NEKO DRUGI

Uvijek pobjednik

123 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 27.02.2016. 09:13h

Neki Nemci su svojevremeno smislili parolu "Nemačka pobeđuje na svim frontovima", koja je krasila plakate i naslovnice širom sveta sve dok Nemačka u jednom momentu nije shvatila da im mnogo bolje ide fudbal nego frontovi. I onda je Gari Lineker posle poraza od Nemaca 1990. izjavio: "Fudbal je veoma jednostavna igra u kojoj 22 igrača trče za loptom 90 minuta, a na kraju uvek pobeđuju Nemci."

Ovih dana je i neki marketinški mag smislio da su izbori u Srbiji veoma jednostavna igra u kojoj svi tri godine trče za jednim čovekom ko muve bez glave, a na kraju uvek pobedi Vučić. Inače, čistokrvni Nemac po najnovijem životnom ubeđenju. Toliko čistokrvan da bi mogao da se zove Alexander Wolfić.

Naprednjačka izborna lista, naime, zvaće se "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", mada bi bilo bolje da SNS na plakatima napiše i neki rezultat, kako građanstvo ne bi držali u rezultatskoj neizvesnosti. Pa da se izborna lista zove "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje rezultatom nula prema pet". Što bi u formi slogana izgledalo ovako: "AleksandarVučić - Srbija 0:5". Pošto je Marko Đurić još posle poslednjih pregovora u Briselu slavodobitno saopštio da je Srbija tamo trijumfovala rezultatom pet prema nula, takozvanom "petardom".

Ili makar da piše: "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje iz keca u keca". Ali to mnogo asocira na kečeve, kao ocenu, a manje na kečeve iz rukava.

Srpska opozicija u nedostatku originalnih programskih ideja, mogla bi da uzvrati kontrasloganom, koji bi bio veoma sličan: "Srbija pobeđuje, ali Vučića". Posebno jer se izborne ideje srpske opozicije trenutno svode na dve ključne premise: porašće plate (ne znamo kako), pašće Vučić (takođe ne znamo kako).

Svojevremeno, kada je Arkanova Stranka srpskog jedinstva učestvovala na nekim izborima devedesetih, imali su parolu: "Mi držimo reč". Pa se neki genijalac setio da ide od plakata do plakata i "reč" prepravlja u "reket", te je ceo Beograd bio oblepljen plakatima: "Mi držimo reket".

Tvorac slogana "Srbija pobeđuje" verovatno nije razmišljao da će se sada neko dosetiti pa ići sa flomasterom acetoncem od plakata do plakata, od bilborda do bilborda, i dopisivati prezime premijera, pa će cela Srbija nastupati pod geslom: "Srbija pobeđuje Vučića".

SNS, sa druge strane, odavno smatra da je Vučić personifikacija Srbije, dakle da je ceo poslovni prostor od Horgoša do Dragaša njegova mali trosobni stan, takoreći privatna holding kompanija, pa neće biti čudnovato ako njihovi predizborni plakati budu na to (ne piše se NATO, već na to) sugerisali više nego geslo: "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Tako da možda osvane plakat premijera u prirodnoj veličini na kome će pisati: "Srbija, to sam ja". Što bi bio fenomenalan slogan naprednjaka za sledeće izbore.

Na kojima će na kraju, što reče Gari Lineker, kao i uvek pobediti Nemci.

(Danas)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")