PRAVILA BORDELA (24)

Ajd' polako

DPS je uspio i bajke da falsifikuje. I ubijedi 41,8 odsto birača da je njihova verzija prava. Što ti je napitak. Nije kao onaj Alisin, koji je trajao koliko i njen san. Ovaj DPS-ov nas drži zaključanim dvije i po decenije
124 pregleda 28 komentar(a)
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2016. 06:44h

Demokrate nikako da pobjegnu od ideološke matrice iz koje su iznikli. Mladost, mudrost, hrabrost! Aleksa sve više podsjeća na Vajdinog junaka Birkuta - “čovjeka od mramora”. A njegovi u Tivtu slijede put druga Tita koji je govorio “radimo kao da ćemo 100 godina živjeti u miru, pripremajmo se kao da će sjutra biti rat”. Kažu da ne postoje elementarni uslovi za izbore u Mankistanu (skraćeno Tivat), ali su spremni da sjutra izađu na njih kao zapete puške. Tu je infrastruktura, kampanja “od vrata do vrata” i “od poda do plafona”, flajeri sa Aleksom iz pionirskih dana, crvena marama oko vrata, onda hemijske sa likom Nevena Gošovića i poznati spot iz Mataguža “Ajd’ polako”! Gdje DPS komšija pokušava vrećom brašna da kupi glas SNP susjeda. Međutim, ovaj je već prelomio. Kao i Mašan. Ajd’ polako.

Treba li pominjati da je SNP vazda za izbore. Zato su i digli ruku za nenadanu, ali i duhovitu, inicijativu Nove (skraćeno DF) da oburdaju nelegitimnu Vladu M. Đ. Time hvataju zalet za Tivat. A šta ako Vlada ne padne, pita kontroverzna Ivana Šebek uglednog Budvanina Milića, na šta ovaj odgovara: “O tom, potom”!

U stvari Milić i Bečić samo fingiraju spremnost za tivatske izbore - znaju da njih neće biti u aprilu jer će prethodno Milo pasti u parlamentu. Zato je juče DF (skraćeno Nova) i donio odluku da bojkotuje izbore u Tivtu. A baš su se bili spremili. Jedino je visila dilema da li da svi Srbi Boke idu pod sloganom “Spremte se, spremte” ili “Za dom spremni”. Majice sa Putinovim likom davno su odštampane a bile su pripremljene i čuvene rakete S 400, kao privezak za retrovizor svakog simpatizera. Taman da zamijene one drvene krstače od lakirane lučevine.

Ali, raduje vijest o bojkotu tivatskih izbora od strane DF. To mi je definitivan dokaz da Milo pada u parlamentu i da su prikupili famoznih 41 glasova. Pad Vlade je izvjestan i zbog činjenice da Mandićevi poslanici, nakon polugodišnjeg izbivanja iz Skupštine, ne bi rizikovali toliki blam - da se vrate zbog obaranja pozitivnog Mila a da on prođe testiranje i ovoga puta?! Čak se i ugledni Filip Makedonski boji da hoće, ali se nada da neće. Pasti Vlada. Jer ako bi pala, morao bi opet da ode do posla kako bi zajedno sa savjetnikom Gišom, sastavio saopštenje o odlaganju izbora u Tivtu.

Suvišno je pominjati da je koalicija Krkobabići (SD, Pozitivna, CDU, HGI) ne samo spremna, već da insistira na izborima u Tivtu as soon as possible. Dukserice sa Milovim likom ispod kojeg stoji natpis: “Aco nije moj brat”, priganice i ruštule, oštraljke u vidu Limenke i kladioničarske kvote koje je za sve simpatizere priredio lično ugledni ambasador Vlahović - sve je spremno za kampanju kakvu maleni Tivat dosad nije vidio.

Šta reći za DPS. Oni su za izbore spremni vazda, a za Tivat uvijek. Kao da bi Filip pozivao na glasanje da DPS nije spreman. Očekuje se da i ovog puta osnivač Mankistana, kanadski milijarder Piter M., uzme učešća u kampanji. Bilo nekim predavanjem na kontroverznom UDG-u, koji bi se za tu priliku preselio u Tivat, bilo ponovnim otvaranjem luksuznog hotela Regent. DPS je za strategiju i kreativu opet zadužio tandem koji dobija - Sveto & Radmila. Sveto je u zatvoru Spuž, Radmila na čelu najljepšeg zatvora na svijetu (Univerzitet CG). Ugledni Grbljanin je i dalje sretan što može da pomogne svojoj partiji, svom gradu, svojoj državi, porodici i svom prijatelju Milu. U Radmilinu spremnost ne treba sumnjati, što je pokazao i nedavni doček Nove 2016. u Kamelotu. Sveto je osmislio naziv izborne liste: “Svi putevi vode u Spuž - Milo Đukanović”, dok je Radmila tu ideju pretočila u banere, bilborde, zastave, spotove... Majice sa Acovim likom ispod kojih piše: “Milo, lopove”, upaljači sa Tarzanom i Džejn, privesci sa maketom spuškog zatvora i crvene zastave sa brojem 10 u znak sjećanja na maj 2006. i dres Dejana Savićevića, najuspješnijeg igrača Balkana - samo su dio kreativnih rješenja koja će se dijeliti brojnim simpatizerima DPS tokom tivatske kampanje.

Na kraju, treba da pomenem Demos, URU, SDP. Oni neće na izbore dok je RTCG nad nama, dok je Grahovca, dok je sunca i mjeseca. Trojka djeluje kao Alisa u zemlji čuda. Začuđeni antropomorfnim stvorenjima koja ih okružuju, još nijesu svjesni da je to stvarnost a ne san. Zato neka se ne nadaju kolaču koji bi ih, kao Alisu, spasio korumpiranog kralja. Koji tvrdi da Aco nije njegov brat. Svi smo u zečijoj rupi, iako u romanu Ljubavnik Duklje, Acov lik tumači bijeli medved. Ali to je DPS. Uspio je i bajke da falsifikuje. I ubijedi 41,8 odsto birača da je njihova verzija prava. Što ti je napitak. A ne onaj Alisin. Koji je trajao koliko i njen san. Ovaj koji nam je dao DPS drži nas zaključanim dvije i po decenije. Čudo su metafore. Bravo ti ga, Alisa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")