STAV

Fudbal, sjutra

Ostalo je nejasno šta se desilo sa optužbama o navodnim mučenjima fudbalera u Bahreinu, koruptivnim radnjama na azijskom kontinentu i netransparentnom načinu raspodjele sredstava iz razvojnih fondova
135 pregleda 2 komentar(a)
fudbal, fudbalska lopta, Foto: Shutterstock
fudbal, fudbalska lopta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2016. 09:01h

Ono što se očekivalo, nije se desilo. Naime, iako potpomognut (politički prije svega) od strane narednih organizatora svjetskih prvenstava (Ruska Federacija i Katar) ali i predstavnicima azijskog kontinenta, šeiku Salmanu to nije bilo dovoljno da pobijedi. Nakon više nego dobre iskorišćenosti prethodne pozicije, Infantino je po završetku drugog kruga glasanja izabran za predsjednika FIFA. U svijetu fudbala je od 2000. godine, dok je šest godina imao izvršnu funkciju kao Generalni sekretar UEFA.

Situacija u fudbalskom sportu govori o sve većem jazu između nacionalnih federacija- trenutno više od polovine članica imaju budžete manje od 2 miliona eura godišnje što je nerijetko niže od plate jednog fudbalera engleske Premijer lige. Većina tog novca (50% i više) dolazi iz razvojnih fondova FIFA - to je sa jedne strane omogućavalo Blateru da dugo ostane na poziciji predsjednika, a sa druge je stvoren organizacioni disbalans u zemljama van evropskog kontinenta. Sličnost između bivšeg i sadašnjeg predsjednika ogleda se u shvatanju fudbalskog sporta kao čisto privredne aktivnosti - obojica su, u različitim vremenskim intervalima, pristupili komercijalizaciji i promjeni formata takmičenja (FIFA - sa 16 na 24 i na kraju 32 tima).

Nakon izbora, Infantino se na nekoliko jezika obratio delegatima sa samo jednom značajnom opaskom - da je novac koji prihoduje FIFA novac svih članica. Deficit u budžetu FIFA je 400 miliona eura. Aktuelni predsjednik je obećao da će biti izdašniji prema nacionalnim federacijama, iako su ukupna izdvajanja oko 18%, pa se postavlja pitanje šta se dešav a sa preostalim novcem.

Takođe, ostalo je nejasno šta se desilo sa optužbama o navodnim mučenjima fudbalera u Bahreinu, koruptivnim radnjama na azijskom kontinentu i netransparentnom načinu raspodjele sredstava iz razvojnih fondova. Što je najvažnije, ni riječu nije pomenut nedavno usvojeni paket reformi koji, između ostalog, uključuje sljedeće:

  • umjesto dosadašnjeg Izvršnog odbora koji je brojao 24 člana, FIFA Savjet (u daljem tekstu Savjet) će činiti 36 članova i predsjednik;
  • članovi Savjeta će imati pravo na maksimalno 2 reizbora;
  • uvodi se obavezna provjera integriteta kandidata za članove Savjeta;
  • podaci o naknadama/primanjima svih članova uključujući generalnog sekretara i predsjednika će biti objavljeni i dostupni široj javnosti;
  • uvodi se razgraničavanje nadležnosti političkog i administrativnog dijela FIFA;
  • rodni balans - svaka konfederacija će morati imenovati minimum jednog predstavnika ženu za članstvo u Savjetu;
  • za nacionalne federacije će biti propisani principi dobrog rukovođenja koji uključuju viši nivo zaštite posebno ekonomskih prava sportista, javnosti, odgovornosti i depolitizacije.

Ostaje pitanje u kojoj mjeri će paket reformi dovesti do adekvatnog nivoa rukovođenja ako se ima u vidu pravni status konstituenta FIFA, konfederacije (kao pravna lica) zadržavaju centralnu političku poziciju u dijelu izbora članstva za Savjet, uz napomenu brojnih FBI optužnica o koruptivnim radnjama istih što ukazuje na decentralizovanost korupcije.

Na kraju, važno je skrenuti pažnju da će se aktivnosti SAD i Švajcarske Konfederacije nastaviti i vrijeme će pokazati koliko još slučaja zloupotrebe položaja i korupcije nas očekuju. Brojnim slučajevima zloupotrebe položaja u sistemu sporta, predstavnici javnih vlasti Švajcarske Konfederacije su prinuđeni da u što skorijem vremenskom roku pristupe revidiranju pravnih propisa koji su omogućili više nego liberalan način rada i funkcionisanja Međunarodnog sportskog pokreta.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")