STAV

Bura u čaši vode

A najveća ironija u cijeloj situaciji - kroz “Kambodžu” prolazi regionalni vodovod
110 pregleda 1 komentar(a)
Voda, Foto: Weneedfun.com
Voda, Foto: Weneedfun.com
Ažurirano: 01.04.2016. 07:16h

Leži čovjek usred uzavrele Sahare i odbrojava posljednje trenutke života. Odjednom, nekim čudom, nailazi putnik na kamili i zastaje pored nesretnika. “Vode, vode”, kroz šapat moli nesretni čovjek. Putnik se nagne prema njemu da ga bolje čuje. “Vode, vode”, uspijeva da progovori nesretnik. “Vode!”, reče putnik sa leđa kamile, “jesi li ti blesav, došao si u pustinju da tražiš vode” i podbode kamilu.

“Vode, vode”, vape mještani barskog naselja Sveti Ivan iliti “Kambodže”. Vape oni tako kod predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, kod premijera Mila Đukanovića. Mole bivšeg i sadašnjeg predsjednika Opštine Bar. “Vode, vode” vape kod ministra Ivanovića, ombudsmana, mole Radunovića, Mugošu, žale se MANS-u, Green Home-u. Mole MZ i članove BS u lokalnom parlamentu (jer su za njih mahom i glasali). "Evet" efendije im umjesto "vode" nude džamiju. “Water, water (iliti vode, vode)“, vape pred kancelarijom Evropske unije u Crnoj Gori. “Vode, jeste li vi normalni! Pa vi ste nelegalni! Nema vode!” Nelegalni! Šta to znači? Pa, da vam pojasnim. Kada švercujete drogu, to je nelegalno. Kada švercujete cigarete ili gorivo, i to bi trebalo da bude nelegalno. Kada kradete, to je nelegalno. Kada lažete, (ne samo uoči izbora ) to je nelegalno. Kad ubijete, to je nelegalno.

Kad 2.000 duša živi u “Kambodzi”, rekoše nadležni, i to je nelegalno. Čekaj, nešto sam se zapleo sa ovom logikom ili i ja nisam normalan. Plaćaju “kambodžanci” porez na zemljište, plaćaju porez na kuće. Tačno je, većina nema građevinsku dozvolu. Zar ih to čini nelegalnima? Pa, nema je ni tunel Sozina? 10. 000, i slovima deset hiljada, kuća u Baru nema građevinsku dozvolu, ali nisu svi bez vode. Ili ja nisam normalan? Da ironija bude veća, prije 30 godina ovaj dio grada, tada prigradsko naselje, planskom dokumentacijom opštine predodređen je za individualnu stambenu gradnju! DUP za ovo područje nije napravljen i oni, sadašnji vlasnici kuća, su klasifikovani kao nelegalni. Ej, 30 godina je prošlo i nema DUP-a. Ko treba da napravi DUP? “Kambodžanci ili nadležni? Siguran sam - da je to na “kambodžancima” bilo bi gotovo za 30 dana. Nadležnima izgleda nije dovoljno 30 godina. Šta su radili sve ovo vrijeme? Znam, mnogi su zasnovali porodice, podigli djecu, djeca su završila škole, osnovali porodice, a oni prvi otišli su u penziju. Mnogi su već pokojni, a oni koji su ih zamijenili i naslijedili na poslovima u nadležnim organima, šta oni rade? Rade isto. Zapravo ne rade ništa, bar po pitanju “Kambodže”. Pitamo se koga mi i “kambodžanci” držimo i plaćamo našim poreskim novcem?

A najveća ironija u cijeloj situaciji - kroz “Kambodžu” prolazi regionalni vodovod! “Vode, vode”, vape starosjedioci koji su tu već 300 godina, zajedno sa novopridošlima. “Vode, vode, da djecu okupamo i napojimo. Za nas i nije važno.” Nikako! I oni su nelegalni! A voda iz regionalnog vodovoda protiče pod njihovim nogama. Čuju joj magični žubor i šum i sanjaju da piju vodu, oblizuju suve ispucale usne i pričaju uspavanke djeci kako će sjutra sigurno biti vode.

Traže i mole da im se u 21. vijeku, u najnaprednijoj demokraratiji jugoistočne Evrope, drugoj zemlji Evrope po rastu BDP-a u prošloj godini, omogući takav je luksuz- kao što je - voda. Voda iz regionalnog vodovoda protiče, ispod njih, a oni za koje glasaju i daju im povjerenje za sve ove godine "žedne" ih prevode iznad vode. Traže samo malo od one vode koja se neiskorištena izbacuje u more ili vraća nazad, odakle je i došla. I ne prose, kažu platićemo samo nam dajte VODE, VODe, VOde, Vode, vode, ode, ode…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")