PRAVILA BORDELA (25)

Bez treće nema sreće

Iako mnogi vrte glavom, ja vjerujem da nas ovog puta Milo zaista ostavlja. Bez treće nema sreće, kaže poslovica.
97 pregleda 32 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2016. 06:37h

Slovenački predlog da 20. maj kao Međunarodni dan pčela bude uvršten u kalendar UN, podržalo je i crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede. Črna Gora je bila vedno polna brezpilotna letala, kažu Slovenci, tako da je ova podrška očekivana. Ko bi rekao da je dron na slovenačkom isto što i trut na našem, uglavnom jasna je aluzija sjeverne braće na naše radne navike. Iznenađenje je, međutim, da je kontroverzni ministar Ivanović na putu po Sloveniji pušio o svom trošku. Putovanje je, istina, bilo na račun države, hrana i spavanje takođe, a s obzirom da je ministar na ljubljanskom aerodromu ostao bez prtljaga, morao je davno ugašenu karticu Ministarstva nanovo da aktivira za kupovinu dva para čarapa, donjeg veša, paste za zube, četkice, grickalice za nokte, Nivea kreme, cipela Pjaćoti, patika Nike, ručnog sata Cartier i dva odijela marke Brioni. Ali, ono što je najvažnije, kada je pušenje u pitanju - ovoga puta ministar je odolio iskušenju. Svaki popušeni cigarilos pošteno je platio. Još jedno iznenađenje nam je priredio ministar nepušač - vratio se Crnoj Gori, Vladi, premijeru, crnogorskim brdima, vrijednim stočarima i ratarima, sa svojim mobitelom. Naime, kako saznaje nova-stara Pobjeda, slovenački domaćini su, znajući za neke slabosti uglednog gosta iz CG, preduzeli mjere kontraobavještajne zaštite pa su uz svaki mobitel prisutan na skupu u Ljubljani postavili otvorenu košnicu. Ko ga dotakne čebele ih zapravile (Ko ga takne, pčele ga raznijele) - pisalo je pored telefona. Iako je skup organizovan pod sloganom “Šansa za sve”, naš ministar je navedenim mjerama doveden u neravnopravnu poziciju tako da mu se nije ukazala niti jedna izgledna prilika. To mu je, međutim, oslobodilo vrijeme da se posveti edukaciji i podizanju svijesti, kako svoje tako i naše, o značaju pčela za biodiverzitet i njihov uticaj na porast podrške DPS-u u predstojećoj kampanji za jesenje izbore.

A za glasovanje u oktobru iznenađenje najavljuje i koalicija "Za dom spremni", okupljena oko Nove srpske demokratije (skraćeno DF). U svrhu zajedničkog opozicionog nastupa u jednoj koloni, a ne sedam bataljona, "Novljani" su spremni na veliku žrtvu. Zakleli su se da ne nose zastave ako ne treba?! A ne treba. I da ne drže zapaljive govore ako nije nužno?! I nije. I da ne budu za govornicom ako je tako bolje?! Bolje je. Raspložni su da se do izbora odreknu Fejsbuka i Tvitera, ako je i to problem?! Jeste, problem je. Spremni su, kažu, i da povuku inicijativu o obaranju Milove vlade ako ona nema šansi?! Nema. Čak bi se uzdržali od novog obilaska Moskve (osim u turističke svrhe), iako im to najteže pada?! Znamo, ali strpite se.

Sve ovo su "Novljani" spremni da žrtvuju zarad opšteg dobra. Jedine garancije koje nijesu mogli da ponude bile su vezane za nastupe kontroverznog profesora B.R. A fino sam im rekao da ga ne vraćaju u ravnicu do izbora. Taman je ugledni Knežević Milan dao obećanje da će iz korijena promijeniti, čak toliko da ih nećemo moći prepoznati, ni na bilbordu a kamoli uživo, da bi onda doktor Branko, profesorski, usrao motku. Pred 300-400 hiljada prisutnih članova Glavnih odbora Nove i njenih satelita, najslavniji Čevljanin posle M.Đ. je zaključio da su opozicione kolege - izdajnici. Istina pod jednim uslovom: ako ponovo sednu za sto sa Milom Ðukanovićem. Nakon što se ovaj, zbog Limenke, odrekao rođenog brata. Izdajnici su i ništa više - poručio je on. Bravo ti ga, profo.

