STAV

Sve Milove bitke

6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.02.2016. 09:32h

Vladajuća politička klasa ne poštuje i ne shvata narod ozbiljno. Vidi ga nepodobnim i nedoraslim prevratima i AB revolucijama. Narod je autonomna i konzervativna kategorija, sa čime su davno pomireni političari naprednih i demokratskih zemalja. Stoga i najmanju promjenu obzirno, dugo i strpljivo pripremaju. Crnogorci su, međutim, izloženi neprestanim udarima i ujdurmama neumorne političke klase. Koja zna kako, pomoću revolucionarne manjine, da odradi posao.

Narod, taman naviknut da štuje Republiku, Sutjesku i čete partizana, kad eto ti slavne, Tuđemilske bitke iz presvijetle prošlosti. Potonji, tj. najprvi dukljanski vitezovi, prispješe na vrijeme da prime čast i vlast obnovljene države. Doša’ je red da pobjednici - Tuđemilci - napokon osjete slast pobjede u ratu i miru. I neka se u to ime XI vijek gordi među svijem vijekovima. Uoči hiljadugodišnjice svoje, slavna bitka donosi nam poruku i veselo se uliva u majske tekovine.

Husinski rudari

Kako anahrono izgledaju sad neki rudari i proleteri iz II svjetskog rata. Junaci Sutjeske idu u prošlost - spokoj im duši - nijesu prešli preko mosta. Koji spaja današnjicu sa prošlim vijekom. Najavio je drug Lenjin mangupe u našim redovima. Ako nam iko dođe glave, rekao je, to će biti oni. Sutjeska teče s onu stranu obnovljene državnosti i etničke svijesti. Etike i vrijednosti mrtvih proletera. Naslijedio ih je bijedni i kukavni prekarijat koji živi i pretrajava od danas do sutra, ponizno služeći svemoćnim velmožama i poslodavcima.

Povijest, uostalom, njeguje zakon tržišta koji, ako je vjerovati uvoznom lobiju i ministru poljorivrede - sve reguliše. Političari su tek trgovački putnici. Koji prodaju stancima državnu imovinu, a narodu patriotizam. To što žive na luksuzu, mondenski i udobno, stvara varljiv utisak da imaju nešto lično sa Istorijom. Ili sa profitom.

Državotvorni srednji vijek

E sad, reći će prevaziđeni Marksovi đaci, ako kaniš obnoviti feudalizam, ne petljaj se tadijer sa husinskim rudarima i ostalim robovima željnih raskinuti lance. Neoliberalno XI stoljeće je idealan okvir za DPS socijalizam i obnovu državnosti. Marksisti zatrovani potonjim epohama, Hegelom i Kantom, samo bi da kritikuju, i Boga su prozivali da se očituje povodom prava radničke klase. (A bog kao Bog - samo ćuti i gleda).

Tu je najposlije i DPS duhovna sfera: filosofija i mentalitet palanke, čardak ni na nebu ni na zemlji, potuljena i nježna uspomena obnovljenog patrijahalnog univerzuma, diskretan čar srednjeg vijeka i palanačkog tutumraka. Zlatio se Hegel, srednjevjekovni mističari i religiozni spisi. Pri košmaru koji vlada u glavama DPS ideologa i glasača njihovih.

Ništa bez glasača

Srećno je otkriće sigurnih glasača - podržaće sve, u pustoj nadi da se neće dogoditi ništa. Sva prožeta teškim uzlovima i nerješivim protivrječnostima, palanka, u glavama DPS glasača, danju i noću sanja pleme i njegovu idilu, vječni mir i poštenje, gubeći u bunilu i ono malo što bi se dalo i bilo vrijedno sačuvati. Dok nas palanka čuva, caruje poštenje DPS milionera i Darka Pajovića, pamet Tuponje, patriotizam Jasavićke, elokvencija Obrada-Miša.

Pleme jesi na nebesi, a tranzicioni monstrum na zemlji. Rodio se uz milozvučne note naših patriota i domoljuba - iz nježnih fantazija o poštenju i očuvanju patrijahalnog poretka. Kao što su seoski pjevači, posvećeni čuvari “narodne” muzike, nužno priješli u turbo folk “zvezde” i postali ogavni primjer svakojakog raspada i nemorala. Rokeri, koji bijahu trn u oku socijalističkih branitelja morala, nijesu ni pokušali da preuzmu na sebe teret očuvanja minulog rahatluka, ali su ostali primjer građanskog i pristojnog ponašanja. „Pogledaj dom svoj anđele“ opomena je i današnjim domoljubima koji se spremaju da proslave desetogodišnjicu majskih tekovina.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")