Zašto pregovori nijesu trajali duže? 5. Kako je tačno, do u najsitnije detalje, izvedena akcija? Gdje je video snimak? 6. Ko je rukovodio akcijom i ko je donio odluku o likvidaciji? 7. Zašto rođacima (stric, brat od strica; provjerio sam) nije omogućeno da pokušaju da ubijede Dragićevića da se preda iako su u više navrata to zahtijevali? 8. Da je imao taoce da li bi se tok akcije odvijao identično i kako bi se u tom slučaju upotrebljavala sila?

Ubili ste - gospodo likvidatori bez trunke odgovornosti - i mislite da ne treba polagati račune, samo zato jer je ubijen dvostruki ubica? Nijeste našli za potrebno - ni pod teretom narečenih sumnji - da isto veče upriličite konferenciju za štampu i obavijestite nas o akciji kakva se nije događala ranije. Mislite da je za likvidaciju zadovoljavajuće opravdanje pomen rafala, puške, bombe, pištolja i pucnjave, pa da vas - vjerujući na riječ - prigrlimo kao heroje na braniku otadžbine?

Mislite li - ubice iz dima i van domašaja kamera, vaši rukovodioci sve do Duška Markovića i iznad - da treba da vam vjerujemo iako nam ne nudite ključno i elementarno u ovim situacijama - video snimak? Tek poređenja radi: kada su nedavno specijalci upali u skrovište narkobosa El Čapa, sve je snimljeno, sve je ubrzo bilo dostupno, do u detalj, cijela akcija. Širom svijeta je tako. Sve osjetljive akcije, pa i one manje takve, snimaju se i promptno daju javnosti na uvid. Jer javnost, u čije ime se to čini, treba i mora da zna! Ili mislite da treba samo nas da snimate dok mirno protestujemo, što uvijek bez greške radite, a ne i vas dok likvidirate?

Vidite, vi pećinski ljudi laki na obaraču, ne interesuje me da li je ubijeni dvostruki ubica ili svetac, da li je bio u Arkanovim tigrovima ili humanitarnom društvu, da li je vođa navijačke grupe ili član crkvenog hora, interesuje me zbog čega je - ako je bilo i najmanje naznake da je moglo drugačije, a bilo je - zbog čega je likvidiran po hitnom postupku (pet-šest sati nije dug interval u ovakvim situacijama!), forsiranim upadom, prijekim sudom.

Zbog čega, naši stručnjaci za haos, nijeste napravili ozbiljnu strategiju pregovaranja (riječ je o suptilnim psihološkim “igrama” i taktikama koje nerijetko mogu trajati i danima!), ako uopšte znate što pregovaranje znači? Zašto u nju nijeste uključili i rođake koji su to željeli? Zašto ste navodni pregovarački proces filovali ubacivanjem suzavaca i šok bombi? Ili vi tako zamišljate pregovaranje? Ili ste i to što ste pregovarali, i to kako ste pregovarali, ako ste uopšte pregovarali, pregovarali samo da biste ispoštovali proceduru. Tek toliko da bi lagodnije, na koncu, ubili.

Ovaj tekst nije odbrana mrtvog dvostrukog ubice, ni u snu. Ovo je odbrana principa istinske pravne države u kojoj institucije građanima polažu račune i nude dokaze za to. Ili ćemo biti civilizacija, ili ćemo biti - pećina i palanka.

Ubice, čekamo snimke i polaganje računa. Ubili ste u naše ime!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")