Kako javlja Informer, nakon pomenute sjednice svih GO, a i šire, lider DF (produženo NOVA) Andrija (od gornjomoračkih Mandića), u društvu svoje Anđelke (po rodu Medojević), pozvao je lično sve opozicione lidere i izrazio im sućut zbog Brankove kletve.

Prvo je okrenuo Aleksu:

Andrija & Anđelka: Je li to Anđelka? Hahahaha… Šalim se, Aleksa, znam da si ti. Evo je Anđelka pored mene. Zovemo te zajedno da ti kažemo da profa Branko nije mislio na tebe kada je danas govorio o izdajnicima!

Aleksa: Hvala, Slavko. Hahaha. Šalim se, Andrija. Znam da si ti, a ne partizanski kurir. Poljubi Anđelku.

Nakon toga pozvaše Žarka.

Andrija & Anđelka: Žare, druže, ti znaš Branka, ponijela ga masa. Praštaj. I poljubi Ćakija kao ja Anđelku jer nemam više kredita na mobilnom pa ne mogu i njega zvati.

Žarko: Znam sve. Idemo dalje. U dvije kolone.

Obrnu potom junački sine Mandić Andrija hajduka Milić Srđana.

Andrija & Anđelka: Junače Srđane, ti si naš, a Branko se pomamio, ni drug Šojgu mu ne može ništa. Evo, Anđelka mi je svjedok-saradnik.

Milić Srđane: Ne znam na šta misliš jer sam ovih dana bio u Italiji, ali šta god da je - slažem se sa Anđelkom.

Na kraju, posljednji kredit na mobilnom Andrija & Anđelka su iskoristili da pozovu visećeg Ranka.

Andrija & Anđelka: Čuo si Branka. Ništa neočekivano. Bio ti je godinama potpredsednik.

Ranko: Vratite ga na Čevo jer moje Cuce samo što nijesu pokrenule Sedmi bataljon na Podgoricu.

Ipak, najveće iznenađenje nam je priredio kontroverzni M.Đ. Ne bih da ga stvarno poredim sa Knežević Milanom, ali i Gospodar se malo posuo pepelom u živoj istini na ruskoj TV, simbolićnog imena - Kiša. Kaže, povlačim se ako treba. A treba. Prije kiše ili poslije. Bolje prije. Nije demokratija za svakoga. I nije. Dao sam sve najbolje državi, ali vrijeme traži nove ljude. Tako je. A voljeli su me Crnogorci skoro tri decenije. Što jes, jes.

Iako mnogi vrte glavom, ja vjerujem da nas ovog puta Milo zaista ostavlja. Bez treće nema sreće, kaže poslovica. Očekujem zato narednih dana i nedjelja analize i sinteze njegovih papagaja o tome da možda još nije pravi momenat za povlačenje, ali - ako je Šef tako odlučio, onda oni nemaju ništa protiv. Jer, Šef najbolje zna. On je oduvijek mislio za njih i brinuo o njima. Vadio ih iz bankrota, spasavao zatvora, kupovao im stanove, namještao tendere, dijelio im iz budžeta kapom i šakom - sve dok je eto mogao. Nema više. Možda bi Milo trebalo da razmisli. Ne zbog sebe, već radi njih. Da ne ostavlja siročad.

Jer jato papiga, čast mom kućnom ljubimcu, nije zabrinuto za Đukanovićevu budućnost već za svoju. Sada ih treba pratiti kako će da se šlepaju i ubacuju u vagone nove vlasti. Ako bude potrebe odreći će se i Šefa. Kao što su se odrekli Ranka, iako su se dugo u njega kleli više nego u Mila. Da bi sada stali u red da ga zapljunu. Tako će sjutra i Šefa, jer takvi su oni. Lakirane bubašvabe, sa onog spiska 70+.

“Da li to plačeš, ugledni D.Š.", pita Milo jednog iz stada svojih sljedbenika. "Ne, Šefe, to samo pada kiša". "Znači, gledao si živu istinu na 'Kiši'". "Ne, Šefe, bilo je sunčano". “Plačeš što odlazim, priznaj"! "Ne, Šefe, niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore"! "A zašto su ti tolike oči ako ne plačeš". " Da te još jednom i što bolje vidim, Šefe"! "A zašto si onda skinuo naočare, ako samo pada kiša". "Lažem, Šefe, ne pada kiša, ja plačem".

Čudo su metafore. Bravo ti ga, Šefe.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")