IN MEMORIAM

Evropljanin i liberal

Gido Vestervele nije bio čovjek koji kalkuliše i trguje svojim principima
81 pregleda 1 komentar(a)
Gido Vestervele, Foto: Wikipedia
Gido Vestervele, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.04.2016. 08:02h

Gido Vestervele(1961 - 2016)

Kada su njemački Liberali (FDP) pod vođstvom Gida Vestervelea na saveznim izborima 2009. ostvarili istorijski uspjeh i najbolji rezultat u istoriji partije (14,6%), tamošnja politička javnost već je vidjela lidera FDP-a kao šefa najvažnijeg ministarstva u Vladi Angele Merkel - onog finansija. Ali, mladi i već mudri Vestervele je rekao: "Ne ide da jači partner kod slabijeg traži pare!" Tako je veliki brat CDU dobio finansije, a FDP spoljne poslove. Bio je to i prirodan izbor za Vestvelea jer je čitav svoj život posvetio borbi za temeljne evropske vrijednosti - ljudska prava, slobodu medija, zaštitu svih ranjivih manjinskih grupa, multietničko i otvoreno društvo.

U ljeto 2011. Gido Vestervele je posjetio Crnu Goru. Američki CNN je posjetu nazvao istorijskom jer prvi put od nezavisnosti jedan njemački ministar dolazi u malu balkansku državu. Treba pomenuti i značajan doprinos koji je organizaciji posjete dao tadašnji njemački ambasador u Crnoj Gori Peter Plate. Neformalno obučeni, u znakovitim bijelim košuljama (čiste košulje, čiste ruke), Vestervele i tadašnji premijer Lukšić su prošetali centrom Podgorice.

Njemački šef diplomatije je istakao da je Evropa zajednica demokratije, te da su stoga slobodni i fer izbori i nezavisni mediji u njenim temeljima. Narednog dana, na zaprepašćenje šefa Lukšićeve stranke i njegovih saboraca, Vestervele je posjetio Vijesti i razgovarao sa predstavnicima nezavisnih medija. Niko od Đukanovićeve propagande nije objavio tu vijest. Što najbolje ilustruje atmosferu koja je vladala u tom periodu za rad slobodnih novinara i redakcija. Posjetom su bili iznenađeni i brojni ambasadori u Podgorici, jer se time stavlja prst u oko "strateškom partneru" i "prijatelju" Đukanoviću. Ali, Gido Vestervele nije bio čovjek koji kalkuliše i trguje svojim principima.

Obilazio je ne samo Crnu Goru već je stizao na sve strane svijeta da podrži demokratske procese. I u Kijevu gdje je stajao na Majdanu sa jednim od lidera antiruske pobune, Kličkom, ili u Egiptu, gdje je bio uz prvake Arapskog proljeća koji su tražili ostavku korumpiranog, višedecenijskog diktatora Mubaraka.

Nakon razgovora u našoj redakciji, izašao je pred novinare Monitora, Dana i Vijesti da bi istakao kako je sloboda medija centralna stvar ako se želi u Evropsku uniju: "Svako ko želi da postane član EU mora da poštuje i obezbijedi slobodu medija. To je od centralnog značaja za Njemačku kao prijatelja evropske perspektive Crne Gore".

Klaus Kinkel, bivši lider Liberala i takođe ministar spoljnih poslova Njemačke, piše u FAZ-u da je Gido Vestervele već kao predsjednik Mladih Liberala pokazao nevjerovatan politički talenat: "Bio je inteligentan i brz, uvijek angažovan, nevjerovatno marljiv i u ličnom ophođenju vrlo uljudan i ljubazan. Često smo bili na različitim talasnim dužinama, što je najvjerovatnije proizilazilo iz različitog temperamenta - ja sam švapski grubijan, a on rajnsko-kelnski opušten. Bio je moj generalni sekretar dok sam bio savezni predsjednik FDP-a, a potom i moj nasljednik i kao šef FDP-a i kao ministar spoljnih poslova Nemačke. Jednom riječju, prava 'political animal'".

Pomenuta istorijska posjeta Crnoj Gori, njegovi susreti i, može se reći, prijateljstvo sa tadašnjim crnogroskim premijerom Lukšićem, danas djeluju zanimljivo i iz jednog drugog ugla - preplitanja političkih sudbina ova dva angažovana i ambiciozna mlada lidera. Naime, tokom 4 godine koalicije, veliki CDU je prosto progutao manjeg koalicionog partnera, FDP. Gido je podnio ostavku na mjesto predsjednika FDP-a i prije saveznih izbora 2013. koji su doveli do debakla Liberala i gubljenja statusa parlamentarne stranke. Vestervele je do kraja odradio svoj ministarski mandat i nakon toga osnovao Fondaciju sa ciljem promovisanja slobode i demokratije širom svijeta. Njegov kolega Lukšić je godinu nakon njihovog susreta u Podgorici, bez valjanog razloga, politički poništen od strane autokratskog partijskog šefa Đukanovića, koji je opet prigrabio premijersku fotelju da bi promovisao evropske vrijednosti na svoj način. To je bio početak političkog kraja Lukšića, koji je formalizovan ovih dana njegovim odlaskom iz Vlade i prethodnim povlačenjem sa svih partijskih funkcija.

U subotu je na gradskom groblju u Kelnu sahranjen Gido Vestervele. Dvije godine se borio sa leukemijom, čak napisao knjigu na tu temu, što su mnogi shvatili i kao pobjedu nad opakom bolešću, ali sudbina je ipak htjela da Vestervele završi ovozemaljski put sa 54 godine. Dovoljno da ostavi značajan pečat u njemačkoj i evropskoj politici. "Ostaje neizbrisivo sjećanje na oduševljenog i zakletog Evropejca, koji se i u najtežim situacijama bespogovorno i neustrašivo borio za njemačke interese, što mu niko nikad nije priznao i niko mu nikad za to nije rekao hvala", piše Klaus Kinkel.

Crnogroski nezavisni mediji mu neće zaboraviti podršku koju je pružio onda kada je ona bila najpotrebnija. Zato i veliko hvala Gidu Vestreveleu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")