NEKO DRUGI

Srpska norveška stranka

Stenberg zvani Jasmin pokazao je da nije neophodno samo učlaniti se u partiju da bi dobio posao. Dovoljno je smisliti neko zvučno strano ime
63 pregleda 1 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2016. 08:29h

Ili - angažujete 500 miliona skribomana - osoba obolelih od stalne potrebe da nešto pišu(ckaju): pesme, kolumne, drame, tvitove, poeme, SMS, romane, pripovetke, reportaže, telefonske imenike, komentare, recepte - rezultat će opet biti isti - u toj kakofoniji pisanija osećate se kao na Beogradskom sajmu knjiga, ali u gomili segmenata tih zbirnih skribomanskih spisa opet ćete pronaći Šekspirova sabrana dela.

Statističari u Srbiji došli su do drugačijeg otkrića - ako angažujte jednu omanju grupu majmuna da svakodnevno, iz minuta u minut, glume sami sebe - dobićete sabrana dela Branislava Nušića. U statistici su, dakle, svi ishodi mogući. Čak i ako posmatrate dovoljno mali uzorak.

Šta vam to dokazuje? Da su Srbi garantovano nastali od nekih simpatičnih majmuna. Koje nije "izmislio" Darvin, već Nušić.

Evo i dokaza - komercijalni i finansijski direktor Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" do nedavno je bio čovek neobičnog imena - Kristijan Stenberg. Prošle godine doveden je na ovu poziciju, a zaposlenima se predstavio kao ekspert iz Norveške. Čudno se ponašao za eksperta, a posebno za Norvežanina, i na kraju se ispostavilo da mu je pravo ime Jasmin Buhić, da je rodom iz Mrkonjić grada, da nije nikakav norveški stručnjak, te da je završio privatni fakultet u roku. I to srpski. Pre toga, radio je u Gradskoj upravi za cene i kao predsednik Nadzornog odbora JKP "Beograd put".

Tako je Stenberg zvani Jasmin pokazao da nije neophodno samo učlaniti se u partiju da bio dobio posao. Dovoljno je smisliti neko zvučno inostrano ime, zato što srpska vlast veruje da ekspert ne može biti neko ko se zove, recimo, Jasmin Buhić, već isključivo persona imena Stenberg Kristijan, zadnja pošta Oslo.

- Stenberg! Vi ste pravi čovek za nas i prvi Norvežanin koji je prepoznao reformski kapacitet Srpske napredne stranke - mora da mu je rekao neko ko ga je i predložio za sve te funkcije, a štampa piše da je u pitanju pomoćnik gradonačelnika Beograda, kome na vizit karti verovatno piše: poznati ekspert za strane eksperte.

I koji je predvodnik onog krila SNS koje ne mora da menja partijsku skraćenicu, ali može da promeni ime u Srpska norveška stranka.

Ekspert Stenberg je u međuvremenu provaljen, pa je nestao negde u pravcu Guzenbauera, a možda i Stros - Kana. Eksperata koji su još odavno negde nestali po vertikali zvanoj "glavom bez obzira".

Uglavnom, ne javlja se na telefon novinarima Blica. Možda zato što srpski novinari ni ne znaju norveški. A moguće da ni on ne zna norveški.

- Na šta vam sve ovo miriše - pitao bi vas Jerotije Pantić, sreski načelnik iz Nušićevog "Sumnjivog lica" kada bi pročitao ovu priču.

- Miriše na promincle - odgovorili biste vi.

- Miriše na Đoku! - uzviknuo bi Jerotije.

S tim što je Jerotije mislio na onog apotekarskog pomoćnika Đoku Prominclu.

A na koga ste pomislili Vi?

(Danas)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")