DANAS, SJUTRA

Silom na tužilaštvo

Davno je Đukanović izveo državni udar. On vlada van zakona, iako ima matematičku većinu u parlamentu. Njegova je vlada neustavna, jer nije zasnovana na izbornoj volji građana, kako Ustav nalaže. Sada bi preko policije silom da obuzda i tužilaštvo
29 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.03.2016. 13:21h

To je kao sa kulom od karata. Kada izvučete jednu ciglu iz zida sve pada. E, tako je i sa zarobljenom državom – samo jedna karika u lancu se prekine i sistem se urušava. Zato, Đukanović pokušava preko policije da ukroti tužilaštvo. Sve čini da zaveže ruke Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću i onemogući ih da rade. Htio bi da liče Ranki, Stojanki i Đurđini. Pogledajte učinke tih drugarica u borbi protiv visoke korupcije.

Ako tužilaštvo bude radilo po zakonu, panika će biti sve veća. U tom bi slučaju Marovićev slučaj bio samo početak procesuiranja organizovane skupine koja rukovodi ovom zemljom duže od četvrt vijeka, sistematski kršeći i pravo i pravdu. Marović sa svojima jeste oštetio državu za desetine miliona. Ali, šta je to u poređenju sa Đukanovićem i njegovima. Pa i u Budvi da izmjerimo sabrana djela broja jedan i broja dva Demokratske partije socijalista vidjećete - i u metropoli turizma po otimanju društvenih bogatstava Đukanović tuče Marovića.

U Budvi jeste Sveto bio beg, ali premijer je sa investitorima sa potjernica - Canetom, Restisom i društvom otuđio najljepše – Sveti Stefan, Miločer, Kraljičinu plažu, Havaje... Stavite na jedan tas sve što ima Marović od TQ Plaze do Mrčevog polja, uračunajte i onaj novac u švajcarskoj banci i ovo što je skupio za Veselina Mujovića, dodajte još toliko – pretegnuće Sveti Stefan. Tu je neprocjenjivu vrijednost Đukanović u sumnjivom dogovoru ustupio prvo Jezdi, koji je u zatvoru u Srbiji proveo nekoliko godina, pa Šinavatri, odbjeglom tajlandskom premijeru optuženom za korupciju, onda Restisu koji je robijao u Grčkoj zbog zloupotreba. I na kraju Restisovom službeniku Statisu – koji je pored Svetog Stefana, Miločera i Karljičine dobio i vođinu propagandnu mašinu, na čelu sa bankrotiranom Pobjedom.

Nije se tu stalo. Oči prve familije sada su okrenute ka Buljarici. Braco je iscrtao planove, sestra zastupa investitore, a vođa je pripremio zakon o eksproprijaciji, na osnovu kojeg bi od lokalnog stanovništva da otme zemlju u jednoj od najegzotičnijih plaža Južnog Jadrana. I to „zarad višeg interesa“ – njegovog. Ne bi bilo čudno da nova izborna većina sa Pozitivnom, sad kada nema SDP-a, izglasa i taj zakon. Kao što je izglasala one skandalozne odluke oko Miločerskog parka i Mamule.

Aco je za Buljaricu, znači, pripremio planove, a Pobjeda je davno objavila kako bi to izgledalo, prema nacrtu nekog arapskog investitora, koji bi na nedirnutoj zemlji da gradi gusto naselje.

Da je pravde, ne bi se moralo ići do premijerovih budvanskih kombinacija. Dosta bi bili Telekom i Limenka – ti školski primjeri endemskog konflikta interesa porodice Đukanović. Pa, ova prodaja Instituta Simo Milošević. Kad bi tužilaštvo malo istražilo ko je ta nova misteriozna grupa koja uzima jednu od najvrjednijih zdravstvenih institucija koje Crna Gora ima i to u bescjenje, možda bi opet došli do broja jedan, ili nekog brata od ujaka, kuma, prijatelja...

Davno je Đukanović zarobio institucije i izveo državni udar, interese zemlje potčinio svojim. On vlada van zakona, iako ima matematičku većinu u parlamentu. Njegova je vlada neustavna, jer nije zasnovana na izbornoj volji građana, kako to precizira član dva Ustava Crne Gore.

Jasno: Đukanovićima je potrebno pravosuđe koje će žmuriti nad njegovim poslovima. Onima koji su već završeni i ovim koje planira. Samo naivni mogu da pomisle da je direktor Uprave policije Slavko Stojanović sam krenuo na tužioca Katnića. Prvo je mjesecima odbijao da za šefa Specijalnog policijskog tima imenuje Katnićevog kandidata Dragana Radonjića. Onda je od Đukanovića zatražio da Upravu policije zaštiti od specijalnog tužilaštva, koje bi valjda trebalo da bude samostalno. I to nakon što je iz njegove službe nestao važan dokazni materijal – pisma koja je Veselin Mujović slao Milu Đukanoviću i Aleksandru Vučiću. Šta ima Mujović, osumnjičen za iznudu 800.000 eura od Svetozara Marovića, da piše Đukanoviću? I kako Stojanović objašnjava da su baš ti dokazi nestali iz obimnog materijala.

Pokušajem policije da oslabi Katnića, pređena je još jedna crta. To je direktna prijetnja silom pretorijanske garde koja štiti vođu i poručuje – da neće birati sredstva da očuva poredak.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")