STAV

Car i filozof

„Ja jesam rimski car, sahranjen u Hadrianovom mauzoleju, na čijim su stubovima ubilježene sve moje pobjede, ali moj je najveći trijumf pobjeda mene filozofa Marka Aurelija, nad Markom Aurelijem, vojskovođom i rimskim imperatorom"
129 pregleda 1 komentar(a)
Marko Aurelije, spomenik, Foto: Shutterstock
Marko Aurelije, spomenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.02.2016. 08:41h

Rimski imperator i filozof Marko Aurelije (Marcus Aurelius, 121-180 n.e.), bio je rimski car od 161. godine do smrti. Njegovo impresivno filozofsko djelo izgrađeno je na razmišljanjima, aforizmima i filozofemama sabranim u 12 knjiga njegovih čuvenih Meditacija, koje krase najuzvišenije ekspresije duha zasnovane na stoičkim principima koje izviru iz osobene filozofske autentičnosti obojene posebnim lirskim i ličnim iskazom velikog filozofa i cara.

U svom filozofskom traktatu Razmišljanja o samom sebi, ostavio je poruku o prolaznosti i iluziji moći, sile i vlasti, a o vječnoj egzistenciji duha, uma i razuma kojim se sagledava jedinstvo mišljenja i bića i preko njih gleda u vjekove:

„Ja jesam rimski car, sahranjen u Hadrianovom mauzoleju, na čijim su stubovima ubilježene sve moje pobjede, ali moj je najveći trijumf pobjeda mene filozofa Marka Aurelija, nad Markom Aurelijem, vojskovođom i rimskim imperatorom. Kao car imao sam Rim, kao filozof - univerzum“.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